Articol
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu anunță începerea lucrărilor la noul Campus pentru învățământ dual pe data de 23 aprilie 2025, după ce Ministerul Educației și Cercetării a validat documentația tehnică necesară, ultimul pas înainte de demararea construcției.
„Este un moment cu adevărat istoric pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pentru companiile private și pentru sistemul de educație din România, în general. Termenul asumat de finalizare a lucrărilor, de numai 14 luni, reprezintă o provocare, dar avem încredere în tehnologia modernă folosită în construcții și în seriozitatea și competența partenerilor noștri de la Con-A Operations SRL. Ne-am propus să vă ținem la curent cu toate fazele construcției, fiindcă acest proiect de amploare nu este doar al Universității, ci al întregii comunități sibiene. Le mulțumim încă o dată partenerilor noștri din Consorțiul pentru învățământ dual-PRODUAL și Primăriei Municipiului Sibiu, care a donat terenul, investind astfel în educație și în noile generații”, a declarat prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul ULBS.
Campus modern, ridicat în timp record
Lucrările vor fi executate de Con-A Operations SRL, liderul unei asocieri de 12 firme subcontractante, în termen de 14 luni, dar nu mai târziu de 31 mai 2026. Proiectul are o valoare totală de 26 milioane de euro, fiind finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
O investiție în viitorul tinerilor și al comunității
Campusul va fi construit pe un teren de 20.000 mp, pus la dispoziție de Primăria Municipiului Sibiu, situat pe Calea Dumbrăvii. Proiectul a fost inițiat de Consorțiul pentru învățământ dual – PRODUAL, format din instituții de învățământ și companii locale.
„Această investiție este una pentru generațiile viitoare și pentru adaptarea educației la cerințele pieței muncii din regiune”, a precizat prof. univ. dr. ing. Sever-Gabriel Racz, directorul de proiect din partea ULBS.
Facilități moderne pentru 250 de elevi și studenți
Campusul va include patru corpuri de clădire: Corp A: săli de curs și laboratoare; Corp B: cantină și bibliotecă; Corp C: aulă și spațiu multifuncțional; Corp D: cămin cu 150 de locuri.
La nivelul solului vor fi amenajate 140 de locuri de parcare, inclusiv pentru autobuze și biciclete. Proiectul mai include două terenuri de sport, pentru baschet și volei.
Parteneriat public-privat extins
Printre partenerii implicați în consorțiu se numără instituții precum Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, mai multe licee tehnologice și economice din Sibiu și Mediaș, precum și companii locale: Continental, Compa, Automecanica Mediaș, ODU, Solina, și Marquardt.