FOTO: "Balanţa" a reapărut la Sibiu, prin expoziţia de cântare şi fotografii de la Şura Culturală din Guşteriţa

Acasa >

Articol

O iniţiativă care a fost la început mai mult o încecrare de a aminti cumva de faptul că a existat la Sibiu, de peste 100 de ani, singura fabrică de cântare din România, Hess-Balanţa, a devenit o realitate care a depăşit cu mult cele mai optimiste pronosticuri. Şi mai ales, a dovedit că aproape din nimic s-a reuşit un început bun care poate continua oricând cu ceva mai consistent şi mai bogat. Trebuie doar să se adune nişte oameni inimoşi care, în numele unui trecut comun care trebuie redat pentru că prea mulţi vor să-l uite, plus un om care să gestioneze, centralizeze şi să coordoneze totul. Omul a fost – şi este – preotul Alexandru Ioniţă cel care a reuşit ca prin "apel public" pe reţelele de socializare să realizeze ceea ce nu s-a reuşit în locuri cu "firmă" mai lucioasă şi cu posibilităţi financiare la care doar poţi visa: "reapariţia" cumva, a fabricii "Balanţa", fostă "Hess", din ruinele uitării şi abandonului. OK, acum fizicm pe locul fabricii este un mall, magazine, parcări şi nişte "imobiliare". 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Cum mai rar vezi la Sibiu şi în România, a fost o mobilizare exemplară. Oamenii au adus cântare vechi, care zăceau uitate prin cămări şi şoproane, deşi în alte părţi ar fi fost exponate de muzeu. Aşa s-a născut "patrimoniul" de exponate: 40 de cântare, de la cele realizate de Uzinele Hess în perioada interbelică, la cântarele realizate de Uzinele, ultetrior Întreprinderea "Balanţa". Sunt chiar produse făcute pe ultimele sute de metri, la "noua" S. C. "Balanţa". S.A, în anii '90. La aceasta se adaugă atelierele de restaurare coodronate de Teodor Dogaru, plus o expoziţie de peste 50 de imagini mai vechi sau mai noi cu ceea ce a fost "Balanţa" şi viaţa de fabrică.    

Este vorba de seria de evenimente ce au avut loc duminică la Şura Culturală din Guşteriţa. Începutul a fost dat la ora 12, cu expoziţia "Parada cântarelor HESS-BALANȚA", în care vizitatorii au putut vedea pe viu, cântare şi balanţe realizate în celebra fabrică sibiană, multe dintre modele considerate pierdute. De la ora 15, s-a continuat cu atelierele de restaurare a cântarelor Balanţa, unde restauratori au fost câţiva tineri (şi chiar foarte tineri) entuziasmaţi de munca ce o făceau. A urmat, de la ora 18, o "sesiune" de "Amintiri din fabrica BALANȚA", udne protagonişti au fost foşti balanţişti, de la meseriaşi la componenţi ai conducerii, care au readus în actualitate istoria acestei fabrici unice în România. Şi nu în ultimul rând, am avut aici o expoziție foto cu imagini vechi şi noi, care prezentau sau momente din viaţa angajaţilor, sau fabrica, aşa cum era ea pe vremea când era. 

"Vă salutăm pe toţi din curtea şi de pe terasa Şurii Culturale, care astăzi adăposteşte prima expoziţie cu cântare produse de fosta fabrică "Balanţa" (şi iniţial, "Hess"). Suntem bucuroşi de ecoul pe care deja îl are expoziţia, că în trei-patru ore au venit mulţi oameni care au lucrat la fabrică sau oameni acre au cunoscut fabruca şi au vrut să vadă produsele. Surpriza mare a fost că oamenii care alu lucrat la fabrică şi au produs un anumit cântar, au descoperit aici multe alte modele pe care nu ştiau nici ei că au fost produse de "Balanţa"; nu le-au văzut niciodată cu ochii lor şi avem deja o colecţie frumoasă, avemd eja un spaţiu în care o să aşezăm o parte din cântare în expoziţie, şi mai şi căutăm uns paţiu nou pentru multele cântare şi pentrua ctivităţile pe care vrem să le organizăm cu copii şi nu numai copii, cu restaurare de cântare şi cu domeniul tehnic legat de cânatre", ne-a declarat preotul Alexandru Ioniţă, organizatorul evenimentului.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

E clar că ceea ce se petrece la Guşteriţa nu se va opri aici. Munca va continua, pentru că este abia începutul. Oricum duminică, la Guşteriţa, s-a demonstrat că o mână de oameni pasionaţi şi implicaţi pot face treabă bună cu mijloace puţine. Povestea recuperării Balanţei şi, începând cu ea, a istoriei industriale a Sibiului va continua. 

Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image Custom Image

Autor
07 aprilie 2024 la 20:21

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Dumitru CHISELIȚĂ
acum 4 ore
Noaptea în care a răsunat “Hristos a Înviat” (şi) la biserica de pe Mihai Viteazu
Sărbătoarea Învierii, ca orice sărbătoare a creştinătăţii, este, în desfăşurarea ei, aceeaşi. Nu e ceva diferit de la...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 23 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 1 zi
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit