Aprobarea decontului pentru naveta cadrelor didactice și angajaților auxiliari a ajuns motiv de dezbateri aprinse în cadrul Consiliului Local al orașului Avrig. Deși ani de zile hotărârile privind acordarea banilor (decontarea) navetei angajaților ce își desfășoară activitatea la instituțiile de învățământ de pe teritoriul orașului Avrig, care locuiesc în alte localități, au fost adoptate fără dezbateri în plen și probleme deosebite, la ședința ordinară desfășurată zilele trecute, inițiativa referitoare la banii pentru lunile octombrie și noiembrie 2024 a incitat la dezbateri.
Cauzele discuțiilor sunt anumite suspiciuni ce planează, de mai mult timp, asupra corectitudinii întocmirii solicitărilor de decont navetă înaintate de anumite cadre didactice. Concret, câțiva consilieri locali avrigeni, unii dintre aceștia având și calitatea de membri în consiliile de administrație ale unor instituții de învățământ, au constatat, în urma unor simple verificări, că printre angajații care solicită decontarea navetei se află și persoane ce nu locuiesc la adresa declarată (domiciliu sau reședință), nu fac naveta și, ca urmare, nu solicită în mod just și moral, restituirea acestor sume.
În cadrul dezbaterilor, primarul Adrian Dumitru David a informat membrii Consiliului Local Avrig că a fost sesizat de aceste posibile neconcordanțe și a menționat că, în conformitate cu prevederile legale, conducerile instituțiilor de învățământ și consiliile de administrație ale acestora vizează, în prealabil, toate solicitările de decont. „Nu sunt sume mari decontate lunar, dar, în decursul unui an de zile, orașul plătește pentru naveta angajaților din învățământ, aproximativ 200.000 lei, din bugetul local. E o situație care e destul de delicată și greu de remediat, dar e nevoie de o mică schimbare de atitudine a unora, pentru a evita apariția unor complicații și mai mari”, a spus primarul.
În completarea acestuia, secretarul general al orașului Avrig, Mircea Grancea, a propus întocmirea unei adrese/sesizări către fiecare instituție de învățământ, prin care să se atragă atenția conducerilor asupra acestei situații și a necesității efectuării unei verificări mai amănunțite a solicitărilor transmise spre decont.
La finalul dezbaterilor, consilierii locali participanți la ședință au considerat că propunerea făcută de secretarul general al orașului este cea mai bună și pentru a nu „bloca” situația, astfel încât niciun angajat al instituțiilor de învățământ să nu primească sumele pentru decontul navetei, au decis să voteze pentru proiectul de hotărâre, reglementarea pe viitor a acestei probleme urmând a fi abordată și în funcție de răspunsurile primite de la instituțiile de învățământ. (Consilierul local Gheorghe Farcaș s-a abținut de la vot pentru acest proiect de hotărâre, aceasta fiind opțiunea sa și la celelalte inițiative de acest fel supuse adoptării în ultimii ani.)