Articol
Toată lumea știe că gătitul acasă este cel mai sănătos, însă dacă nu ții cont de anumite aspecte, s-ar putea să mănânci o mâncare aproape la fel de nocivă precum cea comandată din oraș. Din fericire, cu doar puțină atenție și schimbarea anumitor obiceiuri, poți reveni oricând pe linia de plutire, servindu-le celor dragi rețete sănătoase de care vă puteți bucura împreună la mesele în familie. Articolul de față și-a propus să te ajute în această direcție, oferindu-ți 3 sugestii de luat în calcul dacă ești hotărât/ă să începi să gătești sănătos, fără prea multă bătaie de cap!
Iată cum poți fi sigur/ă că gătești o mâncare sănătoasă, acasă
1. Ține cont de cât ulei pui
Primul lucru pe care trebuie să-l schimbi, atunci când ți-ai propus să gătești mai sănătos este să ai în vedere cantitatea de ulei pe care o folosești pentru fiecare preparat. Uleiul are extrem de multe calorii, iar în cazul în care nu reușești să slăbești, deși nu mănânci foarte mult, aceasta poate fi una dintre probleme. Spre exemplu, atunci când gătești ouă, încearcă să nu pui deloc ulei, pentru că dacă ai o tigaie bună, nu ai nevoie! De asemenea, atunci când gătești carne, aceasta nu are nevoie de foarte mult ulei, gătindu-se excelent cu capacul pus. Cu toate acestea, dacă vrei să fii sigur/ă că nu faci exces de ulei atunci când gătești, ia în calcul achiziționarea unei friteuze cu aer cald, care te va ajuta enorm în acest sens, folosind o cantitate minimă de ulei! Pe site-ul celor de la Altex.ro, poți regăsi diverse modele, așadar, ai de unde să o alegi pe cea potrivită nevoilor și bugetului tău!
2. Fii atent/ă la ce carne folosești
În continuare, și carnea pe care alegi să o gătești este un aspect extrem de important de luat în calcul, deoarece dacă întotdeauna optezi pentru carnea mai grasă, cu siguranță colesterolul tău nu va fi foarte încântat. Încearcă, pe cât posibil, să găsești un echilibru și axează-te mai mult pe carnea de pui, pește sau carnea de vită, care au mai puține grăsimi și calorii, dar și o cantitate de proteină mai mare, fiind suficient de sățioase.
3. Ai grijă cum prepari mâncarea
Nu în ultimul rând, atunci când gătești trebuie să fii atent/ă și la modul în care prepari și proporționezi mâncarea. De exemplu, ai grijă ca la orice masă pe care o servești, în farfuria ta să se regăsească, în cea mai mare parte, proteinele, apoi fibrele, adică legumele și, într-o măsură mai mică, carbohidrații, în care sunt incluse pastele, cartofii, orezul etc.
În concluzie, dacă vrei să fii sigur/ă că mâncarea pe care ai gătit-o și consumat-o alături de persoanele dragi este sănătoasă și nu vă poate influența în mod negativ, atunci sfaturile de mai sus sunt numai bune de luat în calcul. Schimbarea stilului de viață poate fi un proces anevoios și o adevărată provocare, însă vei resimți îmbunătățiri pe plan fizic în cel mai scurt timp!
Sursă foto: Pixabay.com