Articol
Sărutul păcii
În aceste momente de mare cotitură lumea se întreabă dacă iubirea divină se rezumă la "Logica omenească". Dacă ne vom apleca atenţia spre scrierile religioase, care îl pomenesc pe Sfântul Pavel, vom constata că Sf. Pavel este amintit ca fiind cel dintâi care vorbeşte despre un îndemn special : "Salutaţi pe toţi fraţii cu sărutare sfântă". Ulterior "sărutul păcii" a fost urmat de toată lumea, deşi conform mărturisirii celui poreclit Tertulian, "păgânii neadmişi la sărutarea sfântă a creştinilor nu priveau cu ochi buni acest lucru". Iată că ne aflăm în 2022, iar Pacea Universală şi Iubirea Universală nu constituie nici acum un ţel pentru "păgâni".
Ruga infinitului
După o săptămână întreagă în care tinerii din OTS au citit neîncetat din Psaltire în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la finele slujbei "Pavecerniţei Mari" tinerii din OTS alături de studenţi de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, de la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri pentru Comunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Apărare Cibernetică, au ascultat mesajul Mitropolitului Ardealului care (n.n. în Anul dedicat rugăciunii) le-a vorbit despre "Rugăciunea, scară spre cer". Alături de ierarh s-au aflat vicarul eparhial, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, Decanul Facultăţii de Teologie, Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, cadre didactice ale facultăţilor sibiene, profesori de religie şi mulţi tineri.
Scară spre iubirea milostivă
Iubirea milostivă simbolizată şi prin celebra Scara Kadosh (n.n. numită scara celor două porunci creştine) ne oferă un cadru relevant despre iubirea lui Dumnezeu ( n.n. în ebraică Oheb Eloah), respectiv despre iubirea faţă de aproapele nostru (n.n. în ebraică Oheb Karobo). Procesul ascensiunii desemnează nu doar urcarea întru cunoaştere, ci şi elevaţia integrată a întregii fiinţe. Iată că prin iubirea milostivă ne gândim, metaforic vorbind, la acea punte între cer şi pământ. Treptele punţii / scării indică drumul către o realitate absolută (…) concentrată într-o zonă sacră care poate fi definit ca fiind: "templu", "munte cosmic", "axă a Universului", "pomul vieţii" etc. În fond Oheb Eloah – pe care sunt gravate şapte virtuţi -laolaltă cu Oheb Karobo – pe care sunt înscrise cele şapte arte liberale- constituie suporturile de bază pentru Scara Kadosh. Ea corespunde cu porunca primară: "Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău".
Aşa cum dăm atenţie trupului,
dăm atenţie şi sufletului
În contextul anului omagial în care suntem , dar şi al neliniştii provocate de războiul din proximitatea României, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu îndemna lumea creştină să aprofundeze rugăciunea şi să conştientizeze că orice moment din zi este un moment potrivit pentru rugăciune, "Căci aşa cum dăm atenţie trupului, dăm atenţie şi sufletului…. , mulţumind lui Dumnezeu, pentru că ne-a mai dat o zi, o nouă şansă… mulţumim pentru darurile revărsate asupra noastră".
"Starea mea la datorie, starea de veghe este o stare de rugăciune" a arătat Înaltpreasfinţia Sa, continuând : "Prima ispită în rugăciune este gândul care îţi fuge. Şi vrăjmaşul, întâi de toate, încearcă să îţi tulbure gândul de la rugăciune cu ceva spurcat (…) . Dacă nu reuşeşte să te deruteze cu ceva urât, încearcă să te deruteze cu ceva frumos(…). E bine să cunoaştem, să ştim ce este rugăciunea, dar cel mai important lucru este să simţi că rugăciunea pe care o faci o faci cu lacrimi de pocăinţă". De facto mesajul Înaltpreasfinţitului Laurenţiu a parcurs coloanele, pentru a aprinde în suflete flacăra puterii prin unitate, flacăra iubirii universale şi a frumuseţii orizontului luminii pe care îl desluşim doar dacă urcă scara virtuţilor şi bunelor moravuri, îndepărtându-ne de întuneric şi întunecaţi.