Insuficiența cardiacă: cauze, diagnosticare și tratament

Acasa >

Articol

Insuficiența cardiacă este o afecțiune complexă, caracterizată de incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge pentru a satisface necesitățile organismului. În această situație, inima nu mai funcționează la capacitatea optimă, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății individului. În acest articol, îți vom spune de ce apare, cum se poate diagnostica și cum se poate trata.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Când și de ce apare insuficiența cardiacă?

Insuficiența cardiacă poate avea o multitudine de cauze. Printre cele mai frecvente se numără: cardiopatia ischemică cronică, provocată de îngustarea arterelor coronare prin depunerea de colesterol, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, cardiomiopatia, miocardita, bolile valvulare, aritmiile, malformațiile congenitale dobândite de la naștere și bolile endocrine, cum ar fi disfuncția tiroidiană și diabetul zaharat. Utilizarea unor medicamente anumite, precum citostaticele, dar și consumul de droguri și alcool pot afecta, de asemenea, funcția inimii.

În plus, există o serie de factori de risc care pot contribui la dezvoltarea insuficienței cardiace, printre care vârsta, sexul, rasa, istoricul familial și moștenirea genetică, obezitatea și stilul de viață nesănătos.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Cum se diagnostichează insuficiența cardiacă?

Ca în cazul oricărei alte afecțiuni, procesul de diagnosticare începe cu evaluarea istoricului medical al persoanei afectate și examenul fizic la acesteia.

Vor urma o serie de investigații care pot ajuta la confirmarea diagnosticului. Acestea pot include: electrocardiograma (EKG), radiografia toracică, ecocardiografia (ecografia cardiacă), monitorizarea Holter ECG, Holter TA, testul de efort ECG, ecocardiografia de efort, coronarografia, scintigrafia miocardică, tomografia computerizată sau RMN-ul cardiac. Analizele de sânge sunt și ele necesare în procesul de diagnosticare a insuficienței cardiace. Pe lângă identificarea suferinței cardiace, acestea pot depista și eventualele insuficiențe de organe.

Primul pas în stabilirea unui diagnostic corect îl reprezintă însă prezentarea la medic cât mai curând posibil după observarea oricărui potențial semn de alarmă. Vezi pe MedLife care sunt simptomele insuficienței cardiace și nu le ignora! 

 

Tratamentul insuficienței cardiace

Tratamentul insuficienței cardiace este unul complex și are ca scop îmbunătățirea funcției cardiace, precum și ameliorarea simptomelor și prelungirea duratei de viață. Acesta include tratament medicamentos și, în funcție de cauza insuficienței cardiace, pot fi aplicate și tratamente specifice.

Medicamentele utilizate în tratamentul insuficienței cardiace au scopul de a ajuta inima să funcționeze mai bine prin eliminarea excesului de sare și apă din organism, stabilizarea ritmului inimii, scăderea tensiunii arteriale și venoase și stimularea funcției de pompare a inimii.

În unele cazuri, pot fi necesare intervenții pentru a corecta cauza insuficienței cardiace. De exemplu, dacă aceasta este cauzată de îngustarea arterelor coronare ce hrănesc inima prin depunerea de colesterol, se poate recomanda implantarea de stenturi sau bypassul coronarian. De asemenea, se mai poate interveni pentru repararea sau înlocuirea valvelor cardiace afectate ori tratarea tulburărilor de ritm sau conducere, prin cardioversie, ablație cardiacă, implantarea de stimulatoare sau defibrilatoare cardiace. În cazurile grave, se poate lua în calcul utilizarea de dispozitive implantate pentru asistarea inimii sau chiar transplantul cardiac. 

În plus, tratamentul insuficienței cardiace trebuie să includă modificarea stilului de viață. Evitarea consumului excesiv de alcool, renunțarea la fumat și evitarea anumitor medicamente care pot agrava afectarea inimii sunt aspecte esențiale. De asemenea, este importantă menținerea unei activități fizice regulate, adaptate stării de sănătate a fiecărui pacient.

 

Insuficiența cardiacă poate fi fatală dacă nu este tratată la timp. Tocmai de aceea este important să se ia măsuri pentru prevenirea, diagnosticarea și tratarea sa la timp. Monitorizează-ți sănătatea inimii și urmează recomandările medicului tău privind menținerea acesteia și reducerea riscului de insuficiență cardiacă!

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Dacă te confrunți cu simptome neplăcute ori dacă prezinți factori de risc pentru insuficiența cardiacă, este important să consulți un medic pentru a primi un diagnostic corect și a începe tratamentul cât mai curând posibil! 

 

Surse: 

https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/insuficienta-cardiaca-cauze-simptome-tratament

https://www.medlife.ro/articole-medicale/ablatia-cardiaca-cand-este-necesara-si-cum-se-desfasoara

17 iunie 2024 la 16:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 2 zile
O inimă mică strigă după ajutor. Maria are nevoie de tine ca să trăiască
La doar 1 an și 2 luni, Maria a învățat ce înseamnă suferința. S-a născut cu o boală...
Actualitate
3 min de citit
acum 3 zile
Vulpe moartă pe marginea drumului. Atenție la copii și animale de companie!
Cadavrul unei vulpi stă de peste o săptămână pe marginea drumului forestier de la Curmătură spre Șanta (aproximativ...
Actualitate
1 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 3 zile
Birouri mai confortabile în Pavilionului S de la Spitalul Clinic Militar de Urgență a fost finalizat
În cazarma 1044 Sibiu funcționează Spitalul Militar de Urgență „dr. Alexandru Augustinˮ Sibiu care asigură servicii medicale de...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Moment rar pentru Biserica Ortodoxă: a fost sfințit Marele Mir. Câte și ce ingrediente conține acesta
Moment special în Joia mare, pentru ortodoxia română: a fost sfințit Mare Mir,  pentru a 23-a oară în...
Actualitate
2 min de citit