Articol
Márta Sebestyén, care este distinsă de UNESCO cu titlu "Artist pentru Pace", împreună cu fondatorii fomației Kaláka (n.n. Dániel și Vilmos Gryllus) vor concerta în Sinagoga Mare din Sibiu, în data de 3 iunie. Concertul începe la ora la ora 19:00 și este considerat ca fiind unul îndrăzneț dacă ținem cont de tema aleasă de muzicieni, anume ”15 PSLAMI – FIFTEEN PSALMS”. De facto, psalmii selecționați de grupul menționat formează coloana vertebrală a acestui program muzical. Zoltán Sumonyi ne încredințează că sunt versurile parafrazate de psalmi din Biblie, iar Dániel Gryllus – în calitate de compozitor, interpret, muzician (dublu laureat al Premiului Kossuth) – le numește simplu dar profund ”meditații cântate”. Cei doi au apelat la solista Márta Sebestyén pentru felul în care aceasta interpretează partiturile într-un filon apropiat muzicii populare. Concertul propus pentru sibieni reunește piese din albumul intitulat ”Fifteen Psalms,” transformat ulterior într-un film de televiziune. Trio-ul este cunoscut și pentru interpretarea numeroaselor cântecele și partituri semnate de compozitorul Dániel Gryllus. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Despre solistă
Márta Sebestyén – cântăreață de muzică populară maghiară – este laureată a Premiului Kossuth și a Premiului Liszt Ferenc. A cântat și pentru împăratul Japoniei, a interpretat muzica din coloana sonoră a filmului „Pacientul englez” (The English Patient), fiind chiar laureat cu Premiul Oscar. A mai interpretat trei cântece de pe albumul Boheme lansat de formația Deep Forest, în 1995, album care a câștigat premiul Grammy la categoria world music. Solista a cântat și a contribuit implicit la albumul "Kaddish", semnat Towering Inferno (Richard Wolfson și Andy Saunders, 1993).
Pslamii care ne unifică spiritele
”Profunzimea spirituală a Psalmilor vizează o varietate de situații despre viață care trec dincolo de granițele culturale, religioase, etnice și de gen. Atunci când citim Psalmii, descoperim că transmit speranță, laudă, teamă, mânie, tristețe și supărare, lucruri cu care se confruntă oamenii din întreaga lume, din toate veacurile, indiferent de împrejurările în care se află. Psalmii ni se adresează tuturor, pe limba experiențelor noastre!” spune Tiberiu Baruch, preşedintele Comunității Evreiești din Sibiu.