Hapciu! Adică ce ai vrut să spui?

Acasa >

Articol

Dacă vom privi cu mai multă atenție spre declarațiile, reacțiile din spațiul public și nu numai, vom constata că, încetul cu încetul, accesele de paranoia se extind. Asistăm la o hegemonie a conspiraționismului, oamenii suspectându-se de tot felul de lucruri aberante. Dacă faci o glumă, s-ar putea ca unii să o înțeleagă pe dos, să o interpreteze strâmb, iar în loc de râs să se pună pe plâns.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Asta se întâmplă nu doar printre muritorii de rând, ci și printre politicieni, oameni de stat. Am văzut în această campanie electorală (firește, și în cele din trecut) o pandemie de conspiratită ce a dus la scăparea din hățuri a rațiunii și a cumpătării. Să te ferească sfântul să fi strănutat lângă vreun candidat, că sigur se găseau unii dintre susținătorii lui să te acuze că vrei să îl îmbolnăvești, să îi transmiți te miri ce molime, pe când tu aveai, poate, o biată alergie (nici măcar la politicieni). Că omul, împresurat de o droaie de tâmpenii ce se scurg prin așa-numitele canale de informare, devine tot mai bănuitor, e limpede.

Campania electorală nu face altceva decât să acutizeze această boală. Un simplu enunț interogativ, precum banalul ”ce ai mai făcut?” poate face să încolțească în mintea celui întrebat o seamă de scenarii: ce a vrut de fapt să afle ăsta, de ce-l interesează ce am mai făcut, cum adică ce am mai făcut, de ce nu, ce fac? În urmă cu câțiva ani, uitasem să publicăm macheta publicitară a unei firme. Pur și simplu uitasem.

Scenariile pe care le-am auzit a doua zi, m-au făcut să mă ciupesc de nas: ”Păgubitul” trăsese concluzia că onor concurența își vârâse coada în editarea gazetei, că plătise pentru a nu-i apărea anunțul, că s-au făcut presiuni pentru eliminarea lui din paginile publicitare. În realitate, era o nevinovată scăpare a unui angajat supus greșelii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Demonstrația de paranoia îngrijorătoare mi s-a părut atunci un lucru ieșit din comun, însă, cu timpul, aceste ieșiri în decor au început să își mărească frecvența, ba chiar să se includă într-un cotidian tot mai zburlit de fantasmagorii maladive. Începem să vorbim despre o boală socială, căci tot mai mulți semeni dau iama în magazia cu închipuiri, cu exagerări, tot mai mulți se cred victimele unor conspirații îndreptate împotriva lor. Până la un punct, situația poate fi amuzantă, însă, de acolo înainte, ar trebui să devină îngrijorătoare.   

Autor
01 iunie 2024 la 13:11

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dragos BAKO
acum 2 zile
Când vrei să Paști pe pajiști cu sarmale
E vremea colindelor. Mă scuzați, am încurcat șabloanele de Paști cu cele de Crăciun. Revin: trebuie să fim...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 4 zile
Unii te aruncă din tren ca să te urce în avion
Ca niște pristandale de studio, analiștii neamului numără procentele pe care candidații cu oarece șanse la turul doi...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Cine a scuipat venin până duminică, nu are cum să reverse blândețe de luni încolo
Am pășit, de luni, în Săptămâna Mare, așa că am și auzit îndemnurile unora la abținere de la...
Editorialul zilei
3 min de citit
Autor Dragos BAKO
acum 5 zile
Planuri clocite, pofticioși intoxicați
Dacă cineva își imaginează că Nicușor Dan s-a trezit într-o dimineață și, în timp ce își bea cafeaua,...
Editorialul zilei
2 min de citit