Articol
Ca localnic care-şi cunoaşte oraşul în toate detaliile lui plăcute şi neplăcute, cunoscute sau ascunse, ţie ţi se pare ciudat şi foarte amuzant ca cineva să plătească o căruţă de bani doar ca să-ţi vadă oraşul, chiar dacă e vorba de Sibiu. Probabil la fel gândesc şi cei din Bucureşti, Cluj, Braşov, Timişoara sau Constanţa. La fel, mulţi localnici îi percep pe turişti ca pe nişte invadatori de sezon care fac să urce preţurile, se mişcă necontrolat şi dezordonat prin teritoriu, fac gălăgie, ocupă terasele "tale", se opresc în mijlocul drumului. Probabil că aşa te judecă şi pe tine alţii, băştinaşi ai locurilor unde plăteşti tu ca să vezi ce nu ai acasă. Dar, până la urmă, fiecare e cu alegerea lui şi cu banii lui cu care face ce vrea. De exemplu, poate veni la Sibiu, că e FITS şi e vară şi aşa împuşti două dintr-un foc: şi Sibiul şi ceva spectacole gratis, ca să filmeze şi smartfonul tău ceva. Noi ne-am gândit să vedem cât îl costă pe turist distracţia asta.
Hai să facem iar pe turiştii…
Aşa că ne-am decis să re-facem jocul acesta de-a turiştii în oraşul nostru şi să căutăm cazare la Sibiu. Am ales hoteluri pentru că e ceva clasic şi sună şi frumos şi sunt mai vizibile în peisaj. Am ales platforma Booking.com pentru că şi ea este ceva clasic şi faimos şi sperăm ca informaţiile de acolo să aibă cât mai multă acurateţe, pentru că ne-am folosit de ele, iar dacă va fi ceva eronat, nu e vina noastră. Datele sunt la nivelul zilei de marţi, 25 iunie 2024, deci oricând pot surveni modificări care nu mai depind de noi, ci de situaţia din teren şi nu garantăm că ceea ce citiţi acum mai e valabil în totalitate.
Să zicem că suntem o familie "clasică" a zilelor noastre, doi adulţi cu doi copii, care vrea să închirieze o cameră pentru o noapte, vineri spre sâmbătă. Ei, care e oferta? Păi din start, ni se spune că "76% din locurile de cazare sunt epuizate pe website-ul nostru pentru datele alese". Să vedem restul.
Cazează-te la Sibiu, de la cinci la patru stele
La cinci stele se pare că e cam ocupat în perioada asta. Hotelul "Mercure Sibiu Arsenal" de pe bd. Victoriei (fostul Arsenal, fostul IPAS 2) este indisponibil în perioada aleasă. La Hilton avem o ofertă de două suite Royal la un total de 2.128 lei, dar Booking ne explică într-o limbă interesantă că avem "Disponibilități limitate în Sibiu pentru datele alese: acest complex de 5 stele de acest tip este deja epuizat pe website-ul nostru". Să vedem la patru (stele).
La legendarul şi istoricul "Împăratul Romanilor" avem varianta "2 în 1" pentru cererea noastră: două suite Junior, una cu pat dublu extra large plus un pat de o persoană la 1.336 lei, iar dublat avem 2.671 lei, cu mic dejun inclus. La Hotel "Stefani" de pe Calea Turnişorului mai erau disponibile două suite de familie cu două dormitoare şi mic dejun inclus, la 635-669 lei. "Levoslav House" (Villa & Restaurant), cea de lângă Consiliul Judeţean, avea disponibile trei apartamente, fiecare cu pat dublu mare, canapea extensibilă şi pătuţ la cerere, mic dejun inclus, la 847 lei. "Plaza 35" din Piaţa A. Vlaicu, un apartament pentru patru persoane (din cele patru disponibile) "cu vedere la oraş", cu pat dublu extra large plus canapea extensibilă, era 640 de lei. Mai exista varianta de apartament business, cu un dormitor (1 buc. disponibil) la 825 lei patru persoane. "Hermanns" Hotel, de pe Calea Guşteriţei (fost "Libra", fost bloc administrativ al fabricii "Balanţa") mai avea o cameră de familie disponibilă, cu vedere la oraş, diverse variante de patru perasoane, între 921 şi 1.089 lei. La "My Continental", fost "Ibis", iniţial "Continental", nu sunt locuri disponibile. "Continental Forum" fost "Bulevard" mai avea disponibilă o cameră de familie Deluxe Plus la 700 lei, pentru trei persoane plus copil şi două paturi duble. Alte variante asemănătoare puteau ajunge la 860 lei. Hotel "Anastasia" de pe bd. Vasile Milea mai avea patru camere disponibile, adică, pentru cererea noastră, două camere dublu Deluxe, pentru două persoane, mic dejun inclus, 593 plus 650 egal 1.186 lei. Ramada oferea tot combinaţii de două camere: o cameră Queen (cinci disponibile) pentru un adult plus un copil, un pat dublu mare, la 510 lei, plus o camera Twin (una disponibilă) un adult plus un copil, două paturi de o persoana plus pătuţ la cerere 510 x 2 adică 1020 lei. "Best Western Silva Hotel" (fost hotel de protocol al PCR) are, conform booking.com, disponibilă o suită King Executive cu două dormitoare la 1.324 lei, dar suntem avertizaţi de "disponibilități limitate în Sibiu pentru datele alese: 13 hoteluri de 4 stele ca acesta sunt deja epuizate pe website-ul nostru".
Sau de la trei la două stele…
Hotelul "Parc" (fost BTT) de la intrarea în Parcul Sub Arini are patru oferte disponibile pentru o suită pentru o pesoană la 447 lei (din patru disponibile) şi încă o suită pentru două persoane plus un un copil la 522 lei, un total de 969 lei. La Hotel "Class Hermannstadt" de pe str. Rahovei , o suită cu 2 dormitoare pentru patru persoane, cu două paturi duble mari, mic dejun inclus, face 500 lei şi doar una mai era disponibilă. La Hotel "Rubin" din Piaţa Crişan, mai era disponibilă o cameră dublă, doar pentru doi adulţi plus un copil, mic dejun inclus, la 294 – 330 lei. La "Dumbrava Sibiului" unde pe vremuri era faimosul "Disco Bar" printre altele, mai era disponibil un apartament cu un dormitor, cu un pat dublu mare plus canapea extensibilă, pentru patru persoane, la 330 lei. Hotel "Rin" de pe Dumbrăvii avea disponibilă o suită junior, pentru patru persoane, la 650 lei. Pensiunea "Korona" pe Luptei, de pe locul fostului restaurant cunoscut ca "La Doi Colonei" a avut disponibilă o suită junior pentru patru persoane, cu mic dejun inclus, la 460 lei dar oferta a fost "luată", a doua zi fiind totul ocupat şi indisponibil. La hotelul "Am Ring" din Piaţa Mare, oferta era de două camere duble, în varianta doi adulti şi un copil plus doi adulţi, 2×540 lei, adică 1.080. La "Friedrich Homm", pe Târgul Vinului, oferta disponibilă era de un apartament cu două dormitoare, pentru patru persoane, la 550 lei. Hotel "Roberts" de pe Charles Darwin avea o ofertă "2 în 1" o cameră single pentru un adult plus un apartament cu balcon (2 adulţi plus un copil) 330 plus 600 adica 930 lei. Hotelul "Apollo Central" de pe str. N. Teclu (fosta Moară Cibin) avea două camere duble, 2 x camera dublă 1 pat dublu mare, 2x 434 lei adică per total – 868 lei. La "Premier" pe Milea, o cameră dublă standard (448 lei) plus o cameră dublă superioară (629 lei), ambele ultimele, vin cu un total de 1.077 lei. Hotel "Pamira" de pe Calea Şurii Mici, mai avea disponibilă o cameră triplă, cu un pat de o persoană şi un pat dublu mare, pentru trei persoane şi un copil, la 210 şi 240 lei. Hotel "Sonne" de pe Ştefan cel Mare (fostul complex "Trei Stejari") mai avea trei camere disponibile pentru cererea noastră: 2x cameră dublă sau twin la 240 lei fiecare, în total 480 lei.
Să vedem cum e pe la mare
Deci dacă la Sibiu, oraş cu o ofertă turistică, orice s-ar spune, limitată faţă de Litoral unde, oricum ai întoarce-o şi oricât de chitit contra ai fi, acolo ai marea – plaja – nisipul şi nu te usuci pe tine de la caniculă ca în mediul urban, preţurile sunt, atunci, acolo, la mare-la soare, probabil ceva de neatins. Inexact. Ba am putea spune că sunt mult mai la locul lor decât la Sibiu. Şi pentru a verifica, am "băgat" aceleaşi date, (probabil am mai greşit ceva la vârsta copiilor, cu un an plus sau minus) şi ne-a ieşit aşa, de la nord la sud, de la Mamaia la Mangalia.
La Mamaia, hotelul "On Plonge Junior" (patru stele) avea de oferit o suită cu balcon, pentru trei persoane plus copil (pat dublu, canapea extensibilă, pătuţ opţional), la 720 lei. Tot la patru stele, "Bavaria Blu" avea şapte oferte disponibile de studio standard pentru doi adulţi şi doi copii, la 984 lei. La trei stele, hotelul "Flora" avea "deschise" patru oferte de suită cu 1 dormitor, pentru patru persoane, la 506 lei. Pentru cei amatori de cinci stele, "Vega Hotel", unde s-au filmat părţi din "Nea Mărin miliardar" mai avea disponibilă o cameră de familie (patru persoane) la 2.180 lei
Pentru Eforie Nord, la o stea (da există şi hoteluri de o stea) la "Lebăda", aveam o cameră triplă cu baie comună (trei persoane plus copil), doar la 175 lei pe noapte. La capătul opus, cunoscutul "Europa" ("Ana Hotels Europa Eforie Nord", patru stele) oferea, pentru "cererea" noastră, două camere duble cu vedere la mare (1 adult+copil şi doi adulţi) la un preţ total de 1646 lei.
"Staţiunea Tineretului" Costineşti era pe ieftineală: "Vox Maris Grand Resort" (trei stele) avea disponibilă o camera triplă la 550 lei (pat pentru o persoană plus pat dublu mare plus pătuţ optional) iar legendarul şi simbolicul Hotel "Forum" (doar două stele) avea pentru noi două camere duble ori 305 lei fiecare adică 610 lei, la malul mării.
Pentru Neptun, am ales pentru dumneavoastră hotelul "Callatis" (două stele) cu şase oferte disponibile, de cameră dublă cu balcon (2 adulți – 2 copii) la 250 lei. (Sper să fi pus măcar mochetă pe hol că se auzea ca pe linia de tramvai când am stat acolo odată). La şosea, hotelul "Decebal Estival Neptun" (trei stele) avea două oferte de cameră dublă superioară la 405 lei. Mai peste drum de el, tot la trei stele, o altă legendă, hotelul "Apollo", mai avea disponibilă oferta dublă de camere duble superioare cu balcon, 2×415 adică 830 lei.
Pentru Jupiter am ales "Cometa" (trei stele, unde s-a filmat "BD la munte şi la mare"), un loc simpatic unde mai era disponibilă o cameră triplă standard (1 pat de o persoană plus un pat dublu) la 420 lei. Simbolul staţiunii, Hotelul Capitol, era ocupat. Idem la "Scoica".
La Venus, devenită fiţă din staţiunea clasei muncitoare, "Carmen International Hotel Venus" fost "Becali Hotel" ne oferea la cinci stele o cameră dublă (din două disponibile), la 769 lei. Tot pe cinci stele ajungem şi la Saturn, la hotelul cu acelaşi nume, situat ultracentral ca să vezi pe toţi ăia care stau la coadă la hamsii şi şaorme, unde ni se oferă două camere duble din două disponibile la 596 lei, un total de 1.192 lei. Ne oprim la Mangalia, la unul din fostele hoteluri muncitoreşti de pe faleză, devenit Hotel "Solymar" de trei stele, unde, la 335 lei, avem disponibilă o cameră dublă economy.
Morala: Sibiul cam bate marea la preţuri
E destul de clar, ca sibian, mă pot mândri că am locuri de cazare la tarife destul de super. La fel se pot mândri şi turiştii care ne vizitează oraşul, că au ce scoate din buzunar sau motive să dea din card. Interesantă este însă diferenţa de preţ dintre Sibiu şi Litoral. Pe ce se bazează? Probabil că de o vreme, la Sibiu vin mai mulţi străini decât la noi la mare. Dar nici la Sibiu nu e mare… Ca sibieni, oricum plătim mai puţin pentru "cazarea" în oraş decât turistul. Plus că ştim şi unde găsim de mâncat şi de băut la preţuri mai omeneşti… Cert e că Sibiul cam bate marea la preţuri…