La pas prin inima Carpaților: top 5 cele mai frumoase trasee montane din județul Sibiu

Județul Sibiu este locul unde munții se îmbină cu satele și cu tradițiile, iar fiecare traseu ascunde o poveste care merită descoperită pas cu pas. De la poteci alpine spectaculoase în Făgăraș, până la coline domoale în Țara Târnavelor, Podișul Hârtibaciului sau sălbăticia blândă a Cindrelului și Lotrului, diversitatea traseelor montane din Sibiu nu oferă doar panorame, ci adevărate experiențe de călătorie. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am stat de vorbă cu Nicoleta Ocneriu, ghid montan în cadrul programului Anii Drumeției și promotor al turismului autentic, care ne-a dezvăluit topul celor mai frumoase 5 trasee din județul Sibiu: „A fost greu să aleg doar cinci, pentru că județul Sibiu oferă o varietate impresionantă de trasee montane, iar potențialul de a crea peste 100 de rute de drumeție este real și bine ancorat în peisajele sale spectaculoase”.

Creasta Făgărașului – între Vârful Negoiu și Vârful Moldoveanu

O călătorie deasupra norilor, prin inima Carpaților Meridionali, porțiunea dintre Vârful Negoiu (2535 m) și Vârful Moldoveanu (2544 m), oferă drumeților o experiență de neuitat. În funcție de dificultate traseul se poate aborda din mai multe moduri: 1-2 zile sau chiar 3 zile. Punctele de plecare recomandate sunt Bâlea Lac, Cabana Negoiu și Cabana Podragu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Într-o singură zi, cu un efort susținut, de la Bâlea Lac spre Lacul Călțun și Vârful Negoiu, sau spre Fereastra Zmeilor, Vârful Mircii și mai departe spre Moldoveanu. Pentru o drumeție mai lejeră și bine împărțită, cabanele Negoiu și Podragu oferă variante excelente de înnoptare.

„Priveliștile panoramice sunt uimitoare, ai o perspectivă amplă asupra întregului masiv Făgăraș, dar și asupra Munților Iezer-Păpușa, Piatra Craiului sau chiar a Podișului Transilvaniei. Treci pe lângă lacuri glaciare spectaculoase, custuri abrupte și stânci cu forme unice, ce dau senzația unui peisaj sculptat de o forță mitologică. Este o călătorie deasupra norilor, prin inima Carpaților Meridionali”, declară Nicoleta Ocneriu.

Circuitul Valea Avrigului – Cabana Bârcaciu – Vârful Scara – Lacul Avrig

Un traseu deosebit în inima Făgărașului, cu plecare din Valea Avrigului și urcare prin pădure spre Cabana Bârcaciu, renumită pentru mâncarea excelentă. Urcarea continuă spre Platoul Scărișoara, Vârful Scara și zona Ciortea, de unde se deschid priveliști impresionante asupra crestei și munților din jur. Coborârea prin Lacul Avrig adaugă un contrast de liniște și frumusețe glaciară.

Pentru cei care doresc o variantă mai blândă, dar la fel de frumoasă, o rută opțională pornește tot de la Cabana Bârcaciu spre Cabana Negoiu, trecând prin tufe de afini, zmeură și jnepenișuri. Un traseu mai puțin cunoscut, dar plin de farmec și savoare locală, de dificultate medie, care poate dură 1-2 zile cu înnoptare la Cabana Bârcaciu: „O adevărată bijuterie ascunsă în pădure”, adaugă ghidul montan.

Platoul Diavolului – Munții Cindrel (opțional urcare pe Varful Steflești din Munții Lotru)

Un alt traseu impresionant în Munții Cindrel, cu urcare din Păltiniș spre Șaua Bătrâna și Șaua Șerbănei este poteca spre  Vârful Cânaia, Vârful Cindrel, Varful Frumoasa și lacurile glaciare Iezerul Mare și Mic. Traversarea Platoului Diavolului oferă o atmosferă sălbatică și perspective largi asupra masivelor din jur: Șureanu, Lotru și Făgăraș.

„Ideal vara, în perioada bujorilor de munte sau pentru apusuri spectaculoase. Înnoptarea la Cânaia oferă o experiență completă și un ritm mai relaxant”, afirmă ghidul.

O variantă la fel de frumoasă pornește de la Refugiul Cânaia spre Iujbea Rășinariului, Șaua Șteflești și Vârful Șteflești, traseu rar parcurs, dar cu peisaje impresionante și o liniște aparte.

Circuitul Valea Moașei – Cascadele Moașei – Vârful Suru – coborâre pe Valea Avrigului

Un circuit sălbatic și inedit din versantul nordic al Făgărașului pornește din Valea Moașei, spre Cabana Suru, urcând pe lângă cascade spectaculoase și păduri umbroase, până pe Vârful Suru. Coborârea pe Valea Avrigului închide circuitul într-un peisaj variat și liniștit.

„Parcurgerea într-o singură zi necesită un efort susținut, dar varianta cu înnoptare la Cabana Suru îl face mai accesibil pentru mulți drumeți. Este un traseu ideal pentru cei care caută liniște, sălbăticie și frumusețe nealterată”, recomandă Nicoleta Ocneriu.

Rute scurte, dar autentice

Pe ultimul loc sunt clasate 3 trasee scurte, dar autentice pe care ghidul Nicoleta Ocneriu, le recomandă cu suflet tuturor iubitorilor de mișcare în aer liber.

Tălmăcel – Lotrioara – Vârful Hârsa – Prejba – Valea Lotrioarei

Acest traseu este marcat parțial din „Țara Șurilor de Lemn”, dezvăluie una dintre cele mai autentice fețe ale județului Sibiu. Cu priveliști spre patru masive (Făgăraș, Lotru, Căpățânii, Cindrel), aici te bucuri de liniște, sălbăticie, găzduire primitoare și cea mai bună mâncare oferită de Pensiunea Rotari de pe Valea Lotrioarei: „O adevărată călătorie de suflet”, spune aceasta.

Râu Sadului – Țara colibelor – Culmea Vărjoghii – Căsuța MGS – coborâre pe Ciupari

Un traseu pastoral de o frumusețe rară, unde colibele, stânele și ciobanii dau impresia de călătorie în timp. Aici, te poți opri într-o colibă, unde adesea drumeții sunt primiți cu o masă autentică și delicioasă, iar peisajele de pe culmea Vărjoghii sunt largi și impresionante.

Fântânele – (fosta Cabana Fântânele) – Poiana Godea –Cetatea Salgo -Sibiel (opțional: Piscul Vulturului)

Primăvara este momentul idel pentru o călătorie accesibilă, plină de legende și povești, între colibe pitorești și păduri de brad. Urcarea spre Piscul Vulturului adaugă un plus de spectaculozitate și panoramă asupra masivelor Făgăraș și Cindrel.

Foto: Nicoleta Ocneriu/Anii Drumeției

Autor
25 aprilie 2025 la 13:20

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 minut
O plimbare pe probabil cea mai puţin circulată stradă din Sibiu: străpungerea de la Tursib
Am văzut-o deseori din autobuz sau când ne plimbam pe calea Dumbrăvii. Ne-am întrebat sau nu ce e...
Actualitate
6 min de citit
acum 28 minute
Gata (din nou) cu lacătele de amor de pe Podul Minciunilor
Scriam, în urmă cu ceva zile, că "Ar trebui din nou ceva curăţenie pe la lacătele de la...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 32 minute
Doar un simplu indicator vandalizat din Sibiul cel civilizat şi occidental
Distrugere şi degradare. Fapte ce se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu...
Actualitate
3 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 36 minute
Tehnologie specială pentru persoanele cu dizabilități la sediile agenţiilor pentru plăți și inspecție socială
Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a demarat implementarea unui sistem modern de accesibilizare a sediului...
Actualitate
1 min de citit