Articol
Scopul festivalului de la Avrig este de a contribui la descoperirea, păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare româneşti, a patrimoniului cultural, a costumului popular şi a dansului tradiţional românesc şi trezirea în elevi a sentimentului aproape uitat de patriotism şi dragoste de ţară, de mândrie, de apartenenţă şi identitate naţională prin valorile specifice materiale şi spirituale ale poporului român.
Organizatorii speră ca prin această manifestare să descopere şi să promoveze noi talente din rândul soliştilor vocali, instrumentiştilor şi dansatorilor, să încurajeze implicarea elevilor în promovarea valorilor cultural – artistice şi a tradiţiilor populare româneşti, pentru păstrarea şi promovarea costumului tradiţional românesc, să contribuie la dezvoltarea simţului pentru artă şi frumos în rândul celor tineri.
Concursul se va desfăşura pe secţiuni (solişti vocali, solişti instrumentişti, grupuri vocale, grupuri instrumentale, formaţii de dansuri) şi categorii de vârstă (clasa pregătitoare – clasa a IV-a, clasa a V-a – clasa a VIII-a, clasa a IX-a – clasa a XII-a).
La festivalul – concurs ce se va desfăşura la Avrig se pot înscrie grupări folclorice şi solişti ce îşi desfăşoară activitatea în unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu, care deţin abilităţi şi deprinderi formate prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau în şcoli şi care cunosc cântecul şi jocul popular autentic. Înscrierile se pot face până în data de 28 aprilie, pe adresa de e-mail: mostenire dinbatrani@yahoo.com.
Festivalul va debuta cu ,,Parada portului popular", la care pot lua parte toţi participanţii înscrişi. Defilarea va începe la ora 11.30, din Piaţa "Gheorghe Lazăr" Avrig, urmând un scurt traseu spre locul desfăşurării evenimentului.
Spectacolul – concurs se va desfăşura în Sala de sport a oraşului Avrig – Liceul Teoretic "Gheorghe Lazăr", începând cu ora 12.
În cadrul concursului vor fi acordate câte trei premii (I, II, III) pentru fiecare secţiune şi categorie de vârstă, plus alte două premii speciale şi anume: Premiul "Gheorghe Lazăr", oferit în cinstea marelui cărturar şi Premiul "Ioan Văleanu", acordat în onoarea regretatului coregraf. Pe lângă premii vor fi acordate menţiuni şi diplome de participare.
Jurizarea concurenţilor va fi realizată de către o comisie de specialişti care va analiza prezenţa scenică, interpretarea artistică, autenticitatea momentului, încadrarea momentului artistic în zona etnografică de provenienţă şi costumul popular.