Articol
Tabletele de iod încep să fie distribuite începând de săptămâna viitoare, cel mai probabil prin intermediul medicilor de familie. Acestea se administrează persoanelor de până în vârsta de 40 de ani, pentru a nu fi afectate în cazul unui atac nuclear în Ucraina. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un appel către populație să nu ia tabletele în mod profilactic..
Săptămâna trecută, întreaga cantitate a ajuns deja la Direcția de Sănătate Publică Sibiu.
„Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunț public că aceste pastile ar trebui luate. Adică dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactiv în cadrul acestei radiații. Altfel nu trebuie luate”, a spus ministrul.
Rafila a explicat și cum se va face dozajul tabletelor de iodură de potasiu.
„Se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat. La copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a mai spus Rafila.
Interzis la peste 40 de ani
Ministrul spune că la adulții cu vârsta peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepția cazurilor în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare și s-a întâmplat prin expunere directă, adică dacă adultul este exact în zona care se petrece incidentul nuclear. În România nu poate fi cazul, a precizat Rafila.
„Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă și n-are rost să administreze o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică. Aceste produse se păstrează ambalat, în ambalajul original. O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister. Nu sunt pastile individuale. Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai spus ministrul Sănătății.
Neasigurații pot primi iod
Persoanele fără asigurare medicală se pot înscrie pe listele medicilor de familie pentru a primit iodură de potasiu.
Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu se va face prin medicii de familie pentru că își cunosc pacienții și pot planifica într-un interval rezonabil de timp ridicarea comprimatelor, a precizat ministrul Alexandru Rafila.
„Nu va fi un proces complicat. Vom încerca să organizăm în așa fel încât un singur membru al familiei să ridice comprimatele pentru întreaga familie printr-o simplă semnătură”, a adăugat ministrul.
De asemenea, persoanele neasigurate se pot înscrie pe listele medicilor de familie și vor primi pastile de iodură de potasiu: „Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm și doze suplimentare care să acopere și persoanele neasigurate din România”.
Potrivit lui Rafila, în România sunt 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie, iar cifra ajunge la 19 milioane de persoane cu tot cu neasigurați. Dintre ei, doar 10 milioane ar figura pe lista celor care trebuie să primească pastile de iod.