Medicii de familie au protestat în faţa Casei de Sănătate

Acasa >

Articol

Aproximativ 30 de medici de familie din Sibiu au protestat marţi, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de sănătate de pe bd. Mihai Viteazu, împotriva intenţiei Guvernului se a le scădea cu 30% a bugetului alocat lor. Protestul a început în jurul orei 12 şi a continuat până spre orele 14. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

”Nu semnez pentru faliment”, "Nu distrugeți medicina de familie”, "Medicii specialişti din ambulatoriu declară faliment", era scris pe pancartele medicilor protestatari.  

Ei sunt nemulțumiţi de faptul că un proiect de Ordin "pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023", publicat în transparenţă decizională, pe 11 ianuarie, pe pagina web a CNAS, are prevăzută o scădere cu aproximativ 30% a bugetului alocat medicilor de familie. Participanţii la protest spun că, în aceste condiţii, multe cabinete de medici de familie s-ar putea închide sau vor fi obligaţi să perceapă tarife pentru consultaţii şi tratamente. 

"Veniturile a numeroase categorii profesionale au fost crescute în ultima perioadă (angajații CNAS, CJAS și DSP), însă proiectul actului normativ impune scăderea veniturilor cabinetelor de medicină de familie cu cca 30%. Sarcina fiscală a crescut, cheltuielile cabinetelor de medicină de familie au crescut și ele exponențial, în consecință medicii de familie nu le vor putea susține din veniturile ce urmează a fi realizate: cheltuieli cu salarii, utilități, taxe și impozite către bugetul de stat și bugetele locale, etc. Veniturile cabinetelor de medicină de familie provin în procent de peste 90% din unicul contract cu casele de asigurări de sănătate pe care acestea au posibilitatea să îl acceseze. Valorile garantate ale punctelor per capita şi pe serviciu, pentru anul 2024, aferente asistenţei medicale primare și propuse prin proiectul ordinului mai sus arătat vor genera distrugerea medicinei de familie. Actul normativ în transparență va afecta grav calitatea serviciilor medicale și efectele acestuia nu se vor răsfrânge doar asupra medicilor și asistenților medicali care activează în asistența medicală primară, ci în primul rând asupra pacienților", se arată în comunicatul Patronatului Medicilor de Familie Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
16 ianuarie 2024 la 12:10

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 20 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 21 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit