Articol
Consilierul juridic din cadrul Poliției Locale Sibiu, care în 18 noiembrie 2021, a promis că va interveni pe lângă funcționarii publici din cadrul Primăriei Sibiu, pentru ca un sibian să primească autorizație de construire, dacă primește bani la schimb, a recunoscut fapta și va face închisoare cu suspendare.
Acesta a pretins de la denunțător suma de 600 de lei, cu titlu de preț al influenței, asigurându-l pe acesta că, fiindu-i cunoscuți funcționarii publici, ar putea interveni pe lângă aceștia și i-ar determina să îl favorizeze pe acesta în cadrul îndeplinirii atribuțiilor acestora de serviciu referitoare la emiterea unei autorizații de construire necesară pentru intrarea în legalitate a unei construcții.
În 15 decembrie 2021, juristul a primit efectiv suma solicitată, aatunci realizându-se și flagrantul.
Față de el s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență și s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.
După punerea în mișcare a acțiunii penale, prin cererea formulată la data de 22 decembrie, inculpatul a recunoscut și a spus că regretă comiterea faptei de corupție de care era acuzat, solicitând încheierea unui acord, în cursul urmăririi penale, ca urmare a recunoașterii vinovăției.
„Astfel, la data de 6 ianuarie 2022, în vederea tragerii la răspundere penală a inculpatului pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență (…) s-a încheiat între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi inculpat acordul de recunoaştere a vinovăţiei cu privire la: condamnarea (…) la o pedeapsă de 2 (doi) ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Aplicarea pedepselor complementare prev. de art.66 alin.1 lit. a și b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, alicarea pedepselor accesorii prev. de art. 65 alin.1 C.pen., raportat la art.66 alin. 1 lit. a și b C.pen., și anume interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, și respectiv interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare și până la executarea pedepsei; aplicarea prevederilor art. 91 și urm. C.pen. față de inculpat, și anume: suspendarea executării pedepsei rezultante sub supraveghere pe o durată de 3 ani, stabilirea măsurilor de supraveghere pe care inculpatul are obligația de a le respecta pe perioada termenului de supraveghere (…) respectiv: să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa, să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; stabilirea, în baza art.93 alin.2 lit. a C.pen., a obligației inculpatului să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională; stabilirea, în baza art.93 alin.3 C.pen., a obligației inculpatului de a presta 90 de zile de muncă în folosul comunității pe parcursul termenului de supraveghere”, transmit reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.