Articol
Alifia de gălbenele ajută în ulcere varicoase, care nu se vindecă, arsuri şi degerături. În leucoree, se fac spălături vaginale. Pentru eczeme, picioare crăpate, cruste din nas se foloseşte alifie de gălbenele. În cazul escarelor, se pun comprese diluate cu apă fiartă în amestec cu tinctură de gălbenele. Aceleaşi comprese sunt eficiente în caz de contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceraţii purulente, chiar de natură canceroasă. Ceaiul de gălbenele se indică chiar şi în boala canceroasă, a se bea o perioadă îndelungată, atunci când nu se mai poate interveni chirurgical. Sucul tulpinelor proaspete se recomandă în eczeme, negi şi scabie (râie). Pentru întărirea vederii se fac zilnic băi de ochi, cu gălbenele.
Tinctura se prepară dintr-un pumn de flori de gălbenele, care se introduce într-un litru de ţuică. Se lasă la soare două săptămâni şi apoi se filtrează.
Alifia se prepară din 500 g grăsime de porc, care se incinge pe foc şi în care s-au introdus două mâini de gălbenele – tulpină şi flori tăiate mărunt, care se lasă puţin să se înfierbinte şi se amestecă bine cu o lingură de lemn până face spumă. Se acoperă. Se lasă de seara până dimineaţa. Se încălzeşte din nou conţinutul, se filtrează prin tifon şi se pune în cutiuţe. Pentru a avea un miros mai plăcut, se pot introduce câteva picături de ulei de levandă.