Expoziţie de sculptură la Muzeul de istorie „Valea Hârtibaciului” din Agnita

 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Inaugurarea expoziţiei a fost nu numai un eveniment cultural cu momente artistice ci şi un remember al acelei perioade de efervescenţă artistică care a cuprins atunci oraşul Agnita. Despre acele trăiri au vorbit Mariana Deneş, directorul Muzeului „Valea Hârtibaciului”, în acea perioadă şi Anca Maria Scripca, artist plastic, participantă la Tabăra de creaţie, autoare a ceramicii „Portret Zoomorf„, lucrare expusă în actuala expoziţie, împreună cu lucrările lui Nicolae Deleanu, Iulia Dinescu, Doru Arăzan, Ana Filimon, Iosif Crişan şi Emil Mureşan a cărui lucrare „Maternitate” împodobeşte parcul din faţa primăriei.

Mihaela Nevodar, directorul Muzeului „Valea Hârtibaciului”, iniţiatoarea acestei expoziţii, a ţinut şi a reuşit să realizeze cu ocazia inaugurării un spectacol artistic pe măsura operelor prezentate. Preotul Andrei Iancu, protopopul  Protopopiatului Agnita a ţinut să definească, din punct de vedere religios noţiunea de geneză, făcând o analogie între creaţia divină şi artistul creator. „Am fost creaţi ca oameni cu trup şi suflet pentru a fi permanent într-o legătură cu Dumnezeu, iar această legătură cu Dumnezeu era ceva de genul relaţiei sculptorului cu opera sa, care se întoarce iar şi iar la sculptura lui pentru a o perfecţiona”.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Invitaţi la acest eveniment cultural, poeţii Laurian Graef, Magda Ignat şi Rodica Ţichindelean au citit din creaţiile  lor literare. Momentul artistic a fost completat de surorile Cezara şi Antonia Gânfălean care împreună cu Bogdan Săftescu au încântat auditoriul cu melodiile interpretate. Cu aceeaşi plăcere a fost ascultat şi Tin Vasilescu acompaniat cu acordeonul, de tatăl său. O impresie deosebită a făcut Ionuţ Mihăilă care a prezentat cu mult talent un colaj de poezii din clasicii Nichita Stănescu,  Lucian Blaga şi Mihai Eminescu.

Evenimentul petrecut în curtea Muzeului „Valea Hârtibaciului” cu ocazia inaugurării expoziţiei „Geneze” a fost un moment cultural bine realizat de muzeograful Mihaela Nevodar.

Autor
28 august 2023 la 18:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Ovidiu BOICA
acum 5 ore
Măldărășanu: ”O săptămână aproape perfectă. Sunt 3 puncte care ne dau liniștea să pregătim finalul sezonului”
Antrenorul echipei sibiene, Marius Măldărășanu, a răsuflat ușurat după victoria cu UTA, scor 3-0. Tehnicianul a spus încă...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
Sibianul Ioan Suciu, noul președinte al Federației Române de Gimnastică. ”Nu am de gând să fiu eu în lumina reflectoarelor”
Ioan Suciu a fost ales cu 38 de voturi, în vreme ce contracandidata lui, Ingrid Istrate, a fost...
Actualitate
3 min de citit
Autor Ovidiu BOICA
acum 6 ore
CSU Sibiu termină sezonul regular cu o victorie pe terenul ”lanternei”, dar pierde duelul indirect cu Mureșul pentru locul 10
”Galben-albaștrii” s-au impus la o diferență de două posesii la Ploiești, dar aveau nevoie ca ”tigrii” să piardă...
Actualitate
4 min de citit
Autor Mihai POP
acum 23 ore
„Omul Verde” pleacă la drum: periplu prin 14 biserici din Transilvania cu simboluri celtice
Debutul sezonului turistic de la Richiș vine cu o propunere interesantă pentru iubitorii istoriei medievale: circuit destinat „Omului...
Actualitate
3 min de citit