Focus in the Park, o revenire. Arta de a te contrazice: finanţezi cu bani evenimente "nonprofit" la care se dau bani?

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

La Sibiu ne-am cam obişnuit cu laudele necondiţionate 

Sibiul e un oraş în care, aparent, totul este perfect, toate evenimentele sunt fenomenale şi orice concert este la fel de antologic ca Woodstock-ul. E o mostră de fiţă locală şi de mândrii de oraş mare ca suprafaţă, dar mic şi provicial ca mentalitate. Iar de la perioada Iohannis încoace, nimic nu mai e criticat, chiar dacă nu e în regulă, pentru că Sibiul e oraşul unic, perfect, cu evenimente unice şi perfecte, chiar dacă unele nu sunt unice, ca să nu mai vorbim de perfecţiune. 
Bineînţeles că mentalitatea mică de orăşel pe Cibin spune că dacă tu critici anumite aspecte, înseamnă că ai probleme personale cu organizatorii, că eşti pus de cineva pe bani, că vrei ca acel "ceva" să dispară de pe harta evenimentelor şi că eşti o peidică în calea "creşterii" culturii, reputaţiei şi a oraşului în sine. Inexact. Nu avem nimic cu ideea de festival, de eveniment, de "Focus", ci doar cu "in the Park" şi blocarea unei părţi a lui, a parcului, impactul ce îl are asupra naturii, vecinătatea cam apropiată rău cu zona locuită  şi decibelii în exces de la anumite ore ale serii.

Primăria şi arta de a te contrazice: finanţezi cu bani evenimente "nonprofit" la care se dau bani? 
 
Nu am observat prima oară, ci abia mai târziu (şi a mai fost observată de cititorii care ne-au comentat) că, în replica (destul de "deranjată", pare-se) oferită de Primăria Municipiului Sibiu, avem o problemă nelămurită rău spre bine. 
Deci, evenimentul "Focus in the Park" este finanţat cu 300.000 lei (maximum cât s-a dat anul acesta pe Agenda Culturală). Parcul Sub Arini este oferit GRATIS organizatorilor pentru zona necomercială, pentru că nu e piaţă mare, mică sau Huet în centru, iar organizatorilor li se permite să ceară bani pe bilet, în valoare de cât-o-fi-pe-seară. 
Primăria justifică acest drept gratuit de folosinţă a unei părţi de domeniu public invocând Hotărârea de Consiliu local 124/2024 prin care se aprobă finanțările "nerambursabile din fonduri publice alocate pentru proiectele culturale, nonprofit, (sl. ns.) de interes general", pentru Agenda Culturală 2024.
Pentru că, aşa cum spune legea, ""Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit" (Secţiunea 2, Art. 3, al. 4) din Legea Nr. 130/2005, "privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi
nonprofit de interes general. La fel, nu ne e clar, repetăm, dacă şi cât plătesc comercianţii care au închiriat spaţii în incinta teritoriului "Focus in the Park" şi dacă acasta se adaugă cumva la "profit". 
A, sau poate profitul ori alte beneficii care nu ţin de finanţare va fi folosit în scopuri umanitare dar s-a omis aceasta, din cauza unor omisiuni de PR? Rămâne de văzut. 
În altă ordine de idei, la întinderea de acum a Sibiului, Sub Ariniul este o zonă cât se poate de centrală a oraşului deci este cel puţin ciudat cum de interdicţia de a vinde bilete îşi pierde valabilitatea aici, de parcă ar fi vorba de Obor, Broscărie sau Sibiu Triaj.

Sub Arini nu e zonă protejată, dar are nevoie de protecţie

Am tot "săpat", pentru mine, pentru cei care m-au întrebat şi pentru Sibiu în general, să văd dacă Parcul Sub Arini este cumva arie naturală protejată, la fel ca Pădurea Dumbrava (care nu a fost "protejată" de un mini-ansamblu rezidenţial în zona Hilton-Camping, pentru că, nu-i aşa, aici e Sibiu). Nu, nu este, în general. Dar este singura zonă naturală mai consistentă din interiorul oraşului. Cu copacii ei, dintre care mulţi sunt chiar specii protejate deşi au fost cam rărite şi ele, că erau prea multe, cu vietăţile ei, cu ecosistemul ei, cât o fi sau o mai fi. Când parcul este cedat cu seninătate pentru evenimente zgomotoase, luminoase, cu invazie de populaţie, cu mirosuri de oricare, atunci deja îţi poţi băga picioarele în toate lozincile cu "verde" şi "sustenabil" emise pe parcursul unui an, poţi clasifica drept bancuri cu Bulă toate povestioarele biciclistice cu protejatul naturii, că tocmai s-a poluat U nu neaparat la modul "clasic") un loc natural în mijlocul unui oraş plin de praf, betoane, asfalturi şi vai de capul lui în materie de spaţii verzi. Plus că acel parc are în vecinătate la să zicem chiar câţiva zeci de metri de boxele scenei principale, locuinţe. Care probabil sunt pline de fani Delia, Subcarpaţi, dubstep sau Funkydrop şi sunt fericiţi că astfel ascultă gratis ceea ce alţii plătesc. Cum am mai spune, ecologie nu e doar colectare selectivă şi adunatul gunoiului de după. Apropo, balonul acela care, chiar dacă simpatic, era încălzit cu foc deschis de la butelie, era autorizat ISU, nu?  

Ca fapt divers, în ultimii 30şi de ani, administratorii parcului au contribuit, direct sau indirect, la dispariția sau distrugerea a peste 900 de arbori, specii rare. O spune pagina web "Cunoaşte natura din juurl tăum vezi aici. Plus de asta, în ultimii ani, majoritatea păsărilor care în mod natural trăiau acolo au dispărut, din cauza invaziei populaţiei umane şi a altor activităţi menite să distrugă şi ce a mai rămas din Sub Arini. 

Se cam aud decibelii prin oraş. Facem ceva?

Am tot primit, de când a început chestia din parc, dinverse mostre audio-video de cum se aude "Focus"-ul dincolo de graniţele Sub-Arinilor. De pe Poplăcii puteai cânta, joi, la unison cu Delia, "Da mamă sunt beată", că nu era problemă cu distingerea versurilor. Mai confuz, că era pe başi, se auzea de pe Oştirii. Aşa a fost joi, aşa a fost vineri, aşa a fost şi sâmbătă, mai ales, foarte interesant, sonorul bubuia în jurul sau după ora 22, de parcă atunci ar fi expirat o limită a volumului şi "era voie". 
Iar aceasta se petrece de fiecare dată când avem "evenimente" de agendă culturală în Sub arini, semn că, o dată, organizatorii nu se preocupă de detaliul acesta sonor (sau nu le pasă?) iar cei meniţi să verifice ori nu se bagă ori se fac că e în ordine, că dă mai bine. 

Comentariu: "Este atât de zgomotos că îl poţi auzi din toate cartierele vecine, nici nu îţi mai trebuie bilet. Cum era aia cu reglementarea zgomotului să nu perturbe fauna? Mda… Sigur cine s-a ocupat a făcut o treabă bună. "Toaletarea" copacilor era si ea în plan? (…) Cum se poate permite aşa ceva? În alte ţări parcurile sunt zone protejate

Răspuns la un comentariu

Cineva, normal, anonim, a sugerat într-un comentariu că noi ne-am lua de evenimentul acesta pentru că "cineva nu a avut bani de bilet anul ăsta". Păi nu eram intreesat/interesaţi de el nici când era gratis, aceasta referitor în principal la gusturile muzicale, nu la altceva. Referitor la alte remarci din puţul tastaturii, nu a pomenit nimeni că acolo s-ar consuma "substanţe", iar dacă prin absurd ar fi aşa ceva, e treaba poliţiei, că şi aşa văd că a reapărut prin parc. Ni se mai spune că "Asta e tot cultură, doar că pe altă parte… muzică". Chiar nu ştiam asta şi ar lua prea mult timp şi spaţiu să analizăm cultura din lineup-ul de acolo, dar, crede-ne, avem cunoştinţele şi logisica să o facem, la nevoie. În final, suntem îndemnaţi să cerem "și la Brukenthal sau la Astra" să ne lase să intrăm gratis. E clarc ăvorboitorul/vorbitoarea "de cultură" nu are vaga idee despre existenţa evenimentele de tip "Noaptea Muzeelor" unde paradoxal, se intră gratis. Probabil replica următoate va fi aia cu "bine că sunteţi voi deştepţi". 

Apropo, interesant mai e că mulţi din cei care ne-au contrat pe tema asta nu au trecut de nivelul citirii titlului dar comentau vehement, însă fără vreo legătură cu ce era în text, ceea ce era complet amuzant
La final, mulţumim aici cititorilor pentru opiniile şi atitudinea lor. În definitiv cei care conduc sau folosesc bani publici trebuie luaţi şi la întrebări, nu doar aplaudaţi inert, ca la Ceauşescu sau mai rău, ca la Sibiu.  

Oricum, în cazul tratat în articolele acestea, avem mai multe teme pentru acasă de rezolvat pe la Primăria Municipiului Sibiu. Abia aşteptăm răspunsurile.

Custom Image Custom Image Custom Image

PS:.Puteţi auzi câteva "mostre" despre felul cum se auzea "Focus in the Park" în zona Hipodromului (str. N. Iorga – Oştirii), luate în intervalul 23-25 august.

 

 

 

Autor
25 august 2024 la 20:02

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 7 ore
(ACTUALIZARE) Cei doi minori din Alțâna au fost găsiți în zona Troiței de lângă Șelimbăr!
În jurul orei 23:00, polițiștii sibieni au reușit depistarea celor doi copii, pe raza localității Șelimbăr, în zona...
Actualitate
1 min de citit
Autor Mihai POP
acum 8 ore
O giurgiveancă a câștigat Marele Premiu al Festivalului „Lucreția Ciobanu”
Cea de-a opta ediție a Festivalului - concurs „Lucreția Ciobanu” o are drept câștigătoare pe Alexandra Georgiana Pițu,...
Actualitate
2 min de citit
Autor b.o.n.
acum 8 ore
Doi minori din Alțâna au plecat după lemne de foc și nu s-au mai întors acasă! Amplă acțiune de căutare!
La nivelul IPJ Sibiu este în desfășurare o amplă acțiune de căutare a doi minori, ambii în vârstă...
Actualitate
2 min de citit
Autor Cosmin Rus
acum 10 ore
Turist polonez rănit în apropiere de Lacul Avrig
Salvamont Sibiu intervine pentru salvarea unui turist polonez care s-a rănit în timp ce se afla pe un...
Eveniment
2 min de citit