Articol
Dacă e august, e BAC-ul de toamnă. Prima probă a examenului de Bacalaureat din sesiunea de toamnă va avea loc joi, 8 august, ea constând în evaluarea competențelor de comunicare la limba română. 9 august va fi o zi dedicată competențelor de evaluare a comunicării în limba maternă.
Luni, 12 august, au loc evaluările privind competențele digitale, iar marți și miercuri (13-14 august) – la o limbă modernă studiată.
Potrivit edupedu.ro, cadidații vor intra în sala de examen în ordinea afișată și vor respecta criteriul alfabetic, dar și ora prevăzută pentru fiecare grupă; Fiecare candidat va prezenta comisiei documentul de identitate; Candidatul extrage un bilet și primește hârtia ștampilată pentru ciornă; Pentru elaborarea răspunsurilor, fiecare candidat va avea la dispoziție 15 minute, iar pentru susținerea probei în fața comisiei încă 10-15 minute; După susținerea probei, candidatul va preda ciorna și biletul de examen; Candidații care refuză să răspundă la întrebările examinatorilor vor fi considerați că nu au susținut proba.
Probele scrise încep luni, 19 august
Prima probă scrisă este luni, 19 august, la Limba și literatura română, marți, 20 august, proba la Matematică sau Istorie (proba obligatorie în funcție de profil), miercuri, 21 august – proba scrisă la disciplina la alegere, iar joi, 22 august – la limba maternă.
Primele rezultate vor fi publicate luni, 26 august, până la ora 12. În aceeași zi, de la 12 la ora 18, pot fi depuse contestațiile, la centrele de examen, în format fizic sau online la adresa de mail indicată de fiecare liceu organizator de examen în parte, pe 30 august, vineri, se afișează online pe bacalaureat.edu.ro rezultatele finale.
Rezultate finale și contestații
Cei care nu sunt mulțumiți de rezultatul notelor obținute pot depune contestații pentru una sau mai multe probe. Candidatul va completa și semna o declarație în care menționează că a luat la cunoștință nota acordată, dar și faptul că, după soluționarea contestației, nota inițială poate suferi modificări, prin creștere sau descreștere, după caz, potrivit unei știri de la Digi24.
Lucrările contestate vor fi recorectate de profesori, care vor acorda note potrivit baremului de evaluare pentru probele scrise. Acestea vor fi sigilate și trimise la președintele comisiei de contestații, care va compara notele acordate după reevaluare cu notele obținute la prima corectură. Nota obținută în urma contestațiilor este definitivă și nu mai poate fi modificată.