FOTO: Am trecut pe Podul Gării să văd cum e să mergi pe el după renovare

Acasa >

Articol

Pod vechi, pod nou

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Podul Gării a fost inaugurat pe 22 decembrie 1912 pentru ca circulaţia de atunci să nu se mai blocheze în zona gării, care era în plină dezvoltare. A fost (şi este?) pretext pentru ne-electrificarea căii ferate în zona Sibiului. Podul vechi a rezistat aproape 100 de ani, fiind demolat şi reconstruit la mjlocul anilor 2000, pentru a face faţă traficului tot mai greu al Căii Guşteriţei. Anul acesta a intrat din nou în reparaţii. Lucrările au debutat pe 5 august iar circulaţia a fost întreruptă complet pe 7 august, ora 9.

"Acestea includ decopertarea completă a podului până la placa de beton, refacerea hidroizolației și a rosturilor de dilatație, a îmbrăcăminții asfaltice pe carosabil și trotuare, crearea canalizației de telecomunicații și refacerea canalizării pluviale, precum și înlocuirea parapetelor pietonale și modernizarea scărilor care fac legătura cu zona Gării Sibiu", transmitea, atunci, comunicatul Primăriei Sibiu. Lucrările erau planificate să dureze trei luni şi deocamdată ele se află în grafic, deoarece, de vineri, 4 octombrie, "s-a dat drumul" la circulaţie pe pod. De luni, 7 octombrie, şi autobuzele care au avut traseele deviate din cauza întreruperii circulaţiei pe pod au revenit la parcursul (şi programul) normal. Încă o lună de acum încolo mai sunt planificate alte lucrări: amenajarea trotuarelor, înlocuirea parapetelor, iluminat nou, reparaţia scărilor care coboară spre gară şi str. Dorobanţilor. Sub pod se va lucra la zonele de parcare și la pista de biciclete de la mall. Va fi şi aici un nou sistem de iluminat public şi aici, plus că se va face o rețea de canalizare pluvială.Dar, până atunci, s-a dat drumul la circulaţie şi am fost să vedem cum stăm şi cum se umblă pe noul şi (încă) nefinalizatul pod al Gării. Am ales două variante de parcurgere a podului. Cea clasică, pe jos şi cea pe roţi, cu autobuzul, că ăla n-are nici maşină nici permis, aşa cum m-a comentat un amărât odată.

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Podul Gării, pe jos. Merge, dar mai e de lucru

Ca imagine generală, se vede clar că nu e gata şi că mai e de lucru. Panouri avertizoare, indicator de "şantier în lucru", bannere cu firmele participante la lucrări, muncitori, miros de beton "proaspăt", capace clămpănind în şuruburi şi o circulaţie destul de lejeră pentru acea oră (12-13). Ca pieton, poţi circula, deocamdată doar pe o parte, cea dinspre mall, cealaltă fiind încă şantier. Noutatea, tot ca pieton, este "protecţia" dinspre carosabil: două rânduri de balustrade prinse de stâlpi din metal care, dacă nu eşti obişnuit, îţi dă o senzaţie de înghesuială, deşi nu e (de şi e de fapt, dar atât e trotuarul, nici înainte nu era mai breaz). Mai este şi "gardul" de protecţie pe care sunt bannerele-reclamă în zona balustradei, cea veche, a podului, care şi ea e într-un loc lovită dar nu asta-i prolema, că oricum va fi înlocuită. Pe jos este betonat, rosturile de dilataţie ale podului fiind acoperite cu folii de cauciuc. Am remarcat lipsa completă a corpurilor de iluminat, nu ştiu cum se va circula noaptea pe acolo până la instalarea altora noi. Probabil romantic. Oricum, "prinderile" lâmpilor sunt libere şi în aşteptare. Scările sunt impracticabile din simplul motiv că ambele sunt pe partea unde încă se lucrează. Deci ca să vii din gară spre Lazaret, trebuie ori să treci clasicul gard pe Gării, ori să mergi până unde începe podul, la mall, ca apoi să te întorci PE pod. Peisajul este cel clasic: mallul nou-templul puberilor, vederea spre depou, munţii, blocurile din Vasile Aaron, rămăşiţele IPL-ului şi începutul cartierului, cu casele de pe Nicovalei şi fostul magazin de textile. Şi uite că ai trecut podul Gării.

 

Podul Gării, din autobuz. Se merge lin, că e nou

Dac[ alţii au stat vineri să de dea 4 3 2 1 0 start la deschiderea traficului pe pod, eu am aşteptat momentul nefestiv (e mai sincer şi mai natural) al traversării Podului Gării pe roţi.

Am prins şi o oră în care aflarea în terabă în trafic era minimă, deci nu erau maşini în plus, chiar dacă una era să intre în autobuz de grăbit ce-i era şoferul, asta fiind pe la Piaţa Aurel Vlaicu. După ce am parcurs podul pe jos, am stat să-l traversez (cu 12-le). Staţia "nouă" de pe Guşteriţei, de la complex, era populată şi ea după două luni de pustiire, dar decorul din jurul ei era destul de dezordonat. Panouri, grămezi de material pe care nu l-am putut defini, tuburi, o cisternă din plastic cu apă, o cupă de mini-excavator. În 5 minute a venit şi autobuzul. Destul de înghesuit, ora e la care elevii vin acasă cu orice altceva decât autobuzul de elevi. Podul este trecut fără piedici şi hopuri, deci s-a lucrat bine zic eu. Întrebarea este cât va rezista aşa. Deocamdată e OK.

Despre cum este Podul Gării cel nou şi renovat, vom mai vorbi dipă finalizarea lucrărilor, când va fi ea. Poate chiar peste o lună, cum s-a promis.

Autor
10 octombrie 2024 la 10:42

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 17 ore
”Călăreții roșii” au câștigat amicalul cu liderul Ligii a IV-a, FC Inter
Echipa din Șelimbăr s-a impus, vineri, la Cisnădie, pe Stadionul ”Măgura”, cu 5-1 în fața ocupantei primului loc...
Actualitate
2 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 19 ore
Doar o jumătate de cadou pentru Măldărășanu la împlinirea a 50 de ani. FC Hermannstadt a remizat la Ovidiu, cu Farul
Echipa sibiană a terminat la egalitate, sâmbătă, pe terenul Farului, ratând posibilitatea de a reveni pe primul loc...
Actualitate
5 min de citit
acum 1 zi
Video: Vinerea mare la biserica de pe Mihai Viteazu
Trecerea pe sub Sfântul Epitaf la slujba Prohodului din Vinerea Mare, biserica cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 zi
Anunț important din partea Muzeului ASTRA privind accesul la Slujba de Înviere
Credincioșii care doresc să participe la Slujba de Înviere de la Biserica din Bezded, din cadrul Muzeului ASTRA...
Actualitate
1 min de citit