Articol
Cortina Casei de Cultură „Ilarion Cocișiu” din Agnita s-a deschis, pe ritmurile Rarei Retișene, imnul hârtibăcenilor, pentru ce-a de a XXVIII-a ediție a Festivalului Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc
„Cânt și joc pe Hârtibaci”, festival menit să promoveze tinerii interpreți care bat la porțile succesului. Valoarea acestui festival concurs a fost confirmată prin faptul că toți laureații acestuia au devenit personalități reprezentative, cunoscute și îndrăgite pentru calitățile lor artistice.
Tineri din Ardeal, Muntenia și Moldova, au îmbrăcat frumoasele costume naționale reprezentative pentru zona etnofolclorică pe care o prezentau, au învățat cele mai frumoase cântece și au venit la Agnita să bată la porțile consacrării artistice. Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu” le-a deschis cu bucurie și le-a oferit șansa de a se afirma în fața unui juriu competent, condus de etnomuzicologul Eugenia Florea, avându-i alături pe Rodica Popa Comăniciu, Doina Părău, Marcel Părău și Traian Stoiță care au avut dificila sarcină să-i numească pe cei mai buni dintre cei buni.
Cu emoții și cu speranțe, în fața juriului și a publicului care i-au aplaudat, au prezentat câte două cântece tinerii soliști, Andrei Târziu din Alba-Iulia, reprezentând zona Văii Ampoiului, Ștefania Sălăgean din Reghin, reprezentând zona Mureșului Superior, Mădălina Popovici Carculea din Sibiu, reprezentând Valea Târnvelor, Raluca Bălășoiu din Vâlcea, reprezentând zona Romanați Olt,
Gabriela-Claudia Lupșa din Brașov, reprezentând Țara Bârsei, Andrei-Nicolae Chelba din Ploiești, reprezentând Valea Prahovei, Denisa Pârlăgeanu din Târgu-Jiu, reprezentând zona Gorjului, Daria Costea din Blaj, reprezentând zona Târnavelor, Petronela Popa din Suceava, reprezentând Bucovina, Adina Maria Drăghici din Sadu, reprezentând zona Sibiului, Denisa Tișe din Reghin reprezentând Valea Mureșului, Ștefania-Ioana Ilici din Câmpina, reprezentând Valea Prahovei și Crisian Bruda din Sibiu reprezentând Valea Hârtibaciului.
După ce juriul s-a retras pentru dificila misiune de a face un clasament, spectatorii au rămas să-i admire și să-i aplaude pe jucătorii și soliștii agnițeni, care le-au oferit bucuria unui minunat spectacol.
Le-au cucerit inimile prichindeii care învață primii pași de dans, apoi cei din ansamblul Hârtibaciul și Cununa cu suite de dansuri din Mărginime și de pe Valea Hârtibaciului pregătiți de profesorul Ioan Sârbu. La rândul lor s-au bucurat de aplauze jucătorii din grupul pregătit de profesorul coregraf Ionuț Mihăilă
Grupurile vocale de la Clubul Copiilor din Agnita și Florile Hârtibăcene pregătite de profesoara Doina Părău au încântat publicul cu frumoasele interpretări de cântece din toate zonele, dar mai ales de pe Valea Hârtibaciului și din Mărginimea Sibiului. Beneficiind de aceeași îndrumare, soliștii Paula Moldova, Dalia Moldovan, Alexia Jecan, David Țânț și Alexandru Stoica au avut bucuria să fie aplaudați pentru frumusețea cântecele interpretate.
O suită de jocuri populare de pe Valea Hârtibaciului prezentate de ansamblul Cununa au încheiat minunat prima parte a festivalului „Cânt și Joc pe Hârtibaci”
A doua parte a început cu toți concurenții în scenă, cărora doamna Doina Părău, managerul Casei de Cultură le-a înmânat câte o diplomă de participare, mulțumindu-le pentru prezența lor la concurs, apreciind calitatea interpretării. Emoțiile concurenților au crescut pe măsură ce au început să le fie înmânate premiile.
Raluca Bălășoiu din Vâlcea a primit premiul de popularitate, Ștefania Sălăgean din Mureș și Claudia Gabriela Lupșa din Brașov au primit mențiuni, Diana Tișe din Mureș a primit de la Traian Stoiță premiul acordat de CICPCT Cindrelul Junii Sibiu, Andrei-Nicolae Chelba din Prahova a obținut premiul III, Andrei Târziu din Alba premiul II iar Petronela Popa din Suceava premiul I.
Trofeul Festivalului a fost înmânat de președinta juriului, doamna Eugenia Florea, solistei Daria Costea din Alba-Iulia care a mai încântat odată publicul cu cele două frumoase cântece prezentate în concurs. Felicitând-o pe câștigătoarea trofeului, Eugenia Florea a felicitat și orchestra Ansamblului Profesionist Cindrelul Junii Sibiului, condusă de Dinescu Radu, pentru profesionalismul cu care au acompaniat concurenții.
După ce a realizat cu mult profesionalism prezentarea acestui important eveniment cultural, talentatul interpret de muzică populară Tin Vasilescu, membru al ansamblului Cununa din Agnita, a predat ștafeta prezentării mentorului său Traian Stoiță, solist de mare valoare și prezentator al Ansamblului Profesionist Junii Sibiului.
Exprimându-și bucuria de a fi din nou pe scena Casei de Cultură din Agnita, la Festivalul Concurs „Cânt și Joc pe Hârtibaci”, îndrăgitul artist a felicitat organizatorii acestui mare eveniment artistic din Agnita, capitala culturală a Văii Hârtibaciului și a invitat spectatorii să se bucure de jocurile populare prezentate de virtuoșii dansatori ai Ansamblului Profesionist Cindrelul Junii Sibiului.
Renumiții jucători au intrat în scenă pe ritmul Rarei din Retiș și au realizat momente de înaltă ținută artistică cu jocuri de pe Valea Hârtibaciului, Mărginimea Sibiului, jocuri bănățene și de pe Valea Mureșului.
Cu multe aprecieri a invitat în scenă pe laureații ai edițiilor anterioare ale festivalului, Ionela Răspop, Ioana Bogdan Roman, Claudia Mihăilă, Tin Vasilescu, Bogdan Boeriu și Dorinel Gavriluț Pârvani care au încântat publicul cu minunatele interpretări din bogatul lor repertoriu.
Publicul s-a bucurat de prezența la acest minunat spectacol a unor personalități de seamă al folclorului românesc, Maria Butilă, Gabriela Tuță, Rodica Popa Comăniciu, Zorica Savu și îndrăgitul agnițean Marcel Părău Brâncoveanu, unul din artizanii acestui eveniment cultural.
Gabriela Tuță, artista care înnobilează folclorul sibian, și-a încheiat repertoriul aducând un omagiu etnografului Ilarion Cocișiu, al cărui nume îl poartă Casa de Cultură din Agnita.
Spectacolul s-a încheiat cu o suită de jocuri de pe Valea Hârtibaciului jucată așa cum numai jucătorii de la Junii Sibiului o pot face și pentru care publicul i-a aplaudat cu generozitate.
Festivalul „Cânt și joc pe Hârtibaci” a fost organizat de Casa de Cultură „Ilarion Cocișiu”, Primăria și Consiliul Local al orașului Agnita, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu și susținerea CJPCPCT „Cindrelul Junii Sibiu”.
Viceprimarul orașului Agnita Paul Hârțoagă a dat citire mesajului transmis organizatorilor de către Primarul Alin-Ciprian Schiau-Gull:
„Dintre toate activitățile culturale, toate spectacolele din orașul Agnita, „Cânt și Joc pe Hârtibaci” ține cap de afiș.
Este de departe cel mai important eveniment cultural din orașul nostru, iar faptul că, de treizeci de ani, continuă, an de an, să ne încânte și să ne unească în Casa de Cultură a Orașului dovedește de fapt cât de mult îndrăgesc agnițenii acest spectacol și cât de mult s-a înrădăcinat acest eveniment în comunitatea noastră.
Mulțumesc organizatorilor și felicitări tuturor participanților. Ne-ați încântat cu vocile voastre, cu straiele voastre și cu talentul vostru.
Toți care am participat la acest eveniment suntem câștigători!
Bucuria, emoțiile și starea de bine pe care ni le transmite acest eveniment sunt greu de exprimat în cuvinte, iar participarea atâtor tineri la acest eveniment ne asigură că acest festival va dăinui vremii.
Domnule profesor Sârbu Ioan, domnule Marcel Părau Brâncoveanu, doamna director Doina Părău, aveți tot respectul comunității noastre pentru munca și dedicația dumneavoastră”.
I Bârsan