Articol
Sunt în toi căutările febrile pentru procurarea celui mai potrivit simbol al primăverii. Bărbații au misiune grea în aceste zile, pentru că vineri vor dori să le ofere doamnelor și domnișoarelor din preajma lor, cel mai frumos mărțișor. Alegerea micuțului vestitor al primăverii nu e tocmai ușoară, deoarece comercianții din centrul Sibiului și nu numai, au o ofertă variată.
Trifoiul cu patru foi sau coșarul nu mai sunt ”vedetele” de pe tarabele cu mărțișoare, așa cum se întâmpla în urmă cu mulți ani. Obiectele hand made, din sticlă, din argint, din piele sau din materiale reciclabile constituie oferta din acest an.
De la 3 lei, la 350
Prețurile mărțișoarelor comercializate în acest an sunt pentru toate categoriile sociale. Cel mai ieftin mărțișor costă 3 lei, cel mai mare preț afișat pe tarabele din centrul Sibiului fiind de 350 de lei pentru un set din argint. Trifoiul cu patru foi, simbolul norocului, poate fi cumpărat cu 5 lei, fiind confecționat din plastic sau dintr-un metal subțire. Obiectele hand made, confecționate inclusiv din materiale reciclabile costă, în general, între 6 și 15 lei, dar piesele deosebite ajung și la 40 de lei. Un mărțișor sub formă de elefant, confecționat din sticlă, costă 50 de lei, iar unul sub formă de ghiocel, 25 de lei. Mulți dintre cei ce comercializează mărțișoare sunt și producători, așa că oferă detalii despre procesul tehnologic prin care au trecut obiectele expuse. Mărțișoarele pot fi înlocuite și cu bijuterii din argint, care costă între 80 și 120 de lei, pentru cei cu dare de mână existând și oferta seturilor vândute la 250 sau 350 de lei.
Cumperi mai multe, plătești mai puțin
De la mărțișoarele simple, până la cele sofisticate, obiectele ce vestesc sosirea primăverii expuse pe tarabele din centrul orașului pot satisface gusturile și nevoile tuturor clienților. În timp ce unii studiază răbdători toate exponatele, alții vor să încheie cât mai repede misiunea cumpărării mărțișoarelor. Pentru cei ce achiziționează mai multe piese, unii comercianți oferă și reduceri. Aceștia spun că mărțișoarele nu le aduc câștiguri mari, deoarece costurile de producție și celelalte cheltuieli sunt destul de mari, lor adăugându-li-se și munca meticuloasă.