Articol
La o primă lecturare a clasamentului, o lecturare superficială, s-ar putea spune că Măgura n-a avut cel mai fericit debut de sezon. Asta la prima parcurgere a ierarhiei din Liga Florilor, în momentul în care campionatul s-a întrerupt pentru cele două meciuri ale naționalei mari din preliminariile Campionatului European de anul viitor.
Echipa din Cisnădie este pe locul 12, cu 5 puncte, având o victorie, două rezultate de egalitate obținute în urma unor meciuri spectaculoase și trei înfrângeri.
Situația devine mult mai limpede în momentul în care trecem în revistă echipele pe care le-au întâlnit până acum fetele lui Alexandru Weber și Bogdan Nițu. Campioana en-titre CSM București, Bistrița-Năsăud, ocupanta locului 3 la finalul sezonului precedent, Dunărea Brăila și Rm. Vâlcea, clasate pe 4, respectiv 6, anul trecut, chiar și Minaurul, care a încheiat sezonul precedent pe locul 8.
Un lucru e cert însă, Măgura s-a transformat într-o echipă spectaculoasă, cu un apetit ofensiv ridicat, având al treilea cel mai bun atac din Liga Florilor.
Antrenorul Alexandru Weber susține că locul 12 este irelevant în momentul de față și e convins că echipa sa va urca în clasament de la o etapă la alta, mai ales că urmează o serie de jocuri cu adversari mai accesibili. Weber spune că echipa sa ar fi putut avea foarte bine 9 puncte, în loc de 5, caz în care s-ar fi aflat în prima jumătate a clasamentului, dar ne dă garanții că echipa de anul acesta este capabilă să facă o figură frumoasă, peste cea din sezonul precedent.
– Domnule Weber, au trecut 6 etape, suntem la jumătatea turului. Putem trage primele concluzii…
– Da, se pot trage unele concluzii, dar este prea devreme să-i punem echipei o anumită etichetă în momentul de față. Locul 12 pe care-l oupăm în momentul de față nu reflectă realitatea, pentru că noi am avut un program dificil în aceste prime 6 etape, în vreme ce alte formații, situate deasupra noastră, au avut parte de o serie de meciuri mai ușoare decât noi.
O imagine mult mai aproape de realitate ar fi cea de la finalul primei jumătăți a sezonului, după etape a XIII-a, când vom fi jucat cu toate echipele, de fapt fiecare echipă va fi jucat cu fiecare.
– Nu vi se par puține doar cinci puncte?
– Am fi putut avea foarte bine nouă puncte, în loc de cinci, pentru că am fost egalați pe final atât de Mioveni, în deplasare, cât și de Rm. Vâlcea, la ultima etapă de dinaintea întreruperii campionatului pentru cele două meciuri ale naționalei, din preliminariile Campionatului European, cu Bosnia&Herțegovina și Grecia.
Uitați-vă însă cu cine am jucat până acum. În etapa a II-a, la prima apariție acasă, în fața propriilor suporteri, am primit vizita campioanei. Am pierdut la o diferență mai mică decât în anii precedenți, în plus am dat aproape 30 de goluri CSM-ului, ceea ce nu e de ici, de colo.
La următorul joc de-acasă am avut Brăila, ocupanta locului al patrulea de anul trecut, după care a urmat deplasarea la Bistrița-Năsăud, nimeni alta decât ”bronzul” de anul trecut, din Liga Florilor.
Apoi, a venit Vâlcea, echipă cu pretenții care s-a clasat pe locul al șaselea, anul trecut.
Deci, am avut un program foarte greu, însă în următoarele etape vor avea adversari mai accesibili și sunt sigur că va urma și saltul în clasament.
Revenind, dacă am fi câștigat la Mioveni și cu Vâlcea, am fi avut 9 puncte și eram pe locul 7, la egalitate cu Rapidul și Buzăul, care sunt pe locurile 5-6.
– Nu putem să nu remarcăm însă numărul mare de goluri pe care le-a marcat Măgura în primele șase etape…
– Așa este, atacul a funcționat bine, chiar și împotriva unor adversari cu nume. Am dat 27 de goluri în deplasarea de la Baia Mare, în prima etapă. Cu campioana CSM, am înscris aproape 30 de goluri. 30 de goluri la Mioveni, apoi 35 de goluri acasă, cu Brăilă.
La Bistrița-Năsăund am făcut, într-adevăr, un meci mai modest, am înscris doar 25 de goluri, după care a urmat jocul cu Vâlcea, de acasă, în care am înscris 36 de goluri.
Dacă vă uitați pe clasament, cu 182 de goluri suntem pe locul al treilea în clasamentul pe echipe al marcatorilor, după Craiova, care are un gol mai mult decât noi, și Vâlcea, care are 196 de goluri.
– Aș vrea să trecem în revistă fiecare meci pe care l-ați susținut până acum în actualul sezon, să faceți un rezumat al fiecăruia. Așadar, la Baia Mare, în prima etapă…
– La Baia Mare am pierdut la două goluri diferență. Cu 6 minute înainte de final era egalitate, 24-24, dar jucătoarele de la Minaur au gestionat mai bine finalul și s-au impus cu 29-27.
Înainte de a trece la meciul următor, aș vrea să remarc că în ultimele 6 minute s-au marcat nu mai puțin decât 8 goluri. Spre deosebire de anul trecut, în actualul sezon, în Liga Florilor, se marchează multmai mult, au fost situații și cu trei goluri într-un dingur minut, ceeea ce, din punct de vedere al spectacolului, este un mare plus.
A urmat primul joc de-acasă, cu campioana CSM. Ce să zic? Anul trecut, tot acasă, am pierdut cu CSM-ul la 9 goluri diferență, a fost 34-25. Am luat tot 34 de goluri, dar am dat mai puține decât anul acesta, deci ne-am prezentat mai bine, nu? Ca să zic așa, a fost o înfrângere… programată, pentru că e greu de tot să învingi campioana. Nu zic că e imposibil, dar e greu de tot.
Apoi am mers la Mioveni. S-a terminat egal, 30-30, dar am fost egalați după încheierea jocului, a fost un 9 metri, mingea a fost deviată de zid… Aia ar fi trebuit să fie primul succes de anul ăsta, dar sunt convins că într-o vreme va fi reversul medaliei, vom câștiga și noi în ultimele secunde…
Am revenit acasă, cu Brăila, locul 4 de anul trecut, echipăde cupele europene. Am făcut un meci foarte bun, l-am controlat de la un capăt la altul, am avut pe tabelă o diferență și mai mare, iar la final am câștigat la șase goluri.
În etapa a V-a am mers la Bistrița-Năsăud, acolo am făcut un meci mai modest, însă împotriva ocupantei locului al treilea de anul trecut, o echipă solidă, care joacă în cupele europene. Am pierdut fără drept de apel, dar din punctul meu de vedere, de fapt nu numai din punctul meu de vedere, a fost un accident, în sensul figurativ al cuvântului.
Ne-am întors acasă, unde avem în continuare parte de susținerea unei soli pline, suporterii sunt alături de noi la fiecare meci… A urmat Vâlcea! Am controlat meciul de la un capăt la altul, am condus și cu șase goluri, dar adversarul a revenit pe final, când a înscris de trei ori și s-a terminat la egalitate, a doua noastră remiză de până acum, 36-36.
– Cum arată programul Măgurii în următoarele etape?
– Următorul meci va fi pe terenul Științei București, sâmbătă, pe 21 octombrie…
– Ultima clasată, echipă care n-are niciun punct până acum, șase înfrângeri din șase posibile…
– Aș prefera să nu gândim așa, să nu ne relaxăm, să ne culcăm pe-o ureche, ca să zic așa. S-au văzut destule rezultate surprinzătoare, deși s-au scurs doar șase etape, începund cu victoria nou-promovatei Corona la Rapid, vicecampioana en-titre, în prima etapă. Trebuie să abordăm eciul cu prudență maximă, pentru a nu avea parte de surprize.
– După aceea?
– Apoi ne întoarcem acasă, pentru jocul cu CSM Tg. Jiu. Va urma deplasarea la Buzău, un meci extrem de dificil, după care la Cisnădie vine Craiova.
Ultimul meci de anul ăsta va fi la Zalău, după care ultimele două etape din tur se vor disputa în ianuarie 2024, la Brașov și acasă cu Rapidul, actuala vicecampioană.
– Am vorbit de rezultate, de meciurile de până acum, din Liga Florilor, nu și despre lotul pe care-l aveți la dispoziție anul acesta. Dacă reținem bine, ați transferat o echipă întreagă, în vară. Cum e lotul, spre deosebire de sezonul precedent?
– Ca o primă impresie, practicăm un handbal ceva mai ofensiv decât în sezonul precedent, drept dovadă numărul mare de goluri pe care le-am marcat în primele șase etape. Consider că suntem mai bine decât anul trecut, avem un lot bine echilibrat pe posuri, cu dubluri pe fiecare post, cu concurență pe fiecare post, ceea ce este bine, nu?
– Vorbiți-ne despre transferuri…
– În primul rând, am luat două portărițe, pe Marta Batinovic de la Buzău și pe Marina Rajcic din Ungaria, de la Siofok.
A mai venit centrul Emilia Galinska, o jucătoare din Polonia cu multă experiență.
Apoi, am transferat câte un inter pe fiecare parte, Natalia Vasilevskaia pe dreapta, tot de la Buzău, Ilda Kepic pe stânga, de la Buducnost, din Muntenegru.
Nu în ultimul rând, două extreme, Marina Ilie și Gabriela Moldoveanu. Stăm bine!
– Din precedentele discuții, an de an, am învățat ceva, să nu vă mai întrebăm de obiectiv…
– (zâmbește) Obiectivul este același ca în fiecare an, încercăm să câștigăm fiecare meci. O luăm pas cu pas, iar la final, când tragem linie, vedem pe unde ne situăm.
Un lucru nu trebuie însă trecut cu vederea, de la un an la altul, Liga Florilor devine tot mai puternică, echipele s-au întărit, va fi greu indiferent că joci cu prima clasată, sau ultima, nu mai există meciuri ușoare, dar sunt convins că ne descurcăm, așa cum am făcut-o an de an, de când suntem în Liga Florilor.
– Ce să mai zicem? Multă baftă!
– Mulțumim, să fie! N-aș vrea să încheiem însă înainte de a le mulțumi suporterilor că au în continuare încredere în noi, că ne susțin meci de meci. Promitem să facem tot posibilul pentru a leda motive de bucurie cât mai des.
Nu în ultimul rând, mulțumim autorităților locale că ne asigură toate condițiile pentru a ne concentra pe ceea ce avem de făcut. Să știți că sunt alte echipe care nu sunt atât de norocoase ca noi.