Frica, speranța și teoria conspirației, temele dialogului adolescenților cu actorii, la Teatrul „Gong”

Acasa >

Articol

Teatrul „Gong” aduce pe scenă un spectacol care tratează o temă actuală: propagarea știrilor false, instrumentele digitale și frica, adolescenții fiind invitați la o discuție liberă cu actorii.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Textul pune accent pe un fenomen social care a crescut în ultima vreme, având o miză educațională puternică: paranoia, teoria conspirației și delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul. La finalul reprezentației, spectatorii sunt invitați la o discuție liberă cu actorii și psihologul Cristina Ösz, specializată în lucrul cu adolescenții.

„„Dovedește – o poveste virală”, în regia lui Eugen Jebeleanu, pune în scenă povestea a doi tineri, Célia și Théo, dintr-o școală de provincie, care se îmbolnăvesc în aceeași perioadă în care epidemia Zika izbucnește în Brazilia. Izolați în camerele lor din cămin, ei nu suferă de altceva decât de niște neplăceri gastrointestinale sezoniere, care le „aduce iarna prin burtă”. Dar aceste neplăceri, combinate cu lipsa de ocupație, sunt motive suficiente pentru cei doi tineri ca să născocească o adevărată teorie a complotului. Astfel, din Google pe YouTube, de pe Insta pe TikTok, o adevărată conspirație se naște, iar noua lor profesoară, Doamna Albanne, o femeie tristă, palidă, cu niște „cearcăne verzi” neverosimile, le-ar fi transmis un virus cu complicitatea noului laborator care tocmai s-a instalat în zonă. Și care „a plantat” virusul în „dulapul cel mare” din laboratorul de biologie”, au transmis reprezentanții Teatrului „Gong”.

„„Dovedește. O poveste virală” ne privește. E despre noi, despre azi, în plină pandemie, cu frici, speranțe dar e și despre ideile nefondate ce duc la o criză colectivă a suspiciunii date de dificultatea de înțelegere a unei situații care ne depășește. De aici se trage paranoia, teoria conspirației și delirul produs de fluxul dens de fake news care ne bântuie la tot pasul. Mi-am dorit să aduc în discuție prin acest spectacol pentru publicul tânăr pericolul lipsei de discernământ, riscul căderii în gândiri complotiste și daunele unor fapte abuzive cum ar fi judecata unor persoane nevinovate spre a găsi un țap ispășitor”, a declarat Eugen Jebeleanu.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Spectacolul va avea loc joi, 23 ianuarie, de la ora 18:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong”.

Sursa foto: facebook Teatrul „Gong”

(I.D.)

17 ianuarie 2025 la 07:33

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Nedeia Dicu
acum 10 minute
Obiceiuri și tradiții la români, în ziua de Paști
Poporul român are multe tradiții pe care le-a moștenit din moși strămoși și pe care le păstrează cu...
Cultura
3 min de citit
acum 2 ore
Video: Șoseaua Alba Iulia, mai „tânără” cu 46 de ani. Atunci și acum
Șoseaua Alba Iulia este una dintre cele mai importante și mai circulate artere ale Sibiului. Ca multe alte...
Actualitate
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 15 ore
„Primăvara în joc și cântec” – spectacol folcloric la casa de Cultură Avrig
Vineri, 25 aprilie, începând cu ora 18, Casa de Cultură a orașului Avrig va găzdui Spectacolul Folcloric Extraordinar...
Cultura
1 min de citit
Autor Dan FRÂNCU
acum 23 ore
Spectacol de Paști, la Arpașu de Jos
Luni, 21 aprilie, începând cu ora 17, la Casa de Cultură din Arpașu de Jos se va desfășura...
Cultura
1 min de citit