Guvernul a decis: Russia Today şi Sputnik – interzise în România

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Alte siteuri cenzurate de Guvern sunt bitinitiators.com/blog.html, profitsmall.com, https://yourincome.site, ru.md.sputniknews.com, md.sputniknews.com, ro.md.sputniknews.com, citestesitu.com, rtnews.ro şi cloudx.ro.

El a mai spus că, potrivit raportului prezentat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, în baza deciziei premierului, a fost deja efectuat un transport de carburanţi şi alimente către Ucraina. "…Este vorba de zeci de vagoane care au fost încărcate şi puse în mişcare. Aceste lucruri sunt coordonate şi cu autorităţile ucrainene.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Totodată, în afară de carburant, sunt mobilizate cantităţi importante de alimente şi apă, toate acestea urmând să ajungă la Siret. La aceste eforturi se adaugă cele trei camioane cu circa 600 de elemente complete – paturi, saltele, lenjerii, perne, saci de dormit, care au ajuns deja în tabăra de refugiaţi, organizată de ISU la Suceava, şi alte patru camioane care urmează să ajungă la Boto­şani, într-o altă tabără de refugiaţi, organizată de ISU.

Vă spuneam, însă, autorităţile guverna­mentale sprijină şi se coordonează cu efor­turile societăţii civile. Pe platforma guver­namentală "Ucraina – împreună ajutăm mai mult" sunt deja colectate peste 3.000 de oferte de ajutor, care constau în hrană, alimente, produse de igienă, medicamente şi chiar facilităţi de cazare. Astăzi, peste aproximativ o oră, o oră şi jumătate, va pleca din Bucureşti un al doilea transport, preluat de camioanele ISU. Este vorba de medicamente şi alte produse sanitare, care vor pleca spre graniţa de nord a ţării, urmând a ajunge la cetăţenii ucraineni. Aceste transporturi vor continua, aseară a fost primul".

Cărbunaru a mai anunţat că vor mai pleca transporturi cu medicamente şi produse sanitare. "Guvernul României continuă eforturile de a-şi mobiliza resursele de care dispune, dar şi de a sprijini societatea civilă pentru a duce acolo unde este nevoie, fie că vorbim de tabere de refugiaţi, fie că vorbim chiar de trecerea frontierei cu astfel de ajutoare, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor ucraineni care au această nevoie de apă, alimente, haine, paturi şi alte forme de sprijin, pe care, în această situaţie dificilă generată de agresiunea militară rusă din Ucraina, România înţelege să o ofere.

Vă spuneam că sunt o serie de măsuri pe care autorităţile române le-au luat în această perioadă pentru a bloca anumite surse identificate ca propagând ştiri false, în contextul crizei din Ucraina".

La fel, au fost 225 de cetăţeni ucraineni, care au solicitat azil în România, ridicând la 373 numărul de cetăţeni ucraineni, care au solicitat protecţia României, prin aplicarea solicitării de azil.

 

Ciolacu vrea să fie blocate firmele ruseşti din România

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că trebuie
să fie un blocaj total al oricăror firme ruseşti şi al oamenilor de afaceri ruşi, în România. El a mai spus că a vorbit cu Cîţu şi că au convocat un plen comun pentru o declaraţie a Parlamentului în ceea ce priveşte evenimentele din Ucraina.

Anterior, Ciolacu a anun­ţat că e necesară "suplimentarea ajutorului financiar, umanitar şi militar" pentru Ucraina.

"Situaţia din Ucraina este tot mai dramatică, iar discuţiile pe care le-am avut cu românii de acolo, dar şi valul tot mai mare de refugiaţi confirmă amplitudinea dezastrului. Eforturile umanitare  ale românilor sunt lăudabile şi îi salut pe această cale pe toţi cei care au decis să se implice, printre care mulţi colegi din Parti-
dul Social Democrat. (shorturl.at/lJLN5)

Însă răspunsul comu­nităţii internaţionale tre­buie să fie mult mai ferm. Nu vorbim de o cala­mitate naturală, ci de un război declanşat inutil de către Putin. Precedentul a fost creat, iar orice stat care nu beneficiază de protecţia NATO poate să devină o nouă “Ucraina”, în lipsa unei reacţii foarte puternice de descurajare din partea lumii civilizate.

Decizia de a scoate mai multe bănci ruseşti din sistemul SWIFT este un prim pas, dar sancţiunile tre­buie să fie mai puter­nice. Suspendarea Fede­raţiei Ruse din Consiliul Europei, poate chiar din ONU, sunt de asemenea justificate. Impresia ră­mâne că nu se face încă tot ce este posibil.

Am solicitat colegilor mei din Guvern şi din Parlamentul European să fie extrem de incisivi pe câteva paliere: supli­mentarea ajutorului finan­ciar, umanitar şi militar pentru Ucraina; in­ten­sificarea mecanismului de suport pentru statele vecine, dar şi implemen­tarea unui sistem de sprijin pentru sectoarele afectate de sancţiuni; asigurarea de resurse energetice suplimentare pentru statele membre în eventualitatea blocării furnizării dinspre Fede­raţia Rusă; sprijin pentru societatea civilă din Fe­deraţia Rusă şi Belarus; blocarea şi izolarea com­pletă a Federaţiei Ruse şi a oligarhilor ruşi, inclusiv a companiilor pe care le deţin.Următoarea perioa­dă este decisivă pentru ce va urma", a spus Ciolacu pe pagina sa de facebook.

 

Iohannis: România nu va fi atrasă
în conflictul militar din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a asigurat românii, într-o postare pe facebook, că România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina: "Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina!", a spus Iohannis, pe pagina sa de facebook. 

 

"Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României şi aliaţii noştri internaţionali, pentru ca securitatea şi siguranţa cetăţenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.Alături de partenerii şi aliaţii săi, România continuă să sprijine Ucraina în efortul său de a respinge invazia Federaţiei Ruse! Ţara noastră va trimite o nouă tranşă de ajutoare către Ucraina: muniţie, combustibil, căşti, echipament militar, alimente şi medi­camente. Este impresionantă mobilizarea exemplară a românilor şi implicarea voluntarilor pentru a-i ajuta pe cei care sunt nevoiţi să caute refugiu din zonele de război".

Anterior el declarase în numele românilor că ţara noastră "este pregătită să facă faţă oricăror consecinţe economice şi umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia şi Ucraina".

 

Zelenski spune că a ajuns la
pace cu preşedintele Belarusului

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat pe pagina sa de facebook, că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele Belarusului, Alexandr Luka­şenko, pentru ca Rusia să nu mai trimită forţe armate din această ţară înspre Ucraina.

"Am avut o conversaţie foarte consistentă cu Alexander Lukashenko. Nu vreau rachete, avioane, elicoptere care să zboare în Ucraina din Belarus. Nu vreau trupe care să intre in Ucraina din Belarus. Iar el m-a asigurat de aceasta". Zelenski a mai anunţat că, tot în urma discuţiilor cu Lukaşenko, s-a convenit ca delegaţia ucraineană să se întâlnească cu ruşii, fără condiţii prealabile, la graniţa ucraineano-belorusă, în zona râului Pripiat. Lukaşenko "şi-a asumat responsabilitatea pentru faptul că la momentul plecării, negocierilor şi întoarcerii delegaţiei ucrainene, toate avioanele, elicopterele şi rachetele plasate pe teritoriul Belarus vor rămâne la sol.

 

Zelenski a mulţumit, pe Tweitter lui Iohannis şi României: "Sunt recunoscător României pentru contribuţia sa semnificativă la capacităţile de apărare a ţării noastre. Îi sunt recunoscător lui Klaus Iohannis pentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simţim sprijinul politic şi de apărare al partenerilor noştri” a transmis preşedintele ucrainean.

 

Poliţia de frontieră: sâmbătă, au intrat în România 43.000 de ucraineni

Poliţia de frontieră a anunţat că, la nivelul zilei de 26 februarie, în intervalul de 24 de ore, la nivel naţional, prin punc­tele de frontieră au intrat în România aproximativ 83.635 de persoane (creş­tere de 14,5% faţă de ziua precedentă), dintre care 18.558 cetă­ţeni ucraineni (în creştere cu 30%).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 8.498 cetăţeni ucraineni (creştere de 21,4%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 7.785 cetăţeni ucraineni (creştere de 43%).

Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 83.299 de persoane (creştere de 15,6%), dintre care 9.698 cetăţeni ucraineni (creş­tere de 32%).

În data de 26.02.2022, în intervalul de 24 de ore, structurile Poliţiei de Frontieră au înregistrat 168 de cereri ale unor per­soane care au soli­citat acordarea unei forme de protecţie a sta­tului român, fiind preluate de reprezentanţii Inspec­to­ratului General pentru Imigrări.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 26.02.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650 cetăţeni ucraineni. În aceeaşi pe­rioadă, au fost înregistrate în punctele de frontieră 222 de solicitări de azil.

 

Aurescu, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu,
a participat  la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), în format videoconferinţă. Este cea de a patra reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Uniunii Europene din această săptămână.

Reuniunea a avut pe agen­dă noul pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei, ca urmare a continuării agravării situaţiei de secu­ritate din Ucraina, precum şi răspunsul UE la cererea de asistenţă adresată de Ucraina în vederea creşterii rezilienţei acestui stat.

Şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a condam­nat ferm anunţul Rusiei privind punerea în alertă a capacităţilor sale nucleare, care poate fi echivalat cu ameninţarea cu folosirea armelor nucleare.

Ministrul român de externe a exprimat sprijinul politic ferm pentru noul pachet ambiţios de sancţiuni extinse la adresa Rusiei prezentat de Comisia Europeană şi Ser­viciul Eu­ropean de Acţiune Externă, în conformitate cu angajamentul politic al liderilor europeni, care vizează inclusiv deconectarea anumi­tor bănci ruseşti de la sis­temul SWIFT, restricţii supli­mentare pentru Banca Cen­trală a Rusiei, listări indivi­duale la adresa unor oligarhi, închiderea spaţiului aerian al UE pentru aerona­vele ruseşti, folosirea Fondului European pentru Pace pentru finanţarea asistenţei militare pentru Ucraina, precum şi interzi­cerea unor mass-media de propagandă ruseşti.

A susţinut, de asemenea, importanţa adoptării unor măsuri restrictive similare care să vizeze şi Belarus, atât ţinând cont de răspunderea acestui stat pentru contribuţia sa la agresiunea rusă asupra Ucrainei, cât şi cu scopul evitării unor posibile eludări de către Rusia a unor efecte ale sancţiunilor prin cooperarea Belarus-Rusia.

Totodată, ministrul afa­cerilor externe român a menţionat măsurile luate deja la nivel naţional privind interzicerea spaţiului aerian românesc pentru zborurile operate de companii aeriene ruse, încă de sâmbătă, 26 februarie, respectiv decizia de retragere a ţării noastre din Banca Internaţională de In­vestiţii (BII) de la Budapesta şi Banca Internaţională pentru Cooperare Economică (BICE) de la Moscova, am­bele susţinând interesele finan­ciare şi influenţa ruse.

 

Drulă îl face pe Simion "păpuşa lui Putin"

Cătălin Drulă (USR) l-a făcut pe George Simion, liderul AUR, "păpuşa lui Putin", în contextul unui protest anti-Iohannis ce a avut loc duminică.

"Păpuşa lui Putin îşi dă azi arama pe faţă. Ucraina se luptă eroic cu un dictator scelerat. Lumea civilizată se solidarizează împotriva lui Putin. Românii se mobilizea­ză să ajute familiile ucrainene destrămate de război. Geor­gică manipulează oameni în necaz. Georgică calcă pe cadavre în mod selfie. Geor­gică otrăveşte minţi cu vorbele propagandei ruseşti. Ce se întâmplă azi este încă o dova­dă că liderii AUR funcţionează ca agenţi ai Moscovei în România şi că miza acestui partid extremist este de a scoate România din NATO şi UE.Nu vor reuşi niciodată. România iubeşte libertatea şi democraţia. România nu va ajunge pe mâna unor trom­pete trădătoare putiniste. În timp ce Georgică face co­loane de autocare degeaba şi blochează străzi, oamenii decenţi şi buni se mobilizează să ajute refugiaţii ucraineni. Societatea civilă, organizaţii umanitare, cetăţeni simpli se organizează în teren. Colegi de ai mei sunt în vămi, cu camioane de ajutoare, pe telefoane cu autorităţile de aici şi din Ucraina", a spus Drulă.

 

28 februarie 2022 la 19:55
1088 de vizualizari

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 50 minute
Măldărășanu pregătește schimbări în echipa de start, cu Rapid. Ce spune despre Muțiu vs. Căbuz
Marius Măldărășanu a recunoscut, în conferința de presă, că vor existat modificări în primul ”unsprezece”, cu Rapid, față...
Actualitate
4 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 50 minute
Incendiu la un apartament din Şelimbăr
Pompierii sibieni intervin de urgență în Şelimbăr, pe strada Mihai Viteazu, pentru stingerea unui incendiu la un apartament,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 54 minute
Zeci de drumeți au sărbătorit a doua zi de Paști la Chilia Părintelui Arsenie Boca
În a doua zi de Paști, zeci de iubitori ai muntelui au ales să sărbătorească într-un mod special,...
Actualitate
2 min de citit
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 1 oră
De miercuri puteţi cumpăra bilete la Festivalul de Teatru
Biletele pentru cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se pun în vânzare...
Actualitate
3 min de citit