Articol
Că în România listele partidelor pentru parlamentare sau locale se fac, în general, ținându-se cont de prietenii, obligații și recompensări, e un fapt pe care l-am lămurit de mai multă vreme.
Dacă pentru Camera Deputaților, Senat, consiliile locale ale municipiilor sau consiliile județene candidații sunt aleși în așa fel încât să nu citească pe silabe, când trecem la comunități mai mici rândurile consilierilor locali nu duc lipsă de silabisitori. Ședințele de învestire a aleșilor locali care au primit votul comunităților în 9 iunie au fost și sunt un prilej de radiografiere a stării din administrația publică locală. Nimic de zis, găsim și oameni instruiți, și gospodari printre consilierii locali, dar nu puține sunt situațiile în care o simplă redare a unei fraze ce conține cuvinte formate din mai mult de cinci litere se transformă într-o adevărată piatră de încercare. Chiar dacă încep tot cu litera p, cuvintele diferite de cel intens folosit în viața de zi cu zi i-au pus în dificultate pe unii dintre aleși. Râu, rățușcă, rămurică sunt mai ușor de pronunțat decât propria, propășirea sau prerogativele. Repet: încep tot cu litera p, dar au mai mult de patru semne, iar în absența utilizării frecvente pronunțarea lor se transformă într-o corvoadă.
Ca să fii un bun consilier local, nu trebuie să ai patalama de jurist, economist, istoric sau literat, dar n-ar strica să fi deprins obiceiul minimei lecturări. Nu de alta, dar ar trebui să pricepi câte ceva din legislația pe care o vei folosi, din proiectele de hotărâre pentru care îți vei da ori ba, votul. Vor spune unii că nu e nevoie ca un ales local să înțeleagă prea multe din cele ce se întâmplă în consiliu, căci partidul care l-a așezat acolo se îngrijește de toate și îi spune când și cum trebuie să ridice mâna. Era să spun și pentru ce, dar nu mai contează, important e să urmezi doar povața de partid, să votezi cum și când dorește acesta. Din păcate, toate acestea sunt, în bună parte, adevărate. Administrația publică e încă dominată de tătuci politici care le comandă celor ce le permit „Salt înainte!”, întru profitabilă ofensivă de partid. Și ne mai mirăm că batem pasul pe loc sau că depolitizarea e doar un vis irealizabil.