Joi se decide dacă se va construi un bloc în centrul istoric

Acasa >

Articol

Joi, în şedinţa de consiliu local, se va decide aprobarea sau respingerea documentaţiei de urbanism a viitorului bloc de pe str. Xenopol nr.16, un proiect controversat încă din start, dar câştigat în instanţă de către proprietar, prin sentinţă definitivă emisă de Curtea de Apel Alba Iulia, în defavoarea Primăriei Sibiu. Printre altele, hotărârea Curţii a mai prevăzut ca cel mai târziu pe 27 februarie să se pună pe ordinea de zi a Consiliului Local proiectul de HCL privind documentația de urbanism.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Este vorba de o "clădire de birouri", după cum se arată în PUZCP, ce are ca iniţiator şi beneficiar firma S.C. I-Nutrition S.R.L. prin Sebastian Iancu Boncuţ. Terenul pe care este proiectată construcţia se află pe str. Xenopol, în dreptul Catedralei Mitropolitane, a cărei vedere se pare că va fi obturată o dată cu construcţia acestui bloc. Documentaţia de urbanism a fost întocmită de SC A. Plan SRL  arhitect Lucian Alexandru Găvozdea, "cu respectarea condiţiilor impuse în avizele de specialitate".

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Utilizările admise ale clădirii, conform documentaţiei, sunt: locuinţe, funcţii de turism cu caracter intraurban şi de cult. Procentul de ocupare al terenului – POT maxim admis este de 60%, iar coeficientul de utilizare al terenului – CUT maxim admis este de 2,2.

Blocul este proiectat cu subsol, parter şi trei etaje, plus un etaj retras sau o mansardă. Înălţimea maximă admisă a clădirii, măsurată la cornişa superioară sau la aticul ultimului nivel neretras, în punctul cel mai înalt, va fi de maximum 15 m iar cea măsurată la coama acoperişului sau la aticul nivelului retras, în punctul cel mai înalt, de maximum 18,5 m.

 

Accesul pietonal şi carosabil va fi din piaţeta adiacentă străzii Xenopol (actuala parcare), situată între nr. 8-16. Caracteristicile acceselor la drumurile publice trebuie să permită interventia mijloacelor de stingere a incendiilor. În mod excepţional se poate autoriza executarea construcţiilor fără îndeplinirea acestei condiţii, cu avizul unităţii teritoriale de pompieri.

 

"Având în vedere sentinţa nr. 284/20.05.2024 rămasă definitivă prin decizia nr.43/2025 prin

care am fost obligaţi la trimiterea spre analiză şi aprobare a documentaţiei PUZCP

"Construire clădire birouri, str. Xenopol nr.16, în municipiul Sibiu, în forma propusă de elaborator, înaintăm spre analiză, aprobare sau respingere Consiliului Local proiectul în forma prezentată", se arată în document.

 

 

Petiţie împotriva construirii blocului

 

Apariţia unui bloc în plin centru istoric al Sibiului nu i-a lăsat indiferenţi pe sibieni, dintre care unii nu pot accepta o construcţie nouă într-un centru istoric, care mai şi obturează perspectiva vederii zonei Catedralei Mitropolitane. A fost înaintată, în acest sens, o petiţie (pe pagina Declic) adresată Consiliului Local Sibiu: "Opriți distrugerea Centrului Vechi al Sibiului"

 

"Aprobarea PUZului propus pentru lotul de teren din spatele Grădiniţei nr. 16 ar permite în prima fază construirea unei clădiri de 3-4 nivele în acea deschidere. Clădirea va distruge un punct de referinţă în Sibiu şi va aglomera inutil o zonă şi aşa neîncăpătoare. Beneficiul pentru zonă este inexistent, ba mai rau, oraşul îşi va pierde din frumuseţe prin acoperirea Catedralei Mitropolitane Sibiu. Aveţi spre aprobare un PUZ care permite folosirea parcelei de aprox 330 mp până la refuz şi care include construirea altor clădiri noi pe fiecare parcelă de teren de la parcarea hotelului "Împăratul Romanilor" până în gardul Mitropoliei. O aglomerare imensa a unei străzi care este deja mereu ticsită de maşini, parcate care încotro" se arată în motivarea petiţiei.

 

Se mai precizează în petiţie că PUZ-ul supus aprobării "cuprinde şi celelalte terenuri dintre parcarea hotelului şi Mitropolie, pe fiecare fiind posibilă ulterior ridicarea a câte unui bloc.

Practic se va distruge una dintre cele mai apreciate zone din centrul istoric al Sibiului pentru beneficul unei mâini de oameni". Până la nivelul zilei de miercuri, 26 februarie, petiţia a fost semnată de 1282 de persoane.

Autor
26 februarie 2025 la 12:49

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 15 minute
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 20 ore
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 21 ore
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit