Articol
Sibienii au obținut o victorie extrem de prețioasă cu una dintre echipele care se bat la titlu (și) anul acesta și revin pe loc de play-off. După o primă repriză încheiată cu scor alb, s-a marcat de trei ori în primul sfert de oră de după pauză, iar pe final reduta ”alb-roșiilor” a rezistat cu brio.
Cele două echipe au lăsat garda jos încă din debutul întâlnirii și Danciu a țâșnit pe contraatac, dar a ales să șuteze, din interiorul careului, la prima bară, în loc să scoată în fața porții, pentru Mitriță, trimițând alături ('2).
La celelalte buturi, Baba Alhassan n-avea cum să-l învingă pe Popescu cu bolta din marginea careului mare ('4).
Butean s-a apărat bine la Mitriță și a blocat șutul (9), apoi Jipa și-a încercat șutul, de pe la 25 de metri, dar a trimis pe centrul porții și Laurențiu Popescu n-a avut niciun fel de emoții ('13).
Oltenii au cerut corner la o fază în care Ivan i-a așezat mingea pentru șutui lui Mitriță, din marginea careului de 16 metri, dar ”centralul” Cătălin Popa a dictat repunere din 6 metri ('19).
Mult mai periculos a fost Gabi Iancu, la o lovitură liberă de la 25 de metri, mingea șutată de acesta fiind deviată puțin peste transversală de Andrei Ivan, din zid ('22). Cornerul l-a executat Balaure, ca de obicei, pe bara a doua, cu mult efect, de unde Paraschiv a reluat în plasa laterală ('23).
Tot cu efect a centrat și Mitriță, tot pe bara a doua, dar din acțiune, Alexandru Crețu a apărut în marcaj cu Baba Alhassan, dar tot ce-a reușit a fost să-l faulteze pe ghanez ('26).
Atacurile la poarta sibienilor au căpătat intensitate și Roguljic a pendulat în marginea careului mare, dar a șutat în blocaj ('28), apoi Mitriță a avansat pe stânga și l-a găsit singur-singurel pe 6 metri, pe Andrei Ivan, Căbuz a respins în față, tot până la Ivan, care a mai reluat o dată spre poartă dar șinde data aceasta portarul lui Hermannstadt și-a salvat echipa ('29).
Replica a venit de pe capul lui Valerică Găman, în urma unui corner, dar fundașul a trimis peste transversală, cu capul ('34).
De cealaltă parte, Andrei Ivan a prins cadrul porții, din centrarea lui Căpățână, dar a trimis fix în brațele lui Căbuz ('38).
Repriza a fost închisă de șutul lui Gabi Iancu, printre picioarele lui Da Silva, însă pe centrul porții și Popescu a reținut ('45+1).
Trei goluri într-un sfert de oră, după pauză
Golgeterul Sibiului, Daniel Paraschiv, putea debloca tabela la câteva zeci de secunde de la reluare, când l-a fentat pe Da Silva și a scăpat singur spre poarta lui Popescu, la diagonala lungă a lui Butean, dar a trimis peste transversală ('46).
Din a doua încercare, sibienilor le-a ieșit pasiența. Balaure a pasat în lateral, Baba Alhassan a lăsat pentru Gabi Iancu, iar decarul a făcut câțiva pași și l-a executat pe ”spectatorul” Laurențiu Popescu cu un șut de pe la 21-22 de metri ('51).
Încă se mai bucurau jucătorii lui Măldărășanu când Ivan a avansat pe stânga și i-a pasat lui Mitriță, a urmat un-doi-ul cu Konjic și șutul din unghi, pe sub Căbuz, iar tabela se modifica din nou ('52).
Oroian a readus sărbătoarea în tribunele ”Municipalului” după o fază ca la carte. Gabi Iancu a schimbat partea, Balaure a băgat mingea în careu, iar ”Ace” Oroian a reluat în plasă din dreptul punctului cu var ('61).
Impulsionat de interesul Rapidului și al FCSB-ului, Baba Alhassan a încercat să puncteze spectaculos, din ”foarfecă”, dar reluarea ghanezului, din apropiere, n-a fost cea mai fericită ('69).
Baba Alhassan a trecut apoi la serviciu și a inventat o pasă printre doi adversari pentru Paraschiv, dar atacantul l-a luat la țintă pe Popescu, foarte bine ieșit dintre buturi ('72).
Defensivă betonată
Odată cu trecerea minutelor, Măldărășanu a mutat defensiv, încercând să securizeze victoria. Mai întâi a intrat Florin Bejan în centrul defensivei, între Găman și Ionuț Stoica, apoi Baba Alhassan – accidentat – i-a lăsat locul lui Antoche, un alt fundaș central de profesie, iar oltenii n-au mai găsit minute bune culoarele spre poarta lui Căbuz, chiar dacă bulgarul Petev împrospătase ofensiva cu Baiaram, Markovic și Ișfan.
De-abia pe final Mitriță a prins un șut din marginea careului mare, dar a trimis mult prea înalt ('89).
Prelungirile au fost multmai intense. Mai întâi Căbuz le-a dat emoții sibienilor, ratând intervenția în marginea careului mare, dar Ișfan n-a profitat de situație ('90+5). Apoi Markovic l-a mai remarcat o dată pe Căbuz, iar Ionuț Stoica l-a blocat pe Ișfan ('90+6).
Bucuroiu putea închide meciul în al optulea minut al prelungirilor, dar pesemne s-a speriat de oportunitatea a avută, s-a precipitat și n-a prins cadrul porții lui Popescu.
În cele din urmă, sibienii au rezolvat cu brio prima ”ecuație” dintr-o serie de trei extrem de grele, pe final de an. Urmează deplasarea pe ”Arena Națională”, pentru duelul cu (probabil) viitoarea echipă a lui Baba Albassan, apoi la Sibiu revine deținătoarea Cupei, Sepsi OSK.
FC Hermannstadt revine pe loc de play-off (5) și are acum 28 de puncte, dar lucrurile s-ar mai putea schimba până la finalul etapei.
FC HERMANNSTADT: Căbuz – Oroian (Medina '87), Găman, I. Stoica, Butean – Balaure (Biceanu '74), Murgia, Alhassan (Antoche '78), Jipa (Bucuroiu '86) – G. Iancu (Bejan '74), D. Paraschiv. Antrenor: Marius Măldărăşanu.
UNIVERSITATEA: L. Popescu – Căpăţînă, A. Creţu, R. Silva, Bancu – Kurtic, Danciu (Baiaram '56) – Roguljic, Mitriţă, A. Ivan (Isfan '59) – Koljic (Markovic '69). Antrenor: Ivaylo Petev.