Articol
Locuitorii comunei Şeica Mare au avut bucuria de a petrece o zi minunată, cu un spectacol deosebit organizat de Consiliul Local şi Primăria comunei, împreună cu Casa de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita
S-a potrivit ca prima duminică după Paşti (Duminica Tomii) să fie în data de 1 Mai, sărbătoarea muncii şi a primăverii, iar locul ales să fie pe măsura acestui eveniment. Se spune că locul numit „Grădina Împărătesei” i-a aparţinut soţiei împăratului Franz Iosif, frumoasa Sisi, Elisabeta de Austria.
Înainte de spectacol, preotul Cristian-Dorin Frâncu, paroh al Bisericii „Sf. Ap. Petru şi Pavel din Şeica Mare, a rostit o rugăciune şi a binecuvântat acest eveniment.
Şuşa Nicolae, primarul comunei Şeica Mare, în calitate de gazdă, i-a salutat pe spectatorii prezenţi şi le-a mulţumit colegilor primari, membri ai asociaţiei, care au răspuns invitaţiei, şi prefectului Mircea-Dorin Creţu, prezent la acest eveniment
Primarul oraşului Agnita, Schiau-Gull Alin-Ciprian, preşedintele asociaţiei, a vorbit despre rolul acesteia în păstrarea şi promovarea tradiţiilor de pe Valea Hârtibaciului, a valorilor culturale ale zonei, Festivalul Hârtibăcenilor fiind unul din evenimentele realizate cu acest scop.
Prefectul judeţului Sibiu, Mircea-Dorin Creţu i-a felicitat pe organizatori subliniind rolul asociaţiei şi al membrilor acesteia pentru păstrarea şi punerea în valoare a jocurilor şi cântecelor specifice zonei.
Spectacolul a fost deschis de dansatorii Ansamblului „Florile Visei” din Şeica Mare în coregrafia lui Florin şi Aura Dragotă,al căror profesionalism şi-a pus amprenta pe frumuseţea interpretării jocurilor populare. Au dominat jocurile ficioreşti, dar n-au lipsit nici jienele şi învârtita de pe Târnave.
Prestaţia jucătorilor din Şeica Mare a fost susţinută de talentata Ioana Roxana Agârbiceanu, ale cărei origini sunt în comuna Mihăileni, satul Şalcău, membră a Ansamblului profesionist Jidvei România.
Ansamblul „Cununa” şi Grupul Vocal al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu” din Agnita pregătite de profesorii Doina Părău şi Ioan Sârbu au fost aplaudaţi pentru jocurile şi cântecele de pe Valea Hârtibaciului. Tot din partea Casei de Cultură din Agnita au încântat publicul soliştii Paula Moldovan şi Tin Vasilescu.
Grupul de jucători din Bruiu, mai puţini ca la alte festivaluri dar trăind bucuria jocului, au primit aplauze binemeritate pentru eleganţa cu care au jucat Brâul Fetelor.
Marcel Părău, îndrăgitul interpret de folclor hârtibăcean, a fost primit şi răsplătit cu aplauze pentru frumuseţea cântecelor sale devenite şlagăre.
În încheierea spectacolului, pe scenă au urcat jucătorii din Chirpăr conduşi de Chirion Stănuleţ, care le-au arătat spectatorilor cum se joacă în sat la ei. Au jucat purtata, sârba şi învârtita aşa cum au jucat părinţii şi bunicii lor. O echipă mai tânără, cu jucători noi care i-au înlocuit pe cei plecaţi din sat, „Jucătorii” din Chirpăr sunt autentici şi inimitabili. Împreună cu ei a fost aplaudată şi tânăra solistă Cezara Borcea.
De multe aplauze au avut parte şi jocurile ţigăneşti prezentate de chirpăreni.
Tânărul Ionuţ Mihăilă, prezentatorul evenimentelor de pe scenă, a anunţat încheierea festivalului şi i-a felicitat, şi le-a mulţumit Consiliului Local şi Primarului comunei Şeica Mare pentru buna organizare a acestui eveniment.
Ediţia a XVI-a a Festivalului Hârtibăcenilor va avea loc la Agnita în data de
23 aprilie 2023.