Articol
Muzeul Național Brukenthal a anunţat sâmbătă după amiază că nu a împrumutat nicio piesă la expoziţia de la Muzeul Drents din Assen – Olanda, care a fost victima unui jaf în care patru piese de valoare, inclusiv faimosul coif dacic de aur de la Coţofeneşti, au fost furate.
"Am fost solicitați să expunem și noi câteva piese în cadrul acestei expoziții și a expoziției "Dacia, ultiuma frontieră a romanității". În urma discuțiilor avute cu colegii mei conservatori, restauratori și muzeografi am hotărât că piesele solicitate nu pot să participe la expoziții din cauza stării lor de conservare, fiind foarte fragile. Însă, am răspuns solicitării că dorim să participăm cu alte piese, însă propunerea noastră nu a primit niciun răspuns", a transmis MNB, pe pagina de facebook.
În mesaj se mai spune că acest jaf de artă nu este singurul din ultimii ani din Olanda sau din Germania, şi că "ar trebuie să ne conștientizeze și pe noi, cei din România mult mai mult, în ceea ce privește siguranța și protejarea patrimoniului cultural național".
Repreneztanţii muzeului sibian mai spun că, printre altele, în cadrul întâlnirii avute cu ministrul culturii, Natalia Intotero, care a avut loc săptămâna aceasta, managerul muzeului, Alexandru Constantin Chituţă, a fost singurul manager care a ridicat problema pazei din instituțiile muzeale. "Ori avem firma foarte bune de pază ori, părerea mea, cei din Ministerul de Interne, cum ar fi de pildă jandarmii, ar trebui să asigure paza obiectivelor muzeale care dețin un patrimoniul cultural național valoros. S-ar face și economie la buget în ceea ce privește prestările de servicii pază și am avea și un personal calificat", spune Chituţă.
"Evenimentul din Olanda este unul tragic. Însă acest eveniment trebuie să ne responsabilizeze și să nu ne ducă spre altă extremă. Să fim puși în situația ca patrimoniul cultural să nu mai fie expus și să nu mai fie prezentat în alte locuri, în țară și străinătate. Trebuie să luăm toate măsurile necesare. Lucrul acesta a fost dovedit prin expozițiile importante pe care Muzeul Național Brukenthal le-a organizat în ultimii 3 ani: Brukenthal exclusive la ArtSafari, Tițian la Iași, Capodopere ale artei europene la Suceava, Aurul de la Brukenthal la ArtSafari, Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan la Iași și Slatina", se mai arată în comunicat.
Expoziția din Olanda de unde s-au furat artefactele dacice este organizată de Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean "Ștefan cel Mare" – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul "George Severeanu", Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara şi Muzeul Județean Argeș.