Articol
Cei ce au drum pe str. Mitropoliei sunt obişnuiţi, de ceva luni încoace, cu imaginea tipică de "şantier în lucru" ce o are de un timp Colegiul Naţional "Octavian Goga". Ba chiar zici că dintotdeauna a fost aşa, cu schelele acelea care i-au invadat faţada, cu pasajul din scânduri pe post de intrare VIP a profesoirlor şi cu placa aceea care spune ce ctitorie măreaţă va fi acolo după finalizarea lucrărilor.
Problema este însă că placa aceea "de şantier", despre care am spus, pe care scrie mare, alb pe albastru, că investiţia este prin PNRR, că denumirea oficială a lucrărilor este "Reabilitare Colegiul National Octavian Goga în vederea îmbunătățirii eficienței energetice", că treaba asta costă 12.881.536 lei şi 26 de bani şi mai ales că termenul de finalizare al lucrărilor este (adică a fost) 9 ianuarie 2025. Care 9 ianuarie a trecut încă de pe… 9 ianuarie, acum fiind, la momentul când scriem asta, 26 februarie. Un lucru cu care, chiar dacă ne-am obişnuit (vezi cazuri mai grave, Podul Gării de exemplu) nu ne prea putem împăca, mai ales când ştim că există o stare de disconfort pentru elevi şi chiar pentru profesori. Aşa că am întrebat mai departe, la Pirmăria Municpiului Sibiu, ca beneficiar al lucrării, care şi unde e problema.
Constructorii au intervenit cu întârziere, iar termenul e acum 4 aprilie
Ceea ce nu se poate citi acolo, pe acel panou "european", este că a existat un act adiţional prin care este prelungit termenul de finalizare a lucrărilor de la "Goga" cu o lună. "Conform contractului de lucrări şi a actului adițional de prelungire a duratei de execuție cu 1 lună, intervențiile pentru reabilitarea energetică a clădirii Colegiului O. Goga au termen de finalizare data de 4 aprilie 2025.", se spune în răspunsul Primăriei Municipiului Sibiu.
Mai suntem informaţi că "prelungirea duratei de execuție cu 1 lună a fost acceptată de Primăria Sibiu, fiind considerată justificată". Motivul, sai mai exact, motivele: începutul lucrărilor a fost întârziat din start, constructorului permiţându-i-se accesul în clădire abia în iulie 2024, după ce elevii au intrat în vacanța de vară. O altă cauză au fost… parlamentarele şi prezidenţialele, "Goga" fiind secţie de votare, iar din cauza celor trei rânduri de alegeri de anul trecut, constructorului nu i s-a permis să lucreze în clădire tump de mai multe zile. În plus, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025 s-au desfășurat în clădire probele de competențe lingvistice și digitale din cadrul bacalaureatului, din nou, în cele două săptămâni de desfăşurare, nefiind permis accesul echipelor constructorului în clădiri.
"Menționăm că la această dată au fost predate administrației Colegiului toate spațiile de învățământ și, deci, procesul educațional nu mai este afectat de lucrări. În perioada imediat următoare vor fi finalizate și ultimele lucrări la interioare, și anume în spațiile administrative de la parterul clădirii. De asemenea, imediat ce temperaturile exterioare vor crește și vor permite execuția lucrărilor la exteriorul clădirii, constructorul va finaliza și zugrăvelile exterioare și soclul clădirii" ne-a mai transmis Primăria Municipiului Sibiu.
Printre lucrările efectuate sau de efectuat la Colegiul Naţional "Octavian Goga" se numără: aplicarea de termosistem pe fațade plus tencuială decorativă, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu una eficientă termic și care să corespundă cerințelor de securitate la incendiu, plus sistem termoizolant la nivelul şarpantei. Toate elementele de lemn – tratate ignifug şi cu soluții anticarii şi antifungice, spațiile interioare zugrăvite în alb cu lavabilă, iar jgheaburile si burlanele înlocuite integral, cu eficientizarea traseelor acestora. Acoperişul înlocuit integral, şi se vor monta şi tăietoare de zăpadă.