Articol
În cazul şoferului urmărit de pe Hula Bradului până la intrarea în Sibiu, acţiune în care s-a făcut uz şi de dispozitivul de oprire "spike", s-a acţionat "cu respectarea procedurilor specifice de lucru aplicabile în astfel de situații", au anunţat, marţi, poliţiştii sibieni, în cadrul unei conferințe de presă conduse de comisar șef de poliție Lucian Ioan Tarnu, adjunct al șefului IPJ Sibiu pe linie de ordine publică și poliție rutieră şi de șeful Serviciului Rutier, comisar șef de poliție Bogdan Maxim.
Filmul acţiunii, relatat de poliţişti
"În urma analizei efectuate cu privire la circumstanţele desfăşurării misiunii din data de 20 octombrie, pe Drumul Naţional 1, au fost constatate următoarele aspecte. La data în cauză, în jurul orelor 11, Centrul Operaţional din cadrul IPJ Sibiu a fost sesizat de către colegii din cadrul IPJ Braşov despre faptul că există indicii cu privire la deplasarea pe raza judeţului Sibiu a unui autoturism reclamat ca fiind sustras în aceeaşi dimineaţă de pe raza municipiului Făgăraş. Din informaţiile primite, la acel moment s-a concluzionat faptul că autoturismul în cauză s-ar deplasa pe Drumul Naţional 1, din direcţia Braşov înspre municipiul Sibiu, fără însă a fi indicate date cu privire la persoana aflată la volanul autoturismului”, a explicat Lucian Tarnu.
Acţiunea a debutat la ora 11:02, când un echipaj de poliţie rutieră a fost direcţionat pe DN 1 la km 294+300m, pe Hula Bradului, unde poliţiştii au identificat o zonă pentru oprirea autoturismului respectiv. După aproximativ cinci minute, la 11:07, autoturismul în cauză a fost văzut de poliţişti, care au observat că la volan se afla un tânăr singur în maşină.
"Poliţiştii au efectuat semnalul regulamentar de oprire, fără însă ca şoferul să se conformeze, motiv pentru care au pornit în urmărirea acestuia. În aceste condiţii, au fost anunţate rapid echipajele aflate pe traseul de deplasare al autoturismului, iar la o distanţă de aproximativ 2 km, respectiv la km. 296+200m, în apropierea sensului giratoriu din zona Punctului Control Veştem, poliţiştii rutieri au încercat să oprească FORŢAT autoturismul, prin folosirea dispozitivului "Spike". Din păcate, din cauza configuraţiei drumului public, dispozitivul a putut fi ocolit, şoferul cotinuându-şi astfel deplasarea spre municipiul Sibiu, urmărit de către poliţişti. La km 303+100m, în zona sensului giratoriu din intersecţia DN1 cu DJ 106D – Cisnădie, şoferul a intrat în coliziune uşoară cu alt autoturism, condus regulamentar, continuându-şi deplasarea spre municipiul Sibiu", mai precizează comisarul-şef Tarnu.
Urmărirea a continuat spre Sibiu, unde poliţia a format un alt dispozitiv, compus din poliţişti de la Biroul Rutier Sibiu şi Secţia 1 Poliţie Urbană Sibiu. "Primii ajunşi în zona de acces în municipiul Sibiu, respectiv în apropierea intersecţiei DN1 cu str. Mihai Viteazu din localitatea Şelimbăr, au fost reprezentanţii Biroului Rutier Sibiu. Aceştia, pentru a evita formarea unor coloane în staţionare la pătrunderea în intersecţie şi ocolirea echipajului de poliţie prin staţia de carburant din imediata apropiere, s-au deplasat la o distanţă de aproximativ 100 m după intersecţie spre Braşov şi au trecut cu dispozitivul de oprire forţată "spike", în mână, peste separatorul de sensuri din beton, pentru a se poziţiona în zona din spatele coloanei, după accesul în staţia de carburant.
Astfel, în jurul orei 11:18, la foarte scurt timp după ce a ajuns primul echipaj, au ajuns şi polițiștii de la Secţia 1 Poliţie Urbană Sibiu, care au poziționat autospeciala de poliţie pe breteaua de acces în intersecţia sensului giratoriu, tocmai pentru a evita posibilitatea de coliziune în traiect perpendicular şi a degaja circulaţia pe direcţia de deplasare a autoturismului urmărit", a mai transmis Lucian Tarnu. Acţiunea a continuat: "Imediat după ce poliţiştii au coborât din autospecială, şi în timp ce poliţiştii Biroului Rutier Sibiu se deplasau printre autovehiculele aflate pe benzile 1 şi 2 ale sensului de mers pentru a se poziţiona, autoturismul urmărit a ajuns în zonă. Din cauza vitezei şi aşa cum avea să se constate ulterior, din cauza lipsei de experienţă în conducere şi conducerea sub influenţa substanţelor psihoactive, în încercarea de a pătrunde printre cele două şiruri de autovehicule oprite în coloana formată în aşteptare pentru a intra în intersecţie, conducătorul auto a pierdu controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat în coliziune cu trei autoturisme, un al patrulea autoturism fiind avariat de bucăţi metalice rezultate din coliziunea celorlalte autovehicule.
Imediat după impact, autoturismul urmărit a mai rulat aproximativ 200 m, spre intersecția sensului giratoriu, unde şoferul a oprit, a abandonat autoturismul şi a părăsit locul accidentului în fugă, în direcţia localităţii Şelimbăr.
Acesta a fost prins în foarte scurt timp, pe o stradă din apropiere, din localitatea Şelimbăr, după care a fost sediul Serviciului Rutier, pentru lămurirea situaţiei şi aplicarea măsurilor legale conform competenţei".
S-a acţionat conform regulilor
Referitor la modul de acţiune al poliţiştilor în acest caz, IPJ Sibiu a precizat că "misiunea s-a desfășurat cu respectarea procedurilor specifice de lucru aplicabile în astfel de situații, în acțiunile derulate fiind implicați polițiști din cadrul Serviciului Rutier Sibiu, al Biroului Rutier Sibiu, precum și polițiști din cadrul Secției de Poliție Urbană Sibiu”. S-a mai precizat că misiunea a fost una contra-cronometru, derulată pe 10 kilometri, într-un timp foarte scurt, de aproximativ 10 – 11 minute de la reperarea autoturismului pe Hula Bradului până la accidentul produs la intrarea în municipiul Sibiu. "Considerăm important de menționat faptul că urmărirea autoturismului în cauză nu a fost una agresivă, obiectivul prioritar al polițiștilor fiind acela de a elimina sau minimiza consecințele unor eventuale evenimente neprevăzute, care ar fi putut avea consecințe dezastruoase pentru participanții la trafic. Totodată, așa cum am precizat și în alte rânduri, zona în care s-a produs accidentul rutier este una cu valori de trafic deosebit de ridicate, în orice moment al zilei, toate eforturile polițiștilor implicați în această misiune îndreptându-se spre protejarea integrității persoanelor, mai ales în condițiile în care, comportamentul în trafic al șoferului a generat suspiciuni că s-ar putea afla sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De altfel, rezultatele analizelor de laborator efectuate au confirmat prezența în organismul șoferului a unei substanțe psihoactive. Acest aspect, coroborat cu lipsa de experiență în conducere și imposibilitatea anticipării consecințelor faptelor sale au dus, din păcate, la producerea accidentului rutier, eveniment ale cărui urmări au fost reduse ca grad de pericol la adresa vieții tuturor participanților la trafic", au mai transmis poliţiştii sibieni.