Articol
Victorina Bora este noua atrenoare a Măgurii, aceasta semnând un contract valabil pentru sezonul 2024/2025 al Ligii Florilor, cu opțiune de prelungire. Fostul pivot, triplă campioană europeană cu naționala României, al cărei tricou l-a îmbrăcat de peste o sută de ori, îi urmează la conducerea tehnică a formației din Cisnădie lui Alexandru Weber, care o pregătise pe aceasta vreme de zece sezoane.
Acum în vârstă de 52 de ani, Victorina Bora n-a fost greu de convins de către oficialii grupării sibiene să accepte noua provocare și speră ca echipa să nu mai treacă prin emoțiile din sezonul precedent, când s-a salvat în ultimul moment de la barajul pentru menținerea în Liga Florilor.
Victorina Bora a acordat primul interviu după ce a semnat cu Măgura Cisnădie pentru cotidianul TRIBUNA și săptămânalul TRIBUNA SPORTURILOR.
– Bună ziua, felicitări și succes în noua provocare? V-ați lăsat greu convinsă până să preluați Măgura?
– Nu, pot spune că domnul primar Huja m-a convins repede să vin la Cisnădie. Este un om corect, echilibrat, căruia îi place să-și facă treaba cât mai bine, inclusiv când este vorba despre sport. Pot spune că suntem amândoi pe aceeași lungime de undă, motiv pentru care am acceptat această provocare. Pentru un oraș mic, cum este Cisnădie, să aibă atâția ani la rând echipă în Liga Florilor, este un lucru de apreciat.
– Când vă apucați de treabă?
– Reunirea lotului e programată pentru 8 iulie, avându-se în vedere că noul sezon va începe în septembrie.
– Măgura a făcut deja opt transferuri în această vară. Ați fost consultată și dumneavoastră în privința acestora?
– Nu, pentru că eu am semnat contractul de-abia în aceste zile, însă am încredere în alegerile făcute. De-abia aștept să fac cunoștință cu fetele, să vedem cum stăm. Lotul este complet, sunt 16 jucătoare, din câte am văzut, fiecare post este echilibrat și bine acoperit, există dubluri pe fiecare post… Trebuie ținut cont și de faptul că unele jucătoare sunt polivalente, pot juca pe mai multe posturi. Nu vă pot spune acum dacă vor mai fi și alte transferuri, dar cred că stăm bine. Dacă va fi cazul, va mai veni maxim o jucătoare. E foarte important ca fetele să fie sănătoase, să fie ferite de accidentări.
– Ați mai lucrat cu vreuna dintre viitoarele dumneavoastră jucătoare?
– Le cunosc pe toate fetele, vă dați seama, mai ales că, din postura de adversară, am jucat împotriva majorității dintre ele. Am lucrat în trecut cu Judith Vizuete și cu Sarah Darie, dar le știu foarte bine pe Mirela Pașca, pe Abed-Kader, pe Vali (n.a. Bardac). De-abia aștept reunirea lotului, să ne cunoaștem mai bine și să ne apucăm de lucru, să facem treabă bună, pentru că această echipă merită mai mult decât cele întâmplate în sezonul precedent, când s-a stat cu emoții până pe final.
– Știu că e prematur să discutăm despre asta, dar poate ne puteți spune cum va arăta Măgura cu Victorina Bora pe bancă…
– Este cam devreme. Așa cum am mai spus, mai întâi trebuie să mă văd cu fetele, să începem pregătirea. Să vedem cu ce ne poate ajuta fiecare dintre ele. Cert este că îmi doresc o echipă cu o apărare agresivă. Fiecare antrenor are viziunea lui asupra jocului, are stilul lui. Sper să mă fac înțeleasă și această echipă să joace așa cum îmi doresc, iar dacă va fi așa, sunt convinsă că rezultatele nu vor întârzia să apară.
– V-ați ales staff-ul?
– Da, va rămâne alături de mine antrenorul secund, Bogdan Nițu.
Victorina Bora a început handbalul la juniorii Clubului Sportiv Școlar Craiova, pentru care a evoluat între anii 1987 și 1990.
Prima experiență la nivelul senioarelor a fost la CFR Craiova, după care a mai trecut pe la Rapid București, Kometal Skopje (Macedonia de Nord), HC Dacia Pitesti, Suiorul Agerom Baia Mare, CS Oltchim Rm. Vâlcea și ASD Handball Club Messina (Italia), pentru a se retrage din activitate, la 39 de ani, tot de la o echipă de-acasă, SCM Craiova.
Cu Oltchim, Victorina Bora a cucerit patru titluri de campioană a României, de patru ori Cupa României și a disputat finala Cupa Cupelor, în 2002.
În echipa națională a României a evoluat între 1991 și 2000, în total peste o sută de meciuri, înscriind peste 200 de goluri.
Victorina Bora mai are în palmares două medalii de bronz la Campionatele Mondiale Universitare, în 1994 și doi ani mai târziu, două titluri de campioană balcanică de tineret (1998, 1999), ”Trofeul Carpați” (1994), nu în ultimul rând trei titluri de campioană europeană (1994, 1998 și 2000).
Totodată, cu prima reprezentativă a participat la Jocurile Olimpice de la Sydney, în Australia, unde ”tricolorele” s-au clasat pe locul al șaptelea.
Ca antrenoare, Victorina Bora le-a pregătit pe SCM Craiova, Terom Z Iași, Centrul Național de Excelență de la Rm. Vâlcea, Unirea Slobozia, CSM Slatina și Dacia Mioveni.
În luna septembrie a anului 2014 a fost declarată ”Cetățean de Onoare” al Comunei Urzicuța, locul său natal, iar sala de sport din localitate îi poartă numele.