Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu redeschide vechiul Liceu Pedagogic

Acasa >

Articol

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Tema celei de-a 5-a ediții a Festivalului de Artă Contemporană de la Sibiu "propune o abordare transdisciplinară a artei contemporane, aducând în prim plan diversitatea discursurilor artistice și mediilor din creația contemporană. "Crossing Borders" reprezintă o platformă de dialog cultural între generații diferite de artiști, între artiști din diferite culturi, țări, între abordări artistice complementare sau contrastante, care sunt asamblate simultan prin instrumentele atât de diverse ale artei contemporane", spun organizatorii.

Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal a declarat: „SCAF, Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este cel mai important eveniment al Muzeului Național Brukenthal. Organizat împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Municipiului Sibiu, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe, ediția a 5-a din acest an aduce numeroase surprize. Depășește granițele este tema din acest an. Este o invitație dar și o provocare. O invitație pentru artiști și vizitatori și o provocare pentru echipa SCAF de a aduce numeroși artiști, din țară și străinătate, și de a căuta spații noi de expunere. Vor fi peste 10 spații de expunere. De la cele din Muzeul Național Brukenthal – Muzeul de Artă Contemporană și Palatul Brukenthal, la Piața Mare și surpriza din acest an clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36 din Sibiu.

Peste 150 de artiști vor participa cu lucrările lor de: pictură, sculptură, grafică, instalație, fotografie, video-media, textile, bijuterie în peste 5000 mp ce vor fi alocați. De asemenea, ediția din acest an va avea o componentă aparte, SCAF Student. Aceasta se va adresa studenților de la Universitățile de Artă din țară și străinătate. Există o bună colaborare cu Universitățile de profil din Iași, București, Cluj Napoca și Timișoara. Este o bună oportunitate să îi ajutăm și pe tinerii artiști facilitându-le spații de expunere și dialog cu ceilalți artiști. Așadar, și în acest an Sibiul se transformă într-un mare festival de artă contemporană. Cel mai mare și complex festival de artă contemporană din Europa de Est și cel mai important eveniment cultural-diplomatic. Vă așteptăm să ne depășim granițele și să ne bucurăm de arta contemporană!”

"Festivalul de Artă Contemporană de la Sibiu este o sărbătoare vibrantă și dinamică a artei contemporane care reunește artiști, public și comunități. Prin expozițiile sale diverse, atelierele interactive, spectacolele live, SCAF promovează creativitatea, schimbul cultural și o apreciere mai profundă a artelor. Fie că ești artist, colecționar sau pur și simplu un iubitor de artă, SCAF oferă ceva pentru fiecare de a se bucura și a se inspira.

SCAF este un eveniment organizat anual fiind dedicat artei contemporane cu participare națională și internațională. Festivalul valorifică spații alternative indoor și outdoor ale orașului Sibiu dar și spațiile administrate de Muzeul Național Brukenthal Sibiu. Anul acesta, clădirea fostului Colegiu Pedagogic, mai exact Mănăstirea Ursulinelor situată pe strada General Magheru nr. 34- 36, se va transforma într-o hub dedicat artei, unde lucrările și instalațiile de artă contemporană vor crea un ambient unic", se mai arată în comunicat.

Festivalul își propune să promoveze arta contemporană autohtonă, punând-o în relație cu formule vizuale clasice sau experimentale. Prin selecția realizată de organizatori: președinții festivalului Alexandru Constantin Chituță, manager al Muzeului Național Brukenthal și Ilie Mitrea, președintele Asociației Brukenthal von Studio, și curatorii Ana Negoiță și Alexandra Runcan, festivalul oferă oportunități de afirmare pentru artiști emergenți, dar și cadre inedite pentru materializarea proiectelor vizuale semnate de artiști consacrați. Totodată, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, platforma de dialog a festivalului pune accent pe diplomație culturală.

Anul acesta țara invitată la SCAF este Cuba, astfel că peste 10 artiști contemporani cubanezi vor expune în premieră în România. Expoziția este organizată cu sprijinul Ambasadei Cuba în București și cu sprijinul Muzeului Național de Arte Frumoase din Havana.

Ediția din acest an a SCAF va aduce la Sibiu peste 150 de artiști din România, Cuba, Republica Moldova, Turcia, Germania, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Ungaria, Siria, Grecia, Olanda, Austria, Japonia, Finlanda, Israel. Ediția din acest an va aduce la Sibiu și artiști și o colaborare cu orașul Bodø din Norvegia, Capitala Culturală a Europei în acest an.

08 august 2024 la 13:44

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
acum 1 oră
Muzeul în care se minunau academicienii români, s-ar fi mutat americanii, iar chinezii salutau „prietenia dintre popoare”
Între cele peste 1.500 de obiecte care formează colecțiile Muzeului Etnografic Rășinari, am găsit „Cartea de aur” în...
Actualitate
5 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 1 oră
1 Mai la Sibiu: de la Ziua Muncii, la o zi liberă: „Nu găseai mici și cârnați așa de ușor”
„Ziua Muncii” s-a transformat de-a lungul anilor, dintr-o zi de sărbătoare populară, într-o o zi liberă de relaxare....
Actualitate
3 min de citit
Autor b.o.n.
acum 1 oră
(FOTO) Tamponare în intersecția Alba Iulia cu Calea Turnișorului. O femeie a ajuns la spital
Polițiștii rutieri intervin la un accident produs pe Șoseaua Alba Iulia, în intersecția sens giratoriu cu Calea Turnișorului,...
Actualitate
1 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 2 ore
(FOTO) Firma sibiană care a construit noul ”Municipal” din Parcul Sub Arini va ridica viitorul stadion de 32.000 de locuri al Timișoarei
Oferta depusă de Asocierea dintre Con-A Operations, ca lider, împreună cu Prodesign Engineering & Construction, Con-A și Con-A...
Actualitate
2 min de citit