Articol
O cititoare din Sibiu, doamna M.C., ne-a rugat să-i dăm o mână de ajutor pentru a obţine de la Primăria Sibiu, mai concret de la Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, o copie a Avizului nr. 1 din 11.02.2022, semnată şi ştampilată de d-na arh. şef. dr. Ioana Urdea. De ce avea nevoie de un act legal semnat şi ştampilat? Pentru că iniţial, din nebăgare în seamă, din superficialitate sau din rea-credinţă (!?!) actul îi fusese eliberat fără semnătură şi fără ştampilă, fiind considerat de organul ierarhic superior ca fiind un act neoficial!?!
Şi începe calvarul, ne scrie doamna M.C. Zeci de drumuri la Primărie, audienţe, rugăminţi, reclamaţii, nimeni nu te bagă în seamă! Asta ca să nu mai spun că o serie de documente depuse la dosar, eliberate pe termen determinat, îşi pierdeau valabilitatea şi eram nevoită să o iau de la capăt cu obţinerea altora.
M-am convins, cu mare amărăciune, că dacă vrei să construieşti ceva în Sibiu, oraşul bunelor maniere şi capitală culturală europeană, respectând strict legea, ai puţine şanse să izbândeşti. Mai degrabă te îmbolnăveşti de nervi şi ori renunţi la tot, ori iei drumul pribegiei.
Şi asta pentru că nişte funcţionari, plătiţi de noi, să nu uităm! se fac că lucrează, sunt lipsiţi de orice empatie şi solicitudine faţă de doleanţele sibienilor şi par să se bucure gângav atunci când au ocazia, nimerită sau inventată, de a-ţi returna un dosar cică incomplet.
Am vrut să verificăm, cu mijloacele noastre de investigaţie, ce se întâmplă concret la Primăria Sibiu.
Marţi, 28 iunie a.c.
Aflu, după mesaje schimbate, că doamnele Astrid Fodor (primar) şi Corina Bokor (viceprimar) sunt plecate în străinătate câteva zile. Mai aflu că dl. secretar Dorin Nistor este internat în spital, dar, spre cinstea dumnealui, ne răspunde la mesaje şi ne promite că va vorbi la Serviciul Urbanism pentru elberarea actului doamnei M.C., semnat şi ştampilat.
Ştiindu-l suferind, nu l-am mai deranjat. Am făcut rost de câteva numere de telefon de la serviciile Primăriei. Şi încep să sun, la toate orele posibile (dar numai în timpul programului de lucru afişat), fără să-mi răspundă cineva! Vă puteţi închipui aşa ceva? Şi asta s-a întâmplat marţi, 28.06, miercuri, 29.06, joi, 30.06 şi vineri, 01.07. a.c.
Ştim şi noi zicala cu "când pisica nu-i acasă, joacă şoarecii…" dar este peste puterea noastră de înţelegere ca într-o instituţie publică nimeni să nu te bage în seamă timp de 4 zile!?
Ştim povestea. O să ni se spună că există la Primărie un Serviciu de relaţii cu publicul, dar aici pot ajunge fizic doar oamenii în putere, nu şi oamenii în vârstă, care pe căldurile astea sunt nevoiţi să folosească telefonul sau internetul pentru a dialoga cu autorităţile locale. Iar acest dialog este unul al surzilor, după cum am spus mai sus.
Ne-am aşteptat ca la telefoanele Primăriei să existe posibilitatea să laşi un mesaj verbal, să-ţi spui păsul, să ceri o consultanţă, un sfat, ceva, dar toate sună în gol şi apoi rămân mute!
Cine şi de ce se ascunde de cetăţenii Sibiului, în fond de contributorii la Bugetul local? Nu sunt oare, chiar aceştia, cei ce asigură salariile oamenilor din administraţia sibiană? Unde sunt respectul, atenţia, solicitudinea faţă de aceştia? Şi până când să mai rămână sibianul la cheremul unor funcţionari plictisiţi, aroganţi, răzbunători sau doar superficiali şi incompetenţi?
Dacă cineva, din Primărie sau de la Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului doreşte fotografii şi filme despre nenumăratele construcţii ilegale, hidoase sau kitcioase ridicate în Sibiu le punem cu plăcere la dispoziţie, dar vream şi explicaţii clare, legale, semnate şi ştampilate!
Sorin CRIVĂȚ