Articol
Programul concursului este următorul: ora 8:45 – intrarea în sălile de concurs; orele 9:30 – 11:30, desfăşurarea concursului, orele 11:45 – 13:45, deliberarea, orele 14:00 – 14:30 premierea.
Programul evenimentului: ziua I (18 mai 2023) – secţiuni: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, în Muzeul în Aer Liber, la Hostel Diana şi în Sala de Conferinţe.
Ziua 2 (19 mai 2023) – secţiuni: ţesut la război orizontal; împletit ciucuri pe lemn; ţesut ciucuri pe chelteu; cusut; brodat; confecţionat port popular; dantelă cu suveica; croşetat; confecţionat opinci; prelucrare piele/ împletit bice; pirogravură; sculptat icoane de vatră; mobilier pictat; olărit; modelaj lut; confecţionat măşti, în Muzeul în Aer Liber, Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA/ Sala "Auditorium" şi Sala "Changes".
La concurs participă copii cu vârsta între 6 şi 18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban. Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului. Prezenţa în concurs este aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent.
În concurs s-au înscris anul acesta 79 de elevi din 29 unităţi şcolare, conexe sau ateliere individuale care provin din 8 localităţi sibiene. Faza judeţeană a olimpiadei "Meşteşuguri artistice tradiţionale" este organizată de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu.