Articol
Varza crudă sau murată are proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiinflamatoare
Consumată de sute de ani, varza s-a dovedit cel mai puternic duşman al cancerului. Eficienţa maximă se obţine prin consumarea sucului crud, dar şi varza murată formează o floră care nu îngăduie evoluţia tumorilor.
Dacii o foloseau ca aliment, dar şi pentru calităţile sale terapeutice. Un grup de cercetători americani au ajuns la concluzia că celulele canceroase nu se pot înmulţi în organism hrănite în mod frecvent cu varză murată sau crudă, iar imunitatea celor ce o consumă nu scade niciodată. Este de preferat să fie consumată crudă, deoarece prin fierbere sau călire pot fi distruse unele calităţi. Principala calitate a verzei este că resoarbe ascita. Varza murată reuşeşte să-şi păstreze conţinutul de vitamine şi minerale, ceea ce face să contribuie la o mai bună digestie a grăsimilor şi proteinelor. Pustnicii de la mănăstiri făceau tratament cu varză murată goală, în caz de ulcer sau tumori digestive. Tratamentul dura 30 de zile, vindecarea fiind sigură.
Sucul de varză crudă reglează tensiunea şi alină durerile reumatice. Se indică câte 300 ml suc de varză crudă pe zi, timp de o lună de zile. Sucul de varză crudă tratează anemia şi bolile de piele, având efect antibiotic. Umflăturile reumatice pot fi tratate cu comprese cu suc de varză proaspătă obţinută prin storcătorul electric. Calităţile verzei se datorează conţinutului bogat de microelemente, săruri minerale, acid folic, vitaminele C, B1, B2, B3, B6, B9 şi vit. U – inexistentă în alte legume.