Interviu cu Ovidiu Dragoman despre noua stagiune a Teatrului de Balet Sibiu

Ne-am întâlnit cu Ovidiu Dragoman la studioul de repetiții al Teatrului de Balet Sibiu. Sunt ultimele zile de repetiții înainte de vacanța de vară a dansatorilor, pentru premiera care deschide noua stagiune „Romeo și Julieta. Rock Story” și care va fi prezentată atât la Sibiu, cât și la Sanremo, în Italia. Am vorbit despre cum a arătat stagiunea aceasta și despre planurile pentru noua stagiune a Teatrului de Balet Sibiu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

– Încheiați încă o stagiune la Teatrul de Balet Sibiu. Cum a arătat stagiunea 2021 – 2022? Cu ce ochi priviți scena astăzi, după doi ani de pandemie?

Am avut o stagiune bună, cu 28 de spectacole la Sibiu și turnee în țară și în străinătate, cu public numeros, în limitele dictate de restricțiile care au fost în vigoare, cu evenimente care au fost foarte bine primite de public. M-am bucurat să văd că publicul, în ciuda tuturor restricțiilor și modificărilor legislative impuse de pandemie, ne-a rămas fidel și a respectat cu strictețe toate noile reguli de desfășurare a spectacolelor. Sunt multe momente care ne-au adus în această stagiune satisfacții profesionale atât mie cât și colegilor din echipă: seria matineelor de balet cu spectacolul „La fille mal gardée”, prezentate în primăvară, la care au participat peste 3000 de elevi din școlile sibiene, participarea pentru al doilea an consecutiv la Maratonul Internațional Sibiu, evenimentele dedicate Săptămânii Mobilității sau Zilei Internaționale a Baletului sunt doar câteva dintre acestea. Participarea la final de stagiune la Festivalul Internațional Izmir, Turcia, cu spectacolul „Dama cu camelii”, coregrafia Mehmet Balkan a fost o încununare a tuturor eforturilor noastre din acest an. Ultimii ani au fost grei pentru toți, dar nu ne-am pierdut niciun moment nici speranța și nici entuziasmul. Tinerețea și pasiunea vie a dansatorilor noștri ne inspiră în fiecare zi să fim mai buni în tot ceea ce facem.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

– Cum arată planurile de viitor ale Teatrului de Balet Sibiu? Ce premiere aveți pregătite pentru următoarea stagiune? 

Noua stagiune care începe în septembrie se configurează deja ca fiind una foarte încărcată, cu multe spectacole la Sibiu, dar și cu foarte multe turnee în străinătate. Începem stagiunea cu premiera absolută de dans contemporan „Romeo și Julieta. Rock Story”, realizată de coregraful de origine italiană Marcello Algeri și continuăm cu premiera aceluiași spectacol în Italia, la Sanremo, pe scena Teatrului Ariston. Cea de-a doua premieră a începutului de stagiune de această dată realizată Beatrice Rancea și Dragoș Roșu este programată în luna octombrie. Suntem în discuții avansate pentru turnee în Germania, Egipt și Polonia, iar acum lucrăm împreună cu o echipă de producători din Țările de Jos pentru un posibil turneu, în luna decembrie, cu „Spărgătorul de nuci” și „Alba ca Zăpada” în Belgia și Țările de Jos. Suntem optimiști pentru noua stagiune. Sperăm ca anul viitor, cu susținerea Primăriei Municipiului Sibiu oferta noastră culturală să revină la formula de dinainte de pandemie când prezentam publicului cinci premiere anual.  

 

Custom Image

 

– Echipa Teatrului de Balet Sibiu a participat și în acest an la Maratonul Internațional Sibiu. Cum ați ales să susțineți cauza Asociației SUS INIMA?

Cauza bolnavilor oncologici care nu au resurse financiare pentru cazare și masă la Sibiu, pe perioada tratamentului, cauză pentru care luptă de câțiva ani deja Asociația SUS INIMA, este cea care ne-a impresionat cel mai mult. Fiecare dintre noi cunoaștem sau avem pe cineva drag care luptă cu boala sau care din păcate a pierdut lupta cu boala. Imaginați-vă ce e în sufletul acestor oameni care sunt la limita existenței și care trebuie să aleagă între viață și moarte. Este a doua participare a echipei artistice și administrative a Teatrului de Balet Sibiu la Maratonul Internațional Sibiu pentru această cauză.

 

– Cum a evoluat repertoriul Teatrului de Balet Sibiu în ultimii ani? Produceți mai multe spectacole de balet clasic, neoclasic sau de dans contemporan?

Suntem o companie tânără de dans, cu o istorie de doar 14 ani, dar avem un repertoriu bogat care include cele mai importante titluri din repertoriul baletului clasic: „Lacul Lebedelor”, „Spărgătorul de nuci”, „Giselle”, „Don Quijote”, „Bayadera”, „Corsarul”, „Frumoasa din pădurea adormită”. Începând din anul 2010, o dată cu lansarea programului „Geneza”, dedicat promovării generației tinere de coregrafi, repertoriul nostru s-a îmbogățit cu multe producții de balet neoclasic, teatru-dans și dans contemporan.

 

Custom Image

 

– Cum arată astăzi publicul Teatrului de Balet prin comparație cu anul 2008, anul primelor spectacole de balet la Sibiu?

Publicul nostru a crescut și s-a format o dată cu noi în acești 14 ani. A întinerit o dată cu fiecare nouă premieră. Ne bucurăm să avem un public constant, spectatori pe care am ajuns să îi cunoaștem după acești 14 ani, dar ce ne bucură foarte mult este numărul foarte mare de tineri care participă în ultimii ani la spectacolele Teatrului de Balet Sibiu. 

 

– S-au integrat balerinii ucraineni în echipa TBS? Cum vedeți colaborarea cu ei în viitor?

Sunt amândoi fericiți la Sibiu, s-au integrat perfect în echipa artistică a Teatrului de Balet Sibiu, sunt foarte muncitori, implicați și mereu pregătiți pentru provocări. Sunt fericiți că își pot practica meseria și că au găsit în noi o casă și o familie. Ușa noastră este deschisă pentru ei în toată perioada în care țara lor se află în conflict.

 

– Aveți un mesaj pentru micuții sibieni care iubesc baletul? În ce fel se implică Teatrul de Balet Sibiu în formarea unui nou public?

Eforturile noastre încă din primii ani de activitate au fost îndreptate înspre formarea unui nou public, educarea tinerei generații prin implicarea copiilor și tinerilor în spectacolele noastre. Suntem foarte deschiși către noua generație, avem colaborări foarte bune cu școlile de balet din Sibiu, pentru spectacolele care au în distribuție copii. În fiecare an organizăm o serie de spectacole și evenimente dedicate copiilor și adaptate, atât ca durată cât și ca mesaj pe înțelesul lor. Publicul nostru a întinerit foarte mult în ultimii ani, fapt care se poate vedea dintr-o observare directă a spectatorilor care participă la spectacolele noastre. Anul acesta am avut mai bine de 3000 de copii timp de o săptămână la spectacolul „La fille mal gardée”. Scena Teatrului de Balet Sibiu va fi mereu deschisă pentru tânăra generație.

 

Custom Image

29 iulie 2022 la 11:15

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 minute
FC Hermannstadt o va întâlni pe vicecampioana CFR Cluj în finala Cupei, la Arad
Echipa sibiană se va duela pentru trofeul Cupei României cu CFR Cluj în finala de peste trei săptămâni,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 oră
Suporterii sibieni explică motivul pentru care au părăsit peluza, la pauza semifinalei cu Rapid. Acuzațiile aduse forțelor de ordine. De la ce s-a pornit, cât e adevăr și cât fantezie?
Cei prezenți, miercuri seara, pe Stadionul ”Municipal”, la semifinala de Cupă dintre FC Hermannstadt și Rapid, au fost...
Actualitate
9 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 3 ore
E OFICIAL! Calificarea lui FC Hermannstadt mută finala Cupei României de la Sibiu, la Arad, pe ”Francisc Neuman”
Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a stabilit, în această după-masă, ca finala din acest an a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 4 ore
S-au trezit prea târziu! Baschetbaliștii sibieni au obținut al patrulea succes consecutiv acasă, dar vor juca în plau-out
  ”Galben-albaștrii” au obținut, miercuri seara, a șasea victorie din ultimele opt meciuri disputate în Liga Națională și, totodată,...
Actualitate
3 min de citit