In memoriam, Mihai Eminescu – 134 de ani de la moartea poetului (2)

Acasa >

Articol

Făclie de veghe pe umezi morminte,/Un sunet de clopot în orele sfinte,/Un vis ce îşi moaie aripa-n amar,/Astfel ai trecut de al lumii hotar.” („Mortua est!”). Din posibilele tristeți ale lui Eminescu, adresate bunului și statornicului său prieten: ”Frate Creangă, ști tu oare/Că românii ne-au uitat?/Nu ne mai citesc nici basmele,/Poemele le-au îngropat./Făt-Frumos e trist de-o vreme,/Iar Luceafărul cel blând/Nu se mai arată noaptea,/Cald pe-o rază alunecând./Cine mai ascultă Doina?/Câți copii azi mai adorm/Cu Poveștile lui ”Nică”,/Seara când se duc la somn./Plopii fără soț de astăzi/Pe iubiți nu-i mai umbresc./Nu se mai aud balade,/Iubiri nu mai tăinuiesc”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

NOTĂ: Din versurile în manuscris ale româncei-americane Elena Jugalău Ivan.

-//-

Și încă un nevinovat gest, făcut de trecerea mea prin viață: redescoperirea și repunerea în valoare gazetărească și literară, a frumosului și surprinzătorului gând scris al celui care a fost omul de aleasă cultură, poetul-academician Ștefan Augustin-Doinaș (1922-2002), referitor la versul ”Nu credeam să-nvăț a muri vreodată”, din poemul ”ODĂ”. Analizând-ul, din punct de vedere filozofic, literar, morfologic și gramatical, Doinaș va spune : ”…e acest vers eminescian care, pentru mine continuă să fie un miracol al limbii române și al poeziei, pentru că el se compune din trei verbe, plus un adverb de timp, adică din patru abstracțiuni…”

Imagine intercalată
Imagine intercalată

-//-

Rostiri de gânduri gânditoare, rânduri de scrieri cu peniţa pe hârtie de mâna tremurândă a poetului şi gazetarului-vizionar. Toate la un loc, cu ceva mai „tinere” decât sfârşitul timpuriu al scurtei sale vieţi pământene: „Istoria unei epoci nu este anonimă”; „O ţară întreagă îşi îndreaptă azi privirile spre Ardealul nostru. De o mie de ani se zbuciumă acolo o viaţă românească”; „Războiul de rasă dintre noi şi unguri este unul dintre cele mai teribile din Europa, prin lungimea lui”; „Fiecare popor are o mare doză de dispreţ pentru celelalte şi multă laudă despre sine. Dovadă că grecii şi romanii numeau barbari pe tot restul lumii. Turcii numeau toată creştinătatea „gheaur” şi fiecare popor îndeosebi are o mulţime de gingăşii pentru vecinul său în această lume care, după Leibniz (1646-1716, iluminist german, filozof şi matematician) e cea mai bună dintre toate lumile ce sunt cu putinţă”; „Fiecare vorbeşte şi scrie limba sa pentru sine, nu pentru străini. Când limba în urma dezvăluirii ei fireşti, va cuprinde în comoara ei scrieri însemnate prin ştiinţă, prin frumuseţe, atunci străinul ce va avea nevoie de dânsa va învăţa-o nepoftit de nimeni”; „Limba noastră nu e nouă, ci din contră, veche şi staţionară”. Şi cât de mult adevăr adevărat desluşim în spusa academicianului, istoric şi critic literar, Tudor Vianu (1897-1964): „…fără Eminescu am fi altfel şi mai săraci”.

Nelu Vulcan-Agnițeanul

12 iunie 2023 la 14:14

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 19 ore
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 21 ore
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
„Primăvara în joc și cântec” – spectacol folcloric la casa de Cultură Avrig
Vineri, 25 aprilie, începând cu ora 18, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui Spectacolul Folcloric Extraordinar...
Cultura
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 1 zi
Spectacol de Paști, la Arpașu de Jos
Luni, 21 aprilie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos se va desfășura...
Cultura
1 min de citit