Marius Vintilă: Chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro, cea mai mare răs-plată a fost faptul că m-am oprit din fumat

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

– Marius, pare incredibil şi oarecum de neconceput pentru un fumător cu ani vechime să renunţe dintr-o dată la ţigări. Tu ai reuşit acest lucru, dar cum îţi explici această renunţare extrem de rapidă?

– De fapt, a durat aproape trei săptămâni din momentul în care am început cartea lui Allen Carr până când m-am lăsat. A fost la mijloc şi presiunea din partea băiatului meu care avea atunci 9 ani, care îmi spunea, ca pe un spoof la disclaimerul de la TV, că "fumatul conţine alcool, iar alcoolul face grav sănă­tăţii." Explicaţia stă însă în principal în faptul că mesajul lui Allen Carr este foarte puternic prin onestitatea lui şi prin capacitatea de a surprinde psihologia fumătorului. Iar asta contribuie decisiv la realizarea fabulosului declic mental care schimbă perspectiva. De asta majoritatea copleşitoare a celor care se lasă de fumat dintr-o dată.

Ce presupune această citire sau ascultare a unei cărţi pentru a determina o schimbare mentală atât de puternică pentru un fumător?

Imagine intercalată
Imagine intercalată

– Deşi eu am fost cel care a dat "voce" cărţii în limba română şi deşi audiobook-ul a fost cel mai bine vândut din România timp de doi ani consecutiv, aş recomanda totuşi lectura, fiindcă a citi ceva este un gest voluntar, iar în cazul de faţă expunerea sub formă de intenţie contează. Oricum, chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro (nu a fost cazul), cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat. 

Care crezi că sunt cele mai greu de demontat mituri pentru fumători şi cum le-ai transmite să se raporteze la acestea acum, după o perioadă de mai bine de 10 ani de când ai reuşit să depăşeşti dependenţa de nicotină?

– Cred că primul dintre ele este impresia că fără fumat nu vei avea viaţă socială. Aici, cel mai simpatic contraexemplu este faptul că un pretext de socializare devine chiar lăsatul de fumat în sine. Peste tot am întâlnit persoane care s-au lăsat de fumat în diverse feluri, pe care le împărtăşesc celor ca ei sau celor care vor să se lase. Alt mit întreţinut de industria tutunului este cel conform căruia ca nefumător vei fi mai puţin "cool". De aceasta se "ocupă" Hollywood-ul, care are grijă să îi facă fumători pe cei mai iubiţi eroi din filme. Chiar dacă firmele de ţigări nu mai au voie să facă "product placement", ele ştiu cât de important pentru vânzările lor este ca eroii pozitivi din filme şi seriale să fie fumători şi plătesc mult pentru asta. Al treilea mit se leagă de ideea că "îţi place să fumezi". Lumea uită că noi ne-am născut nefumători şi că până să ne apucăm de fumat nu ne plăcea să fumăm. 

Statisticile arată că în prezent, în România, un număr tot mai mare de tineri se apucă de fumat. Cum i-ai motiva să nu se apuce de fumat sau dacă au făcut-o, cum să se lase la timp, înainte de a se instaura dependenţa?

– Cred că aici motivarea cade pe locul al doilea, primul loc fiind legat de respon­sabilitatea celor ce fac şi aplică legea. Expu­nerea tinerilor la fumat, posibilitatea de a-şi cumpăra ţigări, aceste lucruri trebuie reduse cât mai mult cu putinţă, iar informarea lor cu privire la fumat, de fapt la antifumat, trebuie făcută în mod organizat şi cât mai intens. Peste tot în lume legile ţin cont de faptul că tinerii sub 21 de ani iau de multe ori decizii care îi dezavantajează, de aceea ei trebuie ajutaţi – nu obligaţi, ci ajutaţi – să ia deciziile corecte mai ales când acestea sunt direct legate de sănătatea lor. Avem o industrie a publicităţii minunată, genială, specialistă în a ne vinde de obicei gunoaie. De ce să nu îşi pună talentul în valoare să creeze mesaje pentru cauze bune, fumatul fiind poate, prima dintre ele? Publicitatea este probabil cea mai importantă forţă de menţinere a sistemului. E cazul să ne şi folosească la ceva.

Eşti implicat în multe acţiuni şi campanii antifumat. Ce te motivează acum să militezi în defavoarea ţigărilor şi de ce crezi că este atât de important acest lucru ?

– De fapt nu prea mai particip la campanii antifumat, dar numai fiindcă par să fie prea puţine şi atât de firave încât nu mai aud de ele. Dar sunt de acord că a milita este important, fiindcă industria tutunului este una dintre cele cu adevărat dăunătoare oame­nilor, dar şi mediului. Un obicei fără niciun rol, plin de aspecte negative, patronat şi promovat de o industrie fără scrupule. Alt motiv pentru care mă opun fumatului este că eu consider că omul este mai inteligent de atât.

Marius, care este mesajul tău pentru cei care cred că nu vor mai putea reuşi niciodată să renunţe la fumat, odată ce fac acest lucru de mulţi ani?

Că deşi este o dependenţă perversă prin faptul că ani de zile practici obiceiul fără să simţi ce consecinţe grave are (nu este nici măcar ca alcoolul, care-ţi dă dureri de cap după fiecare exces), există şi o parte bună. Să te laşi poate fi extrem de uşor. Există două condiţii: să fii cinstit cu tine şi să vrei pe bune. Succes!

29 mai 2022 la 18:25

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 minute
Fanii giuleșteni i-au scandat numele lui Măldărășanu și i-au transmis că îl vor în Giulești. ”Mi-am rupt piciorul acolo…”
La finalul întâlnirii, suporterii de la Peluza Sud ai Rapidului i-au scandat numele antrenorului lui FC Hermannstadt, Marius...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 10 ore
A uitat de ziua soției sale! Și-a adus aminte de-abia după ce calificat-o pe Hermannstadt în finala Cupei României
Antrenorul echipei sibiene a dezvăluit, în conferința de presă, că a uitat să-i ureze soției sale ”La Mulți...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 10 ore
Radiografia unei calificări, sub lupa lui Măldărășanu: ”Meci senzațional, victorie meritată, dar problema noastră rămâne aceeași în continuare…”
Marius Măldărășanu susține că victoria cu Rapid, din semifinalele Cupei, a fost obținută absolut pe merit, chiar dacă...
Actualitate
2 min de citit
acum 14 ore
Agârbiciu – satul „brânzeturilor dumnezeiești”. Preotul și-a făcut fermă cu brune maramureșene și altar de rugăciune
Un om de poveste, cu o afacere...de poveste. Azi descoperim un personaj special, scos la lumină în postarea...
Actualitate
7 min de citit