Articol
– ES Giles Matthew Portman, ambasadorul britanic în România, s-a aflat printre invitații ce au tăiat panglica inaugurală –
Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, George Enescu, Giuseppe Verdi, Edward Elgar, Ciprian Porumbescu și Andre Rieu sunt doar câteva dintre numele unor faimoși compozitori și dirijori de muzică clasică purtate și de o parte a camerelor celui mai nou Hotel de Gheață construit la Bâlea Lac.
Ineditul obiectiv edificat în Munții Făgăraș din Carpații României, la peste 2.000 de metri altitudine în căldarea glaciară a lacului Bâlea, a fost inaugurat oficial în prezența ambasadorului în România a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Excelența Sa Giles Matthew Portman, participarea diplomatului britanic la acest eveniment fiind considerată de responsabilii proiectului „Hotel of Ice Bâlea Lac” o dovadă de susținere a dezvoltării turismului românesc.
Chiar dacă a reprezentat mai mult un eveniment simbolic, deoarece Hotelul de Gheață Bâlea Lac a fost deschis pentru vizitare și găzduirea oaspeților încă din ultima decadă a lunii decembrie 2024, festivitatea ce a marcat inaugurarea oficială a acestui obiectiv a fost tratată, și de această dată, cu o importanță deosebită, iar participarea unui diplomat de rang înalt (și a altor invitați și colaboratori importanți) la acest moment a reprezentat un element cu adevărat remarcabil. De altfel, întreaga organizare a evenimentului inaugural s-a încadrat în tiparul acțiunilor similare din sezoanele anterioare, când invitați de onoare au fost alți diplomați străini ce activează în țara noastră, foști mari sportivi ai României, artiști din diverse domenii de activitate, reprezentanți ai clasei politice ori din domeniul administrației publice centrale sau locale.
O experiență deosebită…
După ce a acceptat să fie, alături de Arnold Gunter Klingeis (managerul proiectului), unul dintre cei ce a tăiat panglica inaugurală a Hotelului de Gheață Bâlea Lac, ES Giles Matthew Portman a efectuat un tur al ineditului obiectiv și a dorit să facă o scurtă drumeție în zonă. Ambasadorul britanic s-a arătat foarte încântat de cele văzute la Bâlea Lac, a mărturisit că a fost pentru prima dată într-o vizită la un hotel de gheață și a avut doar cuvinte de laudă pentru întregul complex, ideea amenajării acestuia și ospitalitatea deosebită arătată de gazde. Mai mult, oaspetele ne-a mărturisit că întreaga regiune l-a impresionat prin frumusețea naturală, obiceiuri, tradiții, bogăția culturală, istorică și oamenii întâlniți, astfel că își dorește să revină aici, chiar și dacă nu va fi în calitate oficială.
„Prezența importantului diplomat britanic la acest eveniment a reprezentat o mare onoare pentru noi și în același timp, un semnal foarte valoros de susținere a inițiativelor de dezvoltare și promovare a turismului românesc și a serviciilor conexe acestuia. De asemenea, suntem bucuroși că reușim, an de an, să ne situăm printre societățile comerciale care încearcă să aducă inovație, noutăți și un plus de calitate în serviciile turistice oferite. Mai mult ca sigur și acest sezon va fi unul deosebit de important pentru noi și vom încerca să oferim tuturor oaspeților ce aleg să viziteze sau să beneficieze de serviciile singurului Hotel de Gheață din Europa de Sud – Est, o experiență cu adevărat deosebită”, a precizat, la rândul său, Arnold Gunter Klingeis, managerul Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice – Bâlea Lac”.
Hotelul de Gheață – Muzica Clasică
Cel de-al 18-lea Hotel de Gheață a fost deschis pentru vizitare și găzduirea oaspeților în 22 decembrie 2024, până în prezent fiind vizitat de câteva sute de turiști, români și străini.
Construcția obiectivului a durat aproximativ cinci săptămâni, tema Proiectului de Marketing Turistic „Hotel of Ice – Bâlea Lac” este Muzica Clasică, fiecare din cele 11 camere (trei camere cu trei locuri și opt camere duble) purtând numele unui compozitor sau dirijor reprezentativ pentru acest domeniu. Hotelul dispune, de asemenea, de un Ice Bar și un restaurant, unde pot fi servite băuturi și preparate culinare din cele mai diverse, adaptate sau nu mediului hibernal.
Echipa condusă de sculptorul Eugen Petri a lucrat la realizarea decorului interior, fiecare încăpere fiind înfrumusețată cu sculpturi și „tablouri în basorelief” inspirate din tema de acest sezon a proiectului.
Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac este construit din „cărămizi” extrase din calota de gheață a lacului Bâlea și zăpadă bătătorită și întărită cu apă, lăsate la înghețat.
Paturile din camere au structura de gheață, peste care e amplasată un grătar de lemn, saltea clasică și lenjerie cu pături, saci de dormit și blănuri de oaie, care se asigure confortul termic.
Barul din incinta Hotelului de Gheață are, de asemenea, mese și scaune din gheață iar lucrătorii de aici oferă doritorilor atât băuturi reci, cât și băuturi calde (ceai, cafea, vin cald etc).