Articol
Adrian Rada, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Sibiu susține că decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a impune tarife comerciale generale pentru toate țările, inclusiv pentru Uniunea Europeană, riscă să afecteze negativ companiile din județul Sibiu, în special pe cele din domeniile automotive, echipamente industriale și IT.
”Sibiul are o structură economică solidă, dar vulnerabilă la șocuri comerciale externe. Industria auto, echipamentele industriale și IT-ul sunt domenii care pot resimți imediat efectele tarifelor impuse de SUA. O scădere a comenzilor din partea partenerilor europeni afectați direct ar putea avea repercusiuni în lanț asupra firmelor din județul nostru – de la reducerea producției și întârzierea investițiilor, până la posibile disponibilizări”, a declarat Adrian Rada, președintele IMM Sibiu.
Economia județului Sibiu este una puternic orientată spre export, iar multe dintre companiile active aici sunt parte din lanțuri globale de producție. Un tarif de 20% impus de SUA produselor europene poate reduce competitivitatea acestora și, implicit, comenzile externe, se mai arată în comunicatul de presă al Patronatului IMM-urilor din județul Sibiu.
Industria automotive, printre cele mai expuse
Una dintre cele mai dezvoltate ramuri industriale din Sibiu este industria automotive și cea de componente auto. Cu prezența unor companii multinaționale, multe dintre acestea produc componente care ajung fie direct, fie indirect, pe piața americană.
În cazul în care partenerii din Germania sau Franța, țări cu relații comerciale strânse cu SUA, sunt afectați, comenzile pentru întreprinderile din Sibiu care au relații comerciale cu acestea ar putea scădea.
Astfel, ne-am putea confrunta cu scăderi de producție, întârzieri în investiții sau chiar reduceri de personal.
Exportatorii de echipamente industriale și IT, în alertă
Și companiile sibiene din domeniul echipamentelor industriale și automatizărilor, care exportă direct în SUA sau prin intermediul unor integratori europeni, ar putea fi afectate. În plus, firmele din sectorul IT, care oferă servicii de outsourcing sau dezvoltare software pentru clienți americani, pot fi expuse indirect dacă bugetele companiilor-mamă sunt restrânse în urma tarifelor suplimentare.
Apel la dialog și măsuri compensatorii
”Considerăm că este esențial ca România, alături de celelalte state membre UE, să adopte o poziție fermă și unitară în fața acestor politici comerciale unilaterale. Solicităm, de asemenea, Guvernului să analizeze impactul la nivel regional și să susțină măsuri compensatorii pentru firmele afectate din județe cu profil industrial, cum este Sibiul”, a spus Adrian Rada.