Iar când toate cele se adună şi străluce, capul cum să nu-l laşi să vezi un` se duce?

Acasa >

Articol

Aţi băgat de seamă că-n educaţie … pardon, în România Educată, totul merge strună şi că hibe nu mai sunt? Mbine, asta dacă nu socotim că-s prea multe manuale, prea multe şcoli goale prin care zbârnâie interneţii şi sate unde greu, al naibii de greu mai găseşti o budă tradiţională conservată, pentru cultul memoriei, în fundul curţii. Analfabetismul a scăzut şi el, mai are puţin şi rămâne repetent, să nu-mi spuneţi că n-aţi sesizat. Şcolarii vorbesc mieros, îi auzi în parcuri şi-n autobuze şeruind citate din Paganini, Lamborghini, Schumacher, mulţi chiar fără a avea ştima la-ndemână.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La creştetul – era să scriu căpătâiul! – Şcolii viitorul străluceşte ca un staniol uitat la soare. Roşi de invidie, străinii se zgâiesc la graniţe, scrutându-ne performanţa cu mâna streaşină la ochi doar-doar or afla cum am făcut noi de-am suit Educaţia pe ditamai soclul. Şi nici gând s-o lăsăm să coboare de-acolo, ia uite ce ţapăn am proptit-o. 
Iar când toate cele se adună şi străluce, capul cum să nu-l laşi să vezi un` se duce? A păţit-o iar capul meşterului Cîmpeanu care a mai rindeluit înc-o cireaşă numai bună de aşezat pe tort: elevii scapă de tezele obligatorii, mediile semestriale dispar, iar fiecare elev va avea nevoie de N+3 note. 
Mă rog, răutăcioşii se încăpăţânează să-l compare cu un dentist care a dat freza pe toporişcă, dar nu pentru asta ne-am adunat astăzi aici. Ci pentru a ne bucura că Şcoala primeşte încă o ocheadă ca o bătăiţă din gene. Acuma, dac-aş şti că aveţi şi o roabă, două de lămâi la-ndemână, v-aş şi cita din cea mai proastă … ăsta, pardon, cea mai proastă … scuze, cred că-i de la tastatură, e cam veche, … reiau … 
Acuma, dac-aş şti că aveţi şi o roabă, două de lămâi la-ndemână, v-aş şi cita din cea mai proaspătă – asta-i! – declaraţie a dentistului Cîmpeanu, hotărât să nu mai pună picior de carie mâna pe Educaţia copilaşilor noştri. Dar cum atâtea lămâi sigur n-aveţi la-ndemână nu vă mai spun că "se renunţă la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale". Şi nici că formularea asta care începe invariabil cu "se" este o bijuterie. Că doar nu era ditamai ministrul educaţiei să spună "Renunţăm la …". Sau "Eliminăm obligativitatea …". Nu. Cum să renunţe tocmai ministrul la reflexivul ăsta despre care, pe băncile facultăţii, maestrul Feri Vasas ne spunea că-i absolut găunos şi de evitat?  

Pentru cine a deschis mai târziu

actualitatea, e bine de reţinut că Feri Vasas a fost cel mai priceput dascăl de ziarişti, din vremea când gazetăria era gazetărie, nicidecum moftul la care bălesc moftangiii de azi. 
Ce-ar mai fi de reţinut săptămâna asta, că săptămâna viitoare precis îi vine iar chef de rindeluit tâmplarului – dentist? Cică "va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar". Mbine, io pun ghilimele ca să ştiţi că aşa le stă cel mai bine nestematelor. Chiar şi când ne sunt scuipate cu aplombul gravitaţiei care îngăduie zboruri scurte, mai degrabă ţâşnite, seminţelor de bostan. 
"Profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar". Asta-mi place, numai puţin să mi-o notez şi eu:   
"Profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar". Probabil, că deja-s chiote scăpate din lesă printre limbariţarii cu catalog de prin Harghita. 
Acuma, să nu care cumva să credeţi că treaba nu-i serioasă. Că e. E atât de serioasă încât uite, las un citat autentic, aşa cu tot cu scoarţă, să vă sprijine gardul memoriei:
"Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Spre exemplu, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare minimum cinci note”, a explicat, luni, Sorin Cîmpeanu. Marţi, cică vine lume şi ordinul de ministru care aşază sub fundă înnoirile de săptămâna asta. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

În rest, e cum am mai vorbit:

şcoala începe în 5 septembrie 2022, aşa că dacă aveaţi planuri să prindeţi un Halkidiki cu îngăduinţa la cingătoare şi vipia secată, septembrie pică din start. Prima vacanţă pică într-o sâmbătă: din 22 octombrie şi ţine până în 30 octombrie 2022. Înapoi la şcoală din 31 octombrie 2022 şi până joi, 22 decembrie 2022. A doua vacanţă începe vineri, 23 decembrie 2002 şi ne bucurăm de ea până duminică, 8 ianuarie 2023. Cursurile sunt reluate … pardon …  cursurile se reiau de luni, 9 ianuarie 2023 şi ţin  … scuze … şi se ţin până vineri, 3 februarie 2023. Aici lucrurile se complică puţin, dar pentru limpezire citez: 
"cursuri – de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță – o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6-26 februarie 2023;
cursuri – de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;". Un fel de de ce să ne batem noi capul meu când se pot bate cap în cap capetele celor de la inspectoratele şcolare, "după caz", este? 
Vacanţa următoare începe vineri, 7 aprilie şi se încheie marţi 18 aprilie 2023. Cursuri – de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023. Vacanţa mare debutează sâmbătă 17 iunie 2023 şi ţine până duminică, 3 septembrie 2023. Cel mai probabil, nici anul viitor, şcoala nu va începe la mijloc de septembrie, aşa cum ne-a fost ea lăsată, deciziile fiind la cheremul altor interese, unele cu care populimea n-ar trebui să îşi mai bată capul. Poate aşa pricepe că părerea ei chiar nu contează. 
"Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde" se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în funcţie de ce şi cum decide fiecare director de şcoală. 

A, era să uit de programul "Masa caldă în şcoli".

Ia, toată lumea sus, aplauze! Bineînţeles că va rupe şi în continuare, doar că în loc de cornuri bune de bătut cuie şi iaurturi tip lavabilă şcolarii vor primi roabe cu stridii, însă asta doar în judeţele mai apropiate de litoral. În celelalte, elevii vor trebui să se mulţumească cu midii, cam o găleată de căciulă. 
Veştile bune nu se opresc aici: după doldoroşenia succesului "Mesei calde", era şi păcat să nu urmeze şi continuarea, citez:
"Pentru Programul Național integrat „Masa sănătoasă în școli 2022-2027” se constituie un grup de lucru la nivelul guvernului (Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene). Se dorește ca masa să fie asigurată folosind produse agroalimentare românești în colaborare cu Ministerul Agriculturii (inclusiv batoane nutritive BIO)". C-aşa facem noi când nu mai ştim unde să plasăm o verişoară, un cumnat, o nepoată cu glezna mai fină: înfiinţăm o comisie şi-i zicem "grup de lucru". Auzi la el: "se doreşte …". Oare io pot să doresc ca-n loc de tălâmbi şi idioţi, Educaţia să-ncapă, într-o bună zi, pe mâna unui băiat deştept, cu minte brici şi idei tăvălite prin sclipici? Aşa ceva nu se doreşte? 

 

30 mai 2022 la 17:32

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Ianis Stoica și Tiago Goncalves ”rotunjesc” conturile clubului FC Hermannstadt! Aproximativ 3 milioane de euro ar urma să încaseze sibienii, la vară!
Gruparea de pe ”Municipal” e pe cale să-i vândă pe Ianis Stoica și Tiago Goncalves la finalul sezonului....
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 8 ore
După doi ani, sibianul Victor Cornea părăsește Top 100 mondial de dublu
Tenismenul legitimat la TC Pamira a coborât zece poziții față de săptămâna trecută și, pentru prima dată din...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 13 ore
Astrid Fodor, mesaj emoționant după moartea Papei Francisc: „L-am admirat pentru blândețe, empatie și energia molipsitoare”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis un mesaj de condoleanțe odată cu trecerea la cele veșnice a Papei...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 14 ore
„Udatul” fetelor de Paști, obicei săsesc care încă se păstrează
În a doua zi de Paști are loc „udatul” fetelor,  un obicei preluat din cultura comunităților săsești și...
Actualitate
2 min de citit