Articol
Luna septembrie a adus o vreme mai rece decât ne-am fi așteptat, cu temperaturi minime de 6 grade Celsius în timpul nopții. Dacă în zilele toride de vară sibienii au trecut prin disconfortul creat de înțepăturile țânțarilor și tigrilor platanului, o dată cu răcirea vremii aceste insecte au dispărut, lucru ușor de sesizat de toți cei care petrec mult timp în aer liber. Și totuși, Primăria Sibiu a anunțat o nouă acțiune de dezinsecție împotriva țânțarilor și a căpușelor. Programată inițial pentru un interval mai larg, acțiunea a fost decalată. În 16 septembrie, Primăria transmitea următorul mesaj:
„Primăria Sibiu, prin firma contractată, Societatea Comercială DD CHIM SRL, va realiza în perioada 18-20 septembrie două acțiuni de dezinsecție, una împotriva țânțarilor și a doua împotriva căpușelor. Dezinsecția împotriva căpușelor, a patra din acest an, se va realiza cu substanța Deltatim Plus, un insecticid avizat de către Ministerul Sănătății prin Comisia Națională de Produse Biocide. Pentru dezinsecția împotriva țânțarilor, a cincea campanie din 2024, se va utiliza substanța Cymina Ultra, și aceasta avizată de instituțiile competente. Substanțele vor fi împrăștiate seara și în timpul nopții, în parcuri și spații verzi, în zonele de blocuri, pe malurile râurilor și pârâurilor, în spațiile verzi ale unităților de învățământ (inclusiv în curțile exterioare), dar și în Cimitirul Municipal și Grădina Zoologică.”
Toate bune și frumoase, doar că potrivit datelor meteorologice, temperaturile nocturne din noaptea de miercuri spre joi și joi spre vineri au oscilat între 6 și 10 grade, valori la care țânțarii devin inactivi. În aceste condiții, se ridică o întrebare: Dacă se efectuează dezinsecția împotriva țânțarilor la aceste temperaturi, rezultatele acestei acțiuni sunt eficiente?
Ce spun specialiștii
„Țânțarii devin inactivi sau hibernează când temperaturile scad sub 10°C, deci la 7-8°C majoritatea nu vor fi activi. Practic, țânțarii se retrag în zone mai protejate, nu se hrănesc și nici nu zboară la aceste temperaturi. Astfel, dezinsecția făcută în aceste condiții va avea un impact foarte redus asupra lor, deoarece nu vor fi suficient de expuși.
Întrucât substanțele de dezinsecție trebuie să fie aplicate în mod eficient atunci când insectele sunt active, trebuie analizat dacă aplicarea pe timpul nopții, la temperaturi scăzute, va avea efectul scontat și dacă va exista un beneficiu real.
Populația lor natural se va diminua pe măsură ce temperaturile continuă să scadă în toamnă și iarnă, iar dezinsecția făcută la temperaturi scăzute nu va influența semnificativ acest proces” se arată în răspunsul oferit de un specialist, la solicitarea Tribunei.
Datele științifice care confirmă cele enunțate anterior sunt ușor de găsit la o simplă căutare pe Internet, inclusiv într-un raport tehnic alcătuit la nivel european se arată că „larvele de țânțari se dezvoltă la temperaturi de peste 10 grade, iar cele optime sunt între 20-25 de grade”.
În aceste condiții, eficiența acțiunii de dezinsecție împotriva țânțarilor, insecte cu o prezență foarte redusă în Sibiu, în această perioadă, ar putea fi un demers nejustificat. În afară de costurile pe care le implică procesul de dezinsecție, apare și problema împrăștierii unor substanțe care, chiar dacă nu au un grad ridicat de toxicitate, nu sunt tocmai prietenoase cu mediul.
Sursa: