Articol
Se bea dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi seara, cu o jumătate de oră înainte de cină, o ceaşcă de coada-calului. În cursul zilei, se vor bea 4 ceşti cu ceai de urzică, din care în 3 ceşti de ceai se introduce câte o lingură de Bitter Suedez. Se beau înainte şi după fiecare masă. Se vor pune comprese cu Bitter Suedez. Foarte bune sunt şi compresele cu frunzele de varză albă. Se aplică pe încheieturile dureroase şi se leagă cu o bucată de pânză, varza fiind presată înainte de folosire cu un făcăleţ. Se vor masa încheieturile cu tinctură de tătăneasă. Se mai recomandă şi comprese cu frunze proaspete de Brânca-ursului, care se zdrobeşte puţin cu un făcăleţ şi se aplică pe locul dureros. Durerile vor înceta destul de repede. Se va bea ceai de gălbenele care este depurativ. Se va face baie, în care s-a introdus o infuzie de frunze de nuc. Aceasta combate osteoporoza şi umflăturile de la os. Se va face mişcare în fiecare zi, cel puţin 1/2 oră şi exerciţii specifice afecţiunii.
Cu efecte benefice este calciul împreună cu vitamina D3, care îmbunătăţeşte densitatea osoasă şi poate reduce cu până la 29% riscul fracturilor de şold cauzate de scăderea densităţii osoase. În acest sens este indicată legătura cu medicul de specialitate.