Articol
Accidentul teribil petrecut sâmbătă dimineața, la intersecția drumului Sibiu – Rășinari cu șoseaua care duce la Cisnădioara, în care și-au pierdut viața patru persoane, aduce în discuție o problemă veche, legată de pericolele existente în trafic. Dacă cei ce rulează pe sensul de mers spre Rășinari și vor să vireze la stânga spre Cisnădioara au vizibilitate bună și pot evita accidentele, cei care vor să iasă dinspre Cisnădioara pe sensul de mers spre Sibiu nu sunt în siguranță, din cauza vizibilității reduse în curbă. Cu toate că există o oglindă care i-ar putea ajuta pe șoferi să vadă mai bine dacă vine vreo mașină dinspre Rășinari, aceasta e greșit montată, iar conducătorii auto spun că nu le e de niciun folos. Tot mai multe voci susțin amplasarea unor calmatoare sau a unor benzi rezonatoare la 20-30 de metri de intersecție, pentru a fi redusă viteza, precum și rezolvarea problemei iluminatului în zonă.
Drumul ce leagă Păltinișul și Rășinariul de Sibiu a fost, nu de puține ori, locul în care șoferii și-au găsit sfârșitul din cauza vitezei neadaptate la condițiile de circulație.
„E un drum care te fură”
Drama de sâmbătă dimineață a readus în discuție pericolele de pe acel drum. „E un drum care te fură. Ești tentat să accelerezi și nu conștientizezi că îți poate sări ceva în față, că în unele zone nu ai vizibilitate bună sau că poți derapa. Nu de puține ori când veneam dinspre Rășinari am fost depășit de mașini care au evitat la mustață coliziunea cu autoturismul care venea în față. Se angajează în depășiri riscante, fără vizibilitate, iar de aici până la nenorocire e doar un pas”, spune Traian, un sibian care circulă aproape zilnic pe acel traseu.
Calmatoarele, o soluție
Mulți dintre cei ce au comentat pe tema pericolelor de pe acest drum județean spun că o soluție ar fi montarea unor calmatoare sau benzi rezonatoare pe ambele sensuri, atât în apropierea intersecției cu drumul spre Cisnădioara, cât și pe parcursul șoselei, acolo unde deplasarea cu viteză poate fi periculoasă. „Probabil că niște calmatoare sau un sistem de
benzi rezonatoare, așa cum vezi pe autostradă, când schimbi banda, ar fi bun, pentru că s-ar putea evita pericolele create de cei care circulă cu viteză. Degeaba s-ar institui restricții de viteză, pentru că nu le respectă nimeni. Eu știu ce înseamnă acel drum, pentru că acolo am pierdut pe cineva foarte drag”, spune Monica.
Petrecerile de la Curmătură pot avea urmări grave
Mulți dintre cei ce obișnuiesc să meargă pe Valea Ștezii în weekend spun că uneori cei ce petrec la Curmătură se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, conducând cu viteză spre Sibiu. „Eu am văzut cu ochii mei, de mai multe ori, oameni care după ce au băut mai multe beri s-au urcat în mașină și au plecat în viteză de la Curmătură spre Sibiu. Dacă te întâlnești cu unul din ăsta pe drumul acela și nu mai e stăpân pe el, ce faci? Trebuie luate măsuri și poate că acel accident nefericit în care au murit patru oameni le va da de gândit celor care ar putea să facă ceva pentru a reduce riscurile de pe șoseaua aia căreia eu i-am spus de mult „drumul morții”. Uitați-vă câte accidente grave s-au petrecut în timp pe drumul dintre Sibiu și Rășinari”, ne-a transmis Nicolae.
Măsuri preventive, după accidentul de sâmbătă
Reprezentanții Serviciului Rutier Sibiu și cei ai Biroului Rutier Sibiu urmează să propună măsuri preventive pe linia de sistematizare. Polițiștii sibieni analizează care ar fi cele mai bune opțiuni pentru diminuarea riscurilor producerii unor evenimente rutiere în zonă și vor face propuneri în acest sens. Și în trecut, în urma producerii unor accidente grave, au fost implementate măsuri care au dus la scăderea riscurilor de evenimente rutiere, acest lucru întâmplându-se și în cazul de față.