Articol
Trei consileri din cadrul Serviciului de Probaţiune Sibiu au intrat, marţi, în geva foamei, ca semn de solidaritate cu cei peste 100 de consilieri din țară aflați în această formă de protest. Unul dintre consilierii de probaţiune de la Sibiu s-a aflat la protestul de la Bucureşti, din faţa Ministerului Justiţiei. Ei protestează în acest fel, "împotriva nedreptăţilor care fac invizibile munca, suprasolicitarea şi drepturile personalului de probaţiune".
"De aproape 10 ani (din anul 2014, de la intrarea În vigoare a Noului Cod Penal şi a legislaţiei aferente), consilierii de probatiune pot munci cu scheme subdimensionate de personal, în condiţii improprii, cu sute de mii de persoane care au săvârsit infracţiuni şi pe care le redau societăţii, pregătite de reintegrare, aducând economii majore la bugetul de stat (ce depăşesc bugetul alocat de guvern sistemului de probaţiune), în timp de guvernantii declară că nu pot să respecte dreptul la o salarizare corectă pentru acest segment profesional, deşi la nivel naţional activează doar 700 de consilieri.
De aproape 6 ani (…) personalul de probaţiune are salariile blocate la un calcul greşit şi nu a înregistrat nicio reparaţie din partea angajatorului. Munca, abnegaţia şi drepturile personalului de probaţiune recunoscute de către instanţele de judecată sunt nerelevante pentru managementul sistemului de justiţie, care continuă să trateze consilierii de probaţiune ca şi "Cenuşăreasa Justiţiei'', în ciuda numeroaselor demersuri pe care angajaţii şi sindicatele de resort le fac de ani d ezile în vederea poziţionării corecte în cadrul acestei familii ocupaţionale", se arată în comunicatul enis de protestatari
Consilerii din cadrul Serviciului de Probaţiune Sibiu solicită, alături de colegii lor, recalcularea, de urgenţă, a salariului, conform prevederilor legale şi punerea în plată a diferenţelor rezultate, raportat la plata efectuată deja în luna decembrie 2023, punerea, de urgenţă, în plată, a restanţelor recalculate pentru lunile august- octombrie 2023 şi punerea, de urgenţă, în plată, a tranşei de 35 %, aferentă eşalonării deja pe 5 ani, prin OUG nr. 3/2019, a drepturilor restante rezultate din hotărâri judecătoreşti.