Weekendul se anunță promițător la Astra Film Festival, cu proiecții pe cât de interesante, pe atât de tulburătoare, unele dintre ele. Ne pregătim de un DocTalk de substanță despre Polonia, cu invitați de marcă. Nu lipsesc masterclass-urile oferite studenților de profesioniștii industriei cinematografice. E prezentă și nici fascinația pentru tehnologia viitorului, prin surprinzătoarele proiecții 360 de grade din Dome-ul amplasat în Piața Mare.
Iată câteva recomandări pe care le facem, cu precizarea că programul complet și detalii despre acesta găsiți pe pagina festivalului, astrafilm.ro.
Răzvrătire nocturnă (r. Nelson Makengo, Astra Film Cinema, 11:00) – O incursiune hipnotică în mentalul colectiv, prezentată în premieră națională. O critică politică subtilă a consecințelor pe care le-au avut eșecurile sistemice din Congo și interesele geopolitice din Africa asupra luptei cotidiene pentru supraviețuire și demnitate a locuitorilor din Kinshasa. Documentarul face parte din secțiunea de concurs Voci emergente ale filmului documentar.
Fotografii însângerate (r. Copel Moscu, Cine Gold 7, 18:00) – Cum au implementat autoritățile române ampla acțiune de ucidere a mii de evrei la Iași? Documentarul evocă, prin fotografii și mărturii ale supraviețuitorilor, evenimentele cutremurătoare din timpul pogromului evreilor din 1941. Adus în premieră mondială la AFF, filmul face parte din Competiția România.
O familie aproape perfectă (r. Tudor Platon, Sala Thalia, 21:00) – Alt documentar din Competiția România, în care regizorul întoarce camera spre sine și cei dragi, creând un spațiu în care toți membrii familiei, fie ei în pijamale, în toiul Crăciunului tensionat sau după o sesiune de meditație, își pot exprima punctele de vedere.
Fotofobia (r. Ivan Ostrochovsky, Pavol Pekarčík, Astra Film Cinema, 21:00) – În timp ce războiul pune stăpânire pe străzile orașului, doi copii descoperă lumea subterană într-o stație de metro din Harkov, unde s-au refugiat și trăiesc cotidianul zi de zi împreună cu sute de alte familii. Acest documentar hibrid combină inteligent și discret momentele observaționale cu staging-ul, reușind să (re)creeze o lume ludică, aproape ireală. Este programată o proiecție și sâmbătă, 26 octombrie. Documentar din Competiția Central și Est-Europeană.
Geneza mamei pământ (Dome, 18:00) – O călătorie pentru copii în istoria fascinantă a planetei noastre, dar și a vieții așa cum o știm, de la formarea ei din timpuri străvechi până în prezent. De la coliziuni teribile cu alte corpuri cerești, ploi de meteoriți, treceri prin foc și gheață, până la momentul perfect pentru crearea vieții, istoria Pământului ne învață cǎ toți suntem „copiii stelelor”.
Cu finanțările pentru filme e mereu complicat, dar cei din industrie pot lua parte vineri, 25 octombrie, la un masterclass pe această temă, susținut de Valentina Miu, coordonator Creative Europe – MEDIA România (Ministerul Culturii – UMP).
DocTalk-ul zilei: Secretul Avansului Poloniei
Dezbaterea de vineri, 25 octombrie, se așează în sfera economico-social-politică. Mai precis, vom vedea cum a reușit Polonia să avanseze în rândul țărilor din fostul bloc comunist. Care au fost reformele implementate acolo, ce strategii au folosit și ce resurse au utilizat autoritățile să poată Polonia să ia avans? Ce a făcut ca modelul polonez să fie unul de succes?
Bilete, aici – https://www.astrafilm.ro/ro/2024/program-complet/event/doctalk-secretul-avansului-poloniei
Dialogul încearcă să aducă în lumină aspecte mai puțin cunoscute ale societății poloneze, care au contribuit la acest parcurs special. Unele dintre răspunsuri sunt deja cunoscute de întreaga lume, precum investițiile străine, integrarea în structuri occidentale precum UE și NATO, valorificarea unei forțe de muncă educate sau stabilitatea politică.
Pentru a le afla pe toate însă, publicul va avea acces și la o serie de 3 filme spre vizionare, prin care, împreună cu moderatoarea discuției, Cristina Cileacu, și invitații săi: ambasadorul Emil Hurezeanu, fostul ambasador polonez în România, Bogumil Luft și profesorul economist Cornel Ban. să afle secretul din spatele avansului Poloniei.
Cele trei filme propuse publicului în program sunt În numele pământului, Corpus Christi și Pădurea. Dacă prin primul aflăm de unde a plecat societatea poloneză, lumea rurală Est Europeană de la începutul secolului 20, prin Pădurea aflăm cum granița dintre Polonia și Belarus a devenit un front al migrației din Orient și felul în care Biserica Catolică reușește sau eșuează să joace un rol în viața de zi cu zi a tinerilor din comunitățile rurale (Corpus Christi).
Dezbaterea Secretul Avansului Poloniei se va desfășura începând cu ora 18:00, la Thalia-Sala Mare. Acest eveniment face parte din Sezonul Cultural POLONIA-ROMÂNIA 2024-2025.
Programul complet al festivalului se poate urmări pe site-ul oficial AFF 2024, în secțiunea Program Orar – https://www.astrafilm.ro/. Bilete sunt puse în vânzare tot aici.
O selecție a celor mai apreciate filme va putea fi vizionată online, imediat după festival, în cadrul AF Online, de iubitorii filmului documentar de pe întreg teritoriul României.