Articol
Geanta roșie, în formă de fluture, purtată de actrița LilyCollins (fiica celebrului PhilCollins) în serialul ˝Emily în Paris˝ a fost realizată la Sibiu – aceasta era, pe scurt, informația care făcea înconjurul presei în urmă cu câteva săptămâni. Odată cu ea (re)apărea public numele unui antreprenor local, Lucian SOPA, dar și indicii în legătură cu o industrie în care Sibiul are tradiție și care, astăzi, se dezvoltă mai degrabă discret.
Implicarea unui sibian într-un astfel de proiect ar putea părea curioasă judecând după standardele de astăzi ale cinematografiei, cu multele sale milioane de dolari. În realitate, însă, nu este! Și asta fiindcă Lucian Sopa este posesorul unei cariere construită cu pricepere și răbdare în 20 de ani și în relație cu branduri ale luxului din fashion.
Până la geanta din ˝Emily în Paris˝, Lucian Sopa, printr-una dintre componentele afacerii sale, a produs… pentru cei care produc, pentru cei mai mari dintre cei mai mari din industria de modă. De fapt, la Sibiu, se realizau ( și se realizează și astăzi) ștanțe sau matrițe pentru procesele de producție ale marilor branduri. În plus, Lucian Sopa livra soluții prin care operațiile de producție să poată fi repetate fără erori – niște șabloane de lucru pentru mașinile de cusut sau pentru angajați acolo unde producțiile sunt manuale. Iar și mai înainte, Lucian Sopa a lucrat direct pentru două mărci de lux: PRADA și FURLA.
În PODCAST-ul TRIBUNA, Lucian Sopa explică traseul său profesional, comparând începutul experienței la PRADA , la doar 25 de ani, cu urcarea într-un tren care vine în gară o singură dată în viță: totul depinde dacă urci sau nu în el.
Ei bine, sibianul a urcat și a făcut timp de 11 ani un fel de navetă lunară România-Italia. A câștigat experiență, a dovedit seriozitate și a ajuns -trebuie spus și asta!- să câștige bani frumoși. Povestea carierei lui Lucian Sopa dezvăluie detalii deosebite din interiorul unei (de fapt, unor!) industrii cu care cei mai mulți dintre oamenii obișnuiți nu au legatură în altă calitate decât aceea de clienți.
PODCAST-ul TRIBUNA atinge toate aceste subiecte, dar și altele, precum piratarea marilor mărci sau situația forței de muncă.
Peter Nitz (stânga) si Lucian Sopa- captură video
Începuturile
De fapt, primele realizări profesionale ale lui Lucian Sopa nu au legătură cu marochinăria sau fashionul. Ci cu IT-ul, acolo unde îi era alături fratele său, Ovidiu. Probabil mulți sibieni își aduc aminte de site-ul www.sibiul.ro. Ei bine, acesta este creația fraților Sopa și publica, practic, totul despre Sibiu, de la știri, până la articole despre personalități, informații din turism și afaceri. În plus, sibiul.ro avea un forum, acolo unde mii de sibieni postau texte și fotografii și corespondau între ei. Sibiul.ro a fost probabil, la începutul anilor 2000, domeniul cu cel mai mare trafic din Sibiu.
Munca în IT se întâmpla cu toate că frații Sopa aveau în familie un exemplu de succes în marochinărie, pe tatăl lor, Vasile Sopa, unul dintre angajații-model de la întreprinderea ˝13 Decembrie˝dinainte de 1989. Sopa-tatăl a fost primul angajat care a părăsit fabrica după Revoluție, cu gândul de dezvolta o afacere privată. Ceea ce a și făcut, însă pe atunci Lucian Sopa nu părea interesat de domeniu, cu toate că ajunsese să îl cunoască fiind, ca adolescent, în preajma tatălui său.
Tatăl lui Lucian Sopa într-un articol din Tribuna din 1977- colecția Bibliotecii ASTRA
Legătura dintre ˝13 Decembrie˝, Prada și Louis Vuitton
Interviul pe care Lucian Sopa l-a acordat Tribunei dezvăluie, pe lângă secrete ale industriei, un fapt mai puțin evident pentru tinerii de astăzi: legătura dintre două branduri de lux și vechea fabrică 13 Decembrie. Niciuna dintre fabricile care produc astăzi în județul Sibiu pentru PRADA, LOUIS VUITTON sau alte astfel de branduri, ori care aparțin direct acestor mărci nu-și poate dezlipi trecutul de experiența angajaților fostei 13 Decembrie.
Realitatea este că cei care performează astăzi în marochinăria Sibiului și-au selectat personalul inițial, acum 30 de ani, dintre foștii angajați ai fabricii socialiste. Ulterior aceștia au contat în formarea altora, fabricile au crescut și au fost cumpărate de marile nume ale industriei.
Despre calitatea produselor de la 13 Decembrie, sibienii trecuți astăzi de prima tinerețe își aduc fără îndoială aminte. Fabrica realiza exporturi în peste 30 de țări (în 1989), încasa milioane de dolari și se clasa între primele din țară pe ramura sa de activitate. De altfel, titluri precum campion pe ramură, ordinul muncii sau erou al muncii socialiste (pe acesta din urmă 13 Decembrie l-a deținut în 1989) făceau parte din palmaresul întreprinderii sibiene.
De altfel, Lucian Sopa explică întocmai așa prezența astăzi la Sibiu și Sebeș a producătorilor pentru marile branduri: prin trecutul și performanțele, chiar dacă socialiste, de dinainte de 1989.
Linia de producție destinată exportului, a fabricii 13 Decembrie- Tribuna, 1989- colecția Bibliotecii ASTRA
Serialul
După munca la Prada și Furla, Lucian Sopadecide să dea atenție producției proprii de unelte. Soarta i-l aduce în cale (în calea…digitală) pe Peter Nitz, un creator și producător din marochinăria exclusiv manuală elvețiană. Colaborării dintre ei avea să i se datoreze, câțiva ani mai târziu, legătura Sibiu-Emily în Paris.
De fapt, geanta pe care o poartă actrița în serial este rezultatul unei colaborări de branduri : Peter Nitz Atelier și James Banks Design. Însă pe acea geantă, dedesuptul numelor Peter & James, scrie limpede MADE IN ROMANIA. Acest Made in Romania înseamnă, mai concret, Sibiu!
Practic aceste două mărci, Peter Nitz și James Banks, au solicitat la Sibiu, lui Lucian Sopa, realizarea produsului pentru apariția în serial. Se întâmpla, evident, cu mult înainte de începerea filmărilor la un nou sezon, atunci când echipa filmului se ocupă de toate detaliile, de la locații, la vestimentație.
Ca paranteză: ˝Emily în Paris˝ poartă semnătură lui Darren Star, cel căruia i se datorează seriale precum Beverly Hills 90210, Melrose Place sau Sex andthe City. În episoade din ˝Emily în Paris˝, pe lângă distribuția normală a celor patru serii, au apărut personalități precum Brigitte Macron (soția președintelui Franței), dar și mari actori italieni sau britanici, precum Raul Bova sau Rupert Everett.
Se naște o nouă stea!
Ambiția lui Lucian Sopa, astăzi, după experiențaatâtor ani, este dezvolte produse finite, sub un nume nou, propriu, la Sibiu. Vede acest pas ca pe unul firesc, în completarea a tot ceea ce face acum și ca o încununare a tot ceea ce a învățat și știe.
Speră ca anul acesta compania lui să poată prezenta public produsele. Pe toate va scrie, evident, MADE IN ROMANIA (făcut în România)! Este o formulă a victoriei după ce o bună parte din cariera sa a văzut cum produse lucrate la noi în țară sunt inscripționate cu MADE IN alte părți numai și numai fiindcă fazele finale de producție aveau loc acolo. Și, probabil, fiindcă ˝dădea bine˝.
România și Sibiul au -spune Lucian Sopa- oameni pricepuți, care merită, pe lângă salariile pentru care de altfel muncesc cu seriozitate, și recunoaștere publică. Nu doar FĂCUT ÎN ROMÂNIA, așadar. Ci FĂCUT CU MÂNDRIE, LA SIBIU.
Las ca si e vremea lui Ceausescu 13 decembrie facea lucruri faine si lucra mult export. Gaseai si in magazine articole de marochinarie foarte faine: posete, valize etc. Astazi gasesti numai prouse aduse de aiurrea…