Articol
La eveniment, printre cei prezenţi, s-au numărat ministrul culturii, Raluca Turcan, directorul Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Valeria Oana Zaharia, Mircea Creţu – prefectul de Sibiu, Vlad Alexandru Vasiu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Dan Nanu – directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, Astrid Fodor – primarul Sibiului, primarul Avrigului – Adrian Dumitru David, Radu Aftenie, artistul care a realizat ambele statui ale lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare din Sibiu, cea de acum şi cea "veche", inaugurată recent la Avrig, militari din cadrul AFT "Nicolae Bălcescu" şi Garnizoana Sibiu, un grup de elevi ai Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" însoţiţi de profesorii lor plus mai mulţi sibieni şi chiar turişti străini.
Ceremonia a debutat cu un serviciu religios oficiat de IPS Laurenţiu, Mitroipolitul Ardelului, urmat de intonarea şi onorul dat Imnului Naţional.
Personalizatea lui Gheorghe Lazăr a fost evocată de către Alexandru Constantin Chituţă, în prelegerea rostită cu acerst prilej, "Soarele românilor de la Avrig şi Sibiu a răsărit".
"Astăzi, la împlinirea a 200 de ani de la mutarea sa la ceruri, noi, sibienii, suntem datori să-i evocăm personalitatea şi să-i cinstim memoria. Este recunoştinţa pe care noi, cei din Sibiu, (…) i-o aducem cărturarului Gheorghe Lazăr, personalitate proeminentă a Avrigului care l-a născut, a Sibiului în care a studiat şi a lucrat şi a întregului teritoriu românesc, aducând o importantă contribuţie în învăţământul din ţara noastră", a spus Alexandru Chituţă.
Ceremonia s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori din partea autorităţilor naţionale, judeţene şi locale, inclusiv din partea Colegiului "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, apoi Muzica Militară a Garnizoanei Sibiu a intonat un marş. La finalul evenimentului, ministrul Raluca Turcan şi primarul Astrid Fodor s-au întreţinut, câteva momente, cu autorul statuilor lui Gheorghe Lazăr, artistul plastic Radu Aftenie.