La noapte dormim cu oră mai mult. Istoria trecerii la ora de iarnă în România și pe Mapamond

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

România va trece la ora oficială de iarnă în această noapte, ceasurile urmând să fie date cu o oră înapoi. Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult, iar ziua de duminică, 27 octombrie, este cea mai lungă din acest an.

Ora se schimbă de două ori pe an în România, în lunile martie și octombrie. Următoarea schimbare de oră, trecerea la ora de vară, va fi în noaptea de 29 spre 30 martie 2025.

Trecerea la ora de iarnă, respectiv ora de vară reprezintă ajustări cu câte o oră a ceasurilor în fiecare toamnă și primăvară pentru a beneficia de lumina naturală. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, adică ora 03:00 devine ora 04:00), în timp ce la ora de iarnă ceasurile se dau înapoi cu o oră.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

În România, ora se schimbă de aproape un secol

 

Pentru prima dată, în România a fost schimbată ora în 1932, cele două datefiind 2 aprilie, respectiv 1 octombrie, în acel an.

Conform hotnews.ro, practica schimbării orei a fost oprită la 1941 și reluată 38 de ani mai târziu, adică în 1979.

Timp de 18 ani, ora se schimba în toamnă cu o lună mai repede, adică la final de septembrie. Din 1997 încoace, trecerea la ora de iarnă are loc în dimineața ultimei duminici din luna octombrie.

 

Există și țări care nu schimbă ora

 

În lume, aproximativ o treime dintre țări schimbă ora de două ori pe an, iar cele mai multe sunt din Europa, conform unei analize Pew Research. Doar șapte țări de pe bătrânul continent nu practică schimbarea orei de două ori pe an, și anume Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Islanda, Rusia și Turcia.

Există și unele țări cu teritorii foarte întinse care practică schimbările acestea în doar câteva zone de pe teritoriul lor, cum ar fi Australia și Brazilia.

 

Ce este Daylight Saving Time

 

Daylight Saving Time (DST) se numește sistemul de schimbare a orei. Inițial a fost o măsură de economisire a energiei, ideea ajustării ceasurilor venind pentru a maximiza utilizarea luminii naturale. DST-ul a apărut pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, când țările europene au căutat metode eficiente de a reduce consumul de combustibil și electricitate.

 

Germania, deschizătoare de drumuri în Primul Război Mondial

 

Germania a fost prima care a adoptat acest sistem în 1916. În același an, după nemți au urmat britanicii, care au introdus ora de vară între 21 mai şi 16 octombrie.

Printre ţările care au introdus ora de vară s-au mai numărat Italia, Franța, Belgia, Luxemburg, Portugalia, Danemarca, Olanda, Turcia, Norvegia, Suedia, dar și… Tasmania.

Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Țările europene practică din anul 1980 acest sistem de schimbare sezonieră a orei.

 

Foto: Arhivă TRIBUNA

 

 

 

 

Autor
26 octombrie 2024 la 13:53

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 22 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit